Foto: Karin Johansson

Köksinspiration! Klassiskt sekelskifteskök i ljusgrått

Hur fixar man ett stort kök i en 1800-talsvåning på Östermalm? Man låter ett klassiskt-modernt kök flytta in i matsalen!

Dörröverstycken, bröstpaneler, takstuckaturer och en magnifik kakelugn. Våningen på Östermalm i Stockholm var full av ”bevarad 1800-talscharm”, så det gick inte att låta vilket kök som helst flytta in. Därför föllvalet på ett diskret, platsbyggt Himlekök målat i en ljust grå nyans.

Rummets självklara centerpiece är kakelugnen. Det var inte tal om att bära hand på några 1800-talsdetaljer! Det klassiska köket från Himlekök har diskret ramverk och är målat i samma grå nyans som väggarna. Foto: Karin Johansson
Beslagen i metall och läder är från Beslag design. Brödrost, Dualit, och blå koppar, Spode. Foto: Karin Johansson
Porslin från Villeroy Boch, ljusstake, Svenskt tenn, och blandare, Tapwell. Foto: Karin Johansson

– Vi ville att köket skulle smälta in i miljön och samtidigt vara funktionellt för en barnfamilj. Det var självklart att kakelugnen skulle fortsätta vara rummets centerpiece, men nu har den fått sällskap av material som marmor, läder och metall, säger arkitekten Erika Carnbäck, som fick uppdraget att tillsammans med Himlekök utforma köket.

I sitt tidigare liv var köket enbart en praktmatsal med två uppsättningar stora pardörrar. För att skapa väggyta att placera köksskåpen mot sattes det ena dörrparet igen och på golvet lades en ny fiskbensparkett i mörk vaxad ek.

Köket från Himlekök är platsbyggt i trä och marmor. Vattenkokare Alessi och Nespresso espressomaskin. Foto: Karin Johansson
Det finns tre barn i familjen som gärna ville ha en läsa-sagor-soffa i väntan på att maten blir färdig. Soffan är från Frejas boning och kuddarna från Bohem. Tavlorna hittades på en antikmässa. Foto: Karin Johansson
Matbordet och Thonet-stolarna köptes på nätauktion. Duken är från Himla och porslinet från Villeroy Boch. Glas, Reijmyre, tabletter, Spode, silverljusstakar, Oscar & Clothilde. Mässingskrukan i fönstret från Svenskt tenn. Foto: Karin Johansson

– Köket är både platsbyggt och handmålat, och för att lämna stuckaturen intakt går hög- och överskåpen inte ända upp till taket. Det viktigaste var att bevara rummets ursprung, men vi har tillfört en modern touch, med exempelvis specialdesignad taklampa och köksbeslag i metall och läder.

Ur Sköna hem nr 11 2018.

LÄS MER: Köksspecial! 3 ursnygga trender och nyheter för ditt nya kök
LÄS MER:
Köksinspiration: Träkök i alm med detaljer i sober svärta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!