Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inredningsguiden: Inred ditt kök i retrostil

Bor du i ett 50-talshus och vill återskapa stilen från grunden? Eller gillar du bara känslan från förr? Retrostilen passar utmärkt att krydda köket med.

Kök i 50-talsstil kan se ut på många olika sätt – och viktigaste tipset för den som vill återskapa eller inspireras av stilen är att göra research och välja sitt tema noga. Fundera på vad i 50-talet du är ute efter, eftersom retrostilen går att tolka så olika.

– Spontant tänker jag på pastellfärgerna som kom på 50-talet, säger Ulrica Hansson, inredningsarkitekt och lärare på Sköna hems inredningskurser.

– Sedan beror det på om det är 50-talskök i stan eller på landet. På landet var det mer pastelligt med vedspis och spiskåpa, i stan lite mer sofistikerat med naturmaterial, keramikplattor och teak till exempel, förklarar Ulrica.

30-talets funkisstil hängde kvar in i 50-talet med exempelvis svartvitrutiga golv och ljusa färger. Med 50-talet kom lite gladare nyanser in i köken.

– Svenska kök såg egentligen ganska lika ut under 30-, 40- och 50-talen. Gemensamt var de släta luckorna, och det var vanligt med lutande överskåp med skjutluckor, förklarar Ulrica.

Annat som är typiskt för svenska 50-talskök: Snäpphandtag eller långa grepp – i teak eller inmålade i samma färg som luckan. Raden med glasbyttor för specerier under köksskåpen. En lång rostfri diskbänk var vanlig.

– 50-talsköket var ett arbetskök, och användes på ett helt annat sätt än vi gör i dag. Maten lagades från grunden av kvinnan i huset och sedan satt man i matrummet och åt. I dag lagar vi mat på ett annat, enklare, sätt och vi umgås i våra kök. Dock ser vi faktiskt i dag en trend där fler går tillbaka till att ha ett kök som det går att stänga till, eftersom ljud och matos kan bli störande i resten av hemmet, berättar Ulrica Hansson.

Många kryddar sitt kök med 50-talskänsla i detaljerna och i köksmaskinerna. Då sneglar man ofta på amerikanska ”diner”-stilen. Bulliga former, rödsvart- vit färgskala eller pasteller och creme ihop med krom. ”Diner”-stilen matchas ofta med svartvitrutiga golv och öppna hyllplan.

– Men öppna hyllplan vill jag varna för, eftersom det är svårstädat. Matos och damm är ingen trevlig kombination, säger Ulrica.

På 50-talet kom hushållsassistenten och brödrosten in i svenska kök, och de här apparaterna kom ofta från USA, eller lånade designen därifrån

– Ofta var man stolta över sina nya maskiner så de fick stå framme. Så att ta in sådana detaljer i sitt 50-talskök är bara trevligt, säger Ulrica Hansson.

När man ska välja vitvaror till ett retrokök infinner sig lite problem. I 50-talsköket hade man ett bulligt kylskåp och fristående vit spis med fönsterlösa ugnsluckor. Man hade varken fläkt, mikro eller diskmaskin – bekvämligheter som ingen vill vara utan i dag.

– Om man vill vara strikt hör inte en stor frilagd fläktkåpa heller hemma i stilen, säger Ulrica Hansson. Då är det bättre att sätta upp köksskåp med en diskret inbyggd fläkt.

Spisar som ser exakt ut som de gjorde på 50-talet finns egentligen inte att få tag på. Däremot finns olika varianter av franska och italienska spisar med lantlig och nostalgisk design som har 50-talskänsla. En integrerad diskmaskin med kökslucka som front är ett bra alternativ. Och vill man inte ha rostfritt på hela köksbänken kan man i dag ha bänkskiva i trä eller av laminat i det klassiska mönstret Virrvarr av Sigvard Bernadotte från 1958.

Bloggaren Underbara Clara, aktuell med boken Underbara Clara: Vintagepimp och hemmafix (Bonnier fakta) har renoverat sitt kök i retrostil. "Istället för att köpa ett nytt kök köpte vi ett gammalt kök med originalfärgen kvar. Jag bröt ny färg i samma nyans och och målade luckorna ett varv. Vårt 50-talskök är himla praktiskt eftersom skåpen går hela vägen upp till taket."

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2013.

För mer köksinspiration, kika in vårt galleri, Kök!