1 av 2: I köket låg tidigare en bilverkstad. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
2 av 2: Det ska synas att det bor folk här, tycker Nita och hennes familj, som har utformat sitt kök så att det är både slittåligt och personligt. Med helkaklade väggar är det enkelt att hålla rent. Och bordet av gamla plankor behöver man inte vara överdrivet rädd om. Arbetsbänken är över sex meter lång och de svarta skåpsluckorna från Kvik gömmer även tvättmaskin och tumlare. Den färgstarka tavlan till vänster är gjord av Tanja Is. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

Från bilverkstad till kök – se Nitas trendiga matrum med industrikänsla

Lokalen omvandlades till bostad, men köket fick behålla sin industriella prägel. Med hjälp av personliga prylar och färgklickar har rå betong, synliga rör och helkaklade väggar blivit värsta mysköket.

En sex meter lång köksbänk. Fyra meter i takhöjd. Tre familjemedlemmar. Men hemma hos Nita i Porvoo, i södra Finland, handlar det inte främst om storleken. Känslan är viktig. I detta fall handlar det om en industrifastighet från 50-talet som omvandlats till bostäder. Här låg tidigare en bilverkstad, och köket kan därför nås direkt från parkeringsplatsen utanför.

Den industriella karaktären har bevarats när man låtit rummets betongbalkar och en del rördragningar förbli synliga. Det vita standardkaklet på 15 x 15 cm med svart fog förstärker känslan.

Kökets strikta grafiska linjer får sällskap av mer uppsluppna färger och former i en mängd föremål

I den långa svarta köksbänken från Kvik ryms utöver köksutrustning även tvättmaskin och tumlare. Överskåp behövs inte, tycker Nita.

- Fina föremål behöver inte gömmas bakom stängda luckor, säger hon.

Industrikänslan i Nitas kök har bevarats och understrukits med väggar helt täckta av vitt standardkakel. Jeansblå kylskåp från Smeg och mönstrad matta bidrar med färg. Ljusboxen kommer från svenska Bxxlght och de udda stolarna av Eames respektive Bertoia är köpta på auktion. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
På de öppna hyllorna från House Doctor ryms både nyttoföremål och ögongodis. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
Avokadosmörgåsar är ett givet inslag när Nita bjuder på brunch. Den gula keramiken kommer från lokala Church Square Ceramics. Glas från Ferm Living, kanna från Posh Living. Foto: Krista Keltanen/Living Inside
Den handgjorda glaserade Raaka rå-keramiken av Leena Kouhia används dagligen. Foto: Krista Keltanen/Living Inside

Det i grunden strikta köket med dess grafiska linjer har fått sällskap av färg och form i en mängd föremål exponerade på öppna hyllor och på den långa bänkskivan. Här står roliga förpackningar, glasburkar och brukskeramik i skiftande glasyrer.

En denimblå Smegkyl bidrar också med färg, liksom en stor orientalisk matta på betonggolvet.

- Det här är fjärde hemmet där vi väljer en fristående Smegkyl. De är lättplacerade och bidrar med karaktär, säger Nita.

Matbordet har följt med från flera tidigare hem, och omges av ett gäng olika secondhandstolar.

Många saker blir bara snyggare ju äldre de blir och ju mer de används

- Jag värdesätter möbler med en historia. Många saker blir bara snyggare ju äldre de blir och ju mer de används, säger Nita.

Hon hämtar ofta inredningsinspiration från publika lokaler.

- Särskilt Stockholm har många fantastiska restauranger och hotell. I den stan kan det räcka med att gå in i någon liten brödbutik för att jag ska få nya inredningsidéer.

Ur Sköna hem nr 11 2021.

LÄS MER: Lantligt shakerkök hos familjen Wallenstam – med vedugn för egen pizza

LÄS MER: Så inreddes köket utan väggytor – se lantliga lösningen i Gamla stan

Aktuellt just nu