Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ragnar Òmarsson

Inspiration kök: Sobert grått Ikeakök med specialbeställda luckor & trädetaljer

När Ida och Sebastian flyttade in i sin sekelskifteslägenhet började de med att vända planlösningen bak och fram. Köket fick lämna sin undanskymda plats mot gården och flytta in på 30 kvadratmeter mot den livliga gatan.

De älskar gatulivet och de älskar matlagning. När Ida och Sebastian Sjöman hittade trean på Sankt Eriksgatan i centrala Stockholm var det givet att köket skulle få en mer framträdande plats än det haft sedan förra sekelskiftet. Det lilla köket längst in i lägenheten gjordes om till barnrum åt dottern Bianca, och köket flyttades till det tidigare vardagsrummet mot gatan. Med 30 kvadratmeter yta och tre meter i takhöjd blir det gott om svängrum.

– Massor av arbetsyta och gott om förvaring var viktigt för oss när vi planerade köket. Vi ritade tre eller fyra skisser, för vi ville ge oss själva alternativ. Ett tag skissade vi på ett kök byggt i vinkel, ett tag hade vi en köksö. Men till slut valde vi att ha köksinredningen på båda långsidorna, med arbetsbänk, lådor och överskåp på ena sidan och höga skåp på den andra, säger Ida.

Ett runt bord blev en självklar kontrast i det avlånga köket. Matbordet har bordsskiva från R.o.o.m och underrede från Mio. Franska flätade vintagestolar på stålunderrede, Dusty deco. Foto: Ragnar Òmarsson
Generösa utdragslådor under arbetsbänken. Besticklådan i trä kommer från Ikea. Foto: Ragnar Òmarsson
Blandare från Tapwell och diskho från Ikea. Bänk­skiva och stänkskydd i carrara­marmor från stenskivor.se. Kaffepress i glas från Bodum, skärbräda från À la carte antik. Foto: Ragnar Òmarsson

Eftersom lägenheten ligger fem trappor upp är det ett härligt ljusinsläpp i köket. Därför vågade de välja att måla både väggar och köksinredning i grått. Ida har själv blandat väggfärgen, en varmare och en kallare gråton med lite gult i.

Parkettgolvet är original, men fick en upputsning.

– Vi gav golvet en lite mörkare bets. Det ger ett lugnt intryck, säger Ida.

Ljuset faller in fint i lägenheten på femte våningen. Tavla Girl with the red ribbon, på alumi­nium, 100 x 70 cm, från Tolstoy Sinclair, 28 Quadrat. Foto: Ragnar Òmarsson
De höga skåpen är i själva verket två Ikeaskåp staplade på höjden med luckor från Picky living. Stol av Olavi Hänninen för Mikko Nupponen, 1950-tal, Dusty deco. Kaffekanna, Grandpa. Nätväska, Artilleriet. Foto: Ragnar Òmarsson
Ikeastommar med grå luckor från Picky living. Foto: Ragnar Òmarsson

Paret ville gärna bevara så många originaldetaljer som möjligt vid renoveringen.

– De djupa fönsternischerna är en sådan sak som är viktig för att behålla känslan. Här i köksfönstret sitter Bianca gärna och tittar på bilar på gatan.

Över köksbänken hänger kopparkastrullerna, från Sebastians farfar, på stänkskyddet av marmor, och plockar fram en känsla från förr i det moderna, högeffektiva köket.

Ur Sköna hem nr 11 2017

Läs mer:

11 ikea-kök ur verkliga livet (Inspireras av andras kök från Ikea)

27 bilder på grå kök som visar att grått är det nya vita

11 steg till minimalistisk perfektion

_________________________________________