Foto: Helene Bernstone

Himmelsk rymd i drömköket som byggts i gamla kyrkans kor

Det är svårt att säga vad som är härligast: volymen i den före detta kyrkan, eller det åskmolnsgrå köket. Silversmederna Jan och Christina tar sin matlagning till nya höjder – i koret.

Silversmidesparet Jan och Christina var i behov av ett hus där de kunde kombinera boende och verkstad.

På Hemnet såg de att Svenska kyrkan hade ett objekt ute till försäljning, några mil norr om Göteborg. Kyrkan kändes onödigt stor och paret avfärdade tanken på att ens gå på visningen. Men när kyrkan verkade svårsåld och återigen dök upp på Hemnet, bokade de en visning.

– Bara några minuter in på visningen visste vi att vi hittat vårt ställe, säger Christina.

Det platsbyggda köket är tillverkat av Stilkök i Olofstorp och har målats för hand av Jan ochChristina för att få ett gammaldags utseende. Foto: Helene Bernstone
Köket fick en självklar placering längst fram i det tidigare koret. I dag intar köksön altarets gamla plats. Kyrkans takmålningar är original och går i en gråblå färgskala. Foto: Helene Bernstone
Svart spis från Aga och passande fläktkåpa från Fjäråskupan. Foto: Helene Bernstone

Kyrkan ligger vackert placerad på en kulle och en smal anonym väg sträcker sig fram till dess stora portar. Innan paret flyttade in avkristnades kyrkan och bland annat kors och altare avlägsnades. Sedan kunde Jan och Christina forma huset som de ville.

– Det har blivit några husrenoveringar under årens lopp och vi är vana att ta oss an olika typer av projekt. Det är detta vi brinner för och som tur är har vi väldigt lika smak, säger Christina.

Kors och altare avlägsnades, sedan kunde Jan och Christina forma huset som de ville.

I dag möts man av värme och hemtrevnad då man kliver in. Den stora salen med de långa raderna av träbänkar har blivit vardagsrum, matsal och verkstad. Rummet har väldig rymd och genom de stora fönstren strålar solen in. Köket är placerat en nivå upp där det tidigare koret och altaret låg.

– Först tänkte vi bryta stilen helt med ett ultramodernt kök, men var rädda att det inte skulle hålla i längden. Vi enades i stället om att platsbygga ett kök i gammal stil, säger Christina.

De spröjsade köksluckorna och de gammaldags skåphandtagen för tankarna till gedigen fransk bistrostil. Foto: Helene Bernstone
Mattor och bord är arv från Jans barndomshem, stolarna är av engelsk windsormodell och taklampa Semi från Gubi. Dörren leder ut till trädgården där en tupp och några höns fritt strövar omkring. På väggen ett verk av konstnären Lars Peterson. Foto: Helene Bernstone

Köket har specialbeställts av Stilkök i Olofstorp och luckorna har sedan paret målat för hand i en grå ton. De synliga penseldragen ger en gammaldags känsla. Det gamla trägolvet målades i auberginelila. En ovanlig färg, som passar bra ihop med kyrkans befintliga gråblå toner.

Ur Sköna hem nr 11 2016

Läs mer:

27 kök som bevisar att grått kök är det nya vita!

11 ikea-kök ur verkliga livet (Inspireras av andras kök från Ikea)

”Platsbyggda” drömköket i en skolsal som är mycket billigare än det ser ut!

7 tips att tänka på när du ska inreda din matplats

 

 

 .

Aktuellt just nu