Leila Lindholm – mitt kök är husets hjärta

Leila Lindholm har alltid varit inredningsintresserad, och det märks när vi nu får chansen att följa med hem till Leila Lindholms fantastiska hem utanför Mariefred. Och köket är (kanske inte så otippat) något alldeles extra!

Leila Lindholms hus är byggt i nationalromantisk arkitektur i fyra plan och rymmer 400 kvadratmeter. Huset ritades och byggdes av den berömde arkitekten Ragnar Östberg 1922. Leila Lindholms fantastiska kök är inspirerat av franskt 40-tal.

Dekorativa köksredskap

Foto: www.martinlof.com

Leila kan inte få nog av köksredskap och hennes köksprylar är lika dekorativa som praktiska. Köket har en bänk i carraramarmor och på väggarna sitter klassiskt cremefärgat Biseladokakel.

Köket är husets hjärta

Foto: www.martinlof.com

Köket har en atmosfär av franskt 40-tal. De platsbyggda köket är designat av Leila själv där hon valt bort överskåp fö att skapa rymd i köket och samtidigt ha sina köksprylar nära till hands. Även mässingsstängerna i taket har Leila designat och låtit tillverka hos en smed. Den gula barstolen i järnsmide kommer från butiken Gamla lampor.

Bistrokänsla i köket

Foto: www.martinlof.com

I det franskinspirerade köket står en rostfri spis från Smeg, med fläkt från Ilve.

Köksredskap

Foto: www.martinlof.com

En sliten trälåda fungerar som praktisk förvaring för alla kryddor.

Hall

Foto: www.martinlof.com

Den rymliga och välkomnande hallen har vitmålade trägolv, precis som övriga rum, och en randig tapet från Ralph Lauren. Tavlorna är ett egenramat hopplock från diverese marknader och butiker. Det runda hallbordet är vintage och rymmer travar av inspirationsböcker, och bakom bordet skymtar en antik cykel inropad på auktion.

Vardagsrum

Foto: www.martinlof.com

Jordnära inslag av blått genomsyrar sällskapsrummet med klassisk sisalmatta och nougatfärgade väggar. Howardfåtöljen från Jio möbler och zebramönstrade kuddar från Svenskt tenn. En boktapet från Colefax and Fowler klär den runda hörnans väggar med platsbyggda bokhyllor inunder. Antikt skrivbord köpt på Jerners rum i Mariefred.

Sovrum

Foto: www.martinlof.com

Husets master bedroom bjuder på ett stycke engelskt slottsromantik med mönstrade tapeter och mässingslampor från Ralph Lauren. Sänggaveln och och fotpallen har Leila designat, och Jio möbler tillverkat. Bomullslakan från And more collection.

Gästrum

Foto: www.martinlof.com

Det lilla gästrummet intill hallen är engelskt blommigt och romantiskt med kornblå, mönstrade tapeter och sängöverkast från Ralph Lauren. Taklyktan är köpt på en marknad i Marrakech.

Leila Lindholms 3 viktigaste inredningstips

1. Våga ta ut svängarna! Kanske måla en mörk vägg snarare än att röra sig mellan stockholmsvitt och grått. Det är annars lätt att hamna ingemansland och att det blir halvdant

2. Blanda gammalt och nytt. Det skänker patina och karaktär till inredningen.

3. Gör upp en plan innan du skrider till verket. Skapa en moodboard, där du samlar ihop hela rummet och dess olika element (färger, strukturer, träslag, tygprover, möbelslag etc) för att koka ner det till en stil.

Fakta Leila Lindholm

Familj: Sambo Mårten Elensky och barnen Walter och Olivia.

Bor: Strax utanför Mariefred

Karriär: Leila Lindholm är främst känd från Leilas mat, Leila bakar, Leila på landet, Leilas jul, Leilas home delivery, Leila bakar i Frankrike och Leilas söta jul. Hon har arbetat på restauranger som Operakällaren i Stockholm, Aquavit i New York, Melker Anderssons Restaurangen, Fredsgatan 12 och Ulla Winbladh i Stockholm. Leila Lindholm driver bokförlaget Walter and Books.

Publicerad i Sköna hem nr 12, 2013.

Läs också:

Kök med fransk bistrokänlsa

11 viktiga detaljer när du ska skapa ett franskt bistrokök

Kreativ oas – hemma hos Denise Rudberg

mama: Leila Lindholm om mammalivet och att driva eget företag

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!