Foto: Gina Mannberg

Köket har renoverats i shakerstil med enkelt formspråk & bohemisk touch

Formspråket talar gammal fin tradition, i sin renaste form. Och linoljefärgen är softat blågrå. Kika in och inspireras av det vackra köket. 

Gisela von Platen

Det blågrå shakerköket – "shaker" som i enkelt formspråk och gediget hantverk – finns hos Liselotte och Johan i Kungsladugård, Göteborg. Men inte sedan länge. När paret flyttade in 2018 var charmen bortrenoverad i parhuset från 1922. Köket hade 80-talsstommar och väggarna glasfiberväv.

– Vi har försökt ta tillbaka husets tjugotalsutseende och tyckte att shakerstilen passade bra, säger Johan. Vi började rita upp köket själva, och fick sedan assistans av Skandinaviska shakerkök. Hörnen är sneda så vissa skåp behövde justeras för att passa in.

Köket är inte jättestort men vi ryms tio personer runt köksön
Köket från Skandinaviska shakerkök är platsbyggt i massivt trä och målat med linoljefärg, NCS S 3010-B. Bänkskiva Silestone Nymbus, fläkt från Fjäråskupan och kakel Cesi metro från Svenska kakel. Foto: Gina Mannberg
”Det bästa är att vi har diskbänken vid fönstret!” Knopparna i emalj och mässing kommer från Byggfabriken i Göteborg. Foto: Gina Mannberg

Liselotte hade drömt om att bo i ett äldre hus med skafferi, haspar på toadörrarna, med mera. Träinredningen målad med linoljefärg är kompletterad med en vit skafferidörr hämtad från Johans gamla familjehus i Marstrand, vitt metrokakel, stänkskydd i koppar och pärlspont. Men i taket sitter moderna spottar och bänkskivorna är Silestone.

Vi tyckte att shakerstilen passar bra i ett 1920-talskök. När vi flyttade in var det 80-tal

– Det bästa är den centrala köksön och att vi har diskhon vid fönstret. Köket är inte jättestort men vi ryms tio personer runt köksön.

”Den vita skafferidörren är en gammal balkongdörr från 1800-talet, vi hittade den på Johans familjeställe på Marstrand.” Foto: Gina Mannberg
Skafferiet i idyllisk 1920-talsstil anpassades efter måtten på fönster-dörren, en före detta altandörr som hittades på lantstället i Marstrand. Pärlsponten var självskriven, liksom glasförvaringen av flingor, mjöl och gryn. Foto: Gina Mannberg

Den gråblå färgen är noga vald efter många provmålningar.

– Eftersom golvet och bänkskivan är sandfärgade ville vi inte ha ett vitt eller grått kök. Vi kollade på olika linoljefärger i blått och grönt, provmålade och jämförde. Den här ljust gråblå nyansen var finast.

Ur Sköna hem nr 11, 2019.

LÄS MER: Renovera kök – 12 ovärderliga tips du kommer att tacka oss för
LÄS MER: ”Platsbyggda” drömköket i en skolsal som är mycket billigare än det ser ut!