Förnyat 1800-tal – lantkök i modern tappning

Porslin, linoleum, marmor och udda detaljer, i kombinatio med rostfritt blir köket både modernt och lantligt.

Köket ligger högst upp på vindsplanet i ett 1800-tals-hus på Södermalm i Stockholm. 1990 skedde en första modernisering av lägenheten, då köket flyttades och ett badrum tillkom. Efter en nyligen genomförd renovering har nu cirkeln slutits, då köket har fått tillbaka känslan av sitt egentliga ursprung. Med bänkskivor av ljus carraramarmor, pärlspont, porslinsho och skålformade beslag är stilen återbördad till 1800-talet, men självklart finns också alla moderna bekvämligheter. Det som fullbordar stilen är det rutiga linoleumgolvet, liksom möblerna och sakerna i köket som är resultatet av en mångårig sakletarglädje.

Luckorna från Hagaköket har en profilerad kant och skålformade beslag. Väggen är klädd med pärlspont och stänkskyddet bakom spisen och längs bänkskivans bakkant är i gråvit carraramarmor, liksom bänkskivan. Porslinsho från Ikea. Matbordet kommer från Aukionsverket och stolarna från en antikaffär. Lampan var ursprungligen en cistern för kaffebönor i en kaffeaffär – upp och ned blir den en fin lampskärm. På golvet ligger linoleumplattor från Tarkett.

Foto: Foto: Ester Sorri.Mobil: +46 708646404

Citrusträdet trvis och frodas i ljuset på köksbänken intill blandade föremål som hittats i antikaffärer och i skrothandeln. Fruktfatet tillexempel är en gammal sil över en avloppsbrunn.

Foto: Foto: Ester Sorri.Mobil: +46 708646404

Golvet i två olika nyanser av grått smälter väl samman med hushållsmaskinerna i mattborstat rostfritt stål. Spis med häll och varmluftsugn, och diskmaskin är från Electrolux.

Foto: Foto: Ester Sorri.Mobil: +46 708646404

Porslinshon med dubbla skålar kommer från Ikea. Bänkskivan i gråvit carraramarmor har fått ett stänkskydd i bakkant, upp mot väggen som klätts i pärlspont. Köksblandare FM Mattsson.

Foto: Foto: Ester Sorri.Mobil: +46 708646404

En gammal kommod med marmorskiva rymmer bordslinna och lite extra fint porslin. Den och den gamla emaljskylten köptes i en antikhandel.

Foto: Foto: Ester Sorri.Mobil: +46 708646404

Publicerad i Sköna hem nr 11, 2013.

Läs också:

Franskt bistrokök med marockanskt golv

Danskt designat kök med vardagsrumskänsla

Toppmodernt minimalistiskt kök där allt går att dölja

Nybyggt kök med fria ytor och plats för umgänge

11 köpmansdiskar till köket

Frossa i lantkök – 29 lantkök i olika stil

Planera nytt kök – så får du mer för pengarna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!