Franskt bistrokök med marockanskt golv

Blandningen mellan den rostfria köksinredningen och det mustiga marockanska golvet blev en perfekt blandning i bistroköket.

I 1920-talshuset på Södermalm i Stockholm stiger man in i det 17 kvadratmeter stora köket direkt från ytterdörren. Köket är välkomnande och som gjort för umgänge, med en liten barplats för sällskapshäng vid matlagning och en matplats med öppen spis strax intill. Kombinationen av ett marockanskt klinkergolv i klara färger, stilrena väggar och vitvaror, och att de gamla dörrarna och skåpen fanns kvar – var både praktiskt och trivsamt.

Gasspis, köksskåp, kyl och frys från Siemens, skiva av carraramarmor. Fläkt, Whirlpool. Klinkergolv med marockanskt mönster, Marrakech design. Röd stol, Garbo interiors. Kopparkastruller, NK Glas, porslin & kök.

De gamla vitrinskåpen, med generös höjd, fanns kvar i original. Bardelen med skiva i carraramarmor, barstolar med skinnklädsel från NK inredning. Köksskåp i rostfritt från Ikea. Innanför ligger öppna spisen och matrumsdelen, taklampa med sidenskärm från Dis.

De gamla spegeldörrarna mot skafferi och städskrubb fanns turligt nog kvar i köket. På hyllan ovanför ärvt kristallglas och vaser från NK Glas, porslin & kök.

Det glaserade svarta kaklet kommer från Kakelspecialisten. Espressomaskin av märket La Pavoni, sockerskål med groda Dis.

Ljuset strålar vackert genom de gröna glasflaskorna från Garbo. Keramikkruka från Makalösa blommor.

Publicerad i Sköna hem nr 11, 2013.

Läs också:

Nybyggt kök med fria ytor och plats för umgänge

Toppmodernt minimalistiskt kök där allt går att dölja

Förnyat 1800-tal – lantkök i modern tappning

Danskt designat kök med vardagsrumskänlsa

11 viktiga detaljer när du ska planera ett franskt bistrokök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Sköna hem här!