Foto: Lina Östling

Drömkök: Lilla Ikeaköket är fyllt med snygga DIY-idéer i lantlig stil

Ett litet kök, med högt i tak, ständigt i förvandling. Hos stylisten Mari är köket som ett laboratorium för nya inredningsidéer.

Köket i den gamla skärgårdsvillan har gått igenom så många renoveringar och uppfräschningar att ägarna Mari och Christian inte längre kan hålla räkningen. Inte så konstigt efter­som Mari Strenghielm själv är inredningsstylist, flitigt anlitad av bland andra Sköna hem. I hennes kök får kreativiteten ständigt utlopp.

– Här har ingenting varit heligt, och det som har gått att göra om, tro mig, har jag testat. Jag har bytt ut speglarna i skåpluckorna till klövergaller, och jag har bytt knoppar ett otal gånger.

På skåpsidorna har Mari satt spontade panelskivor från Brandéns för en plats­byggd känsla. Foto: Lina Östling
Diskho, Ikea, kran, Tapwell. Kaklet Metro kommer från Gysinge. Vintage­plåten bakom kranen från Snowdrops är köpt hos Lilling cottage. Foto: Lina Östling

Möblemanget är också utbytt ett antal gånger, men just det här är jag faktiskt nöjd med, det får nog vara kvar ett tag, säger Mari.

Jag vill ha det mysigt och ombonat. Jag har svårt för öppna planlösningar, jag älskar rum!

Familjen har valt att sätta in ett enkelt Ikeakök och i stället lägga pengarna på mer exklusiva detaljer i kakel och blandare. Eftersom köket är litet får man utnyttja takhöjden och bygga förvaring ända upp. Ovanpå kylen och frysen förvaras till exempel sådant som används varje dag. På hyllorna ovanför förvaras saker som används lite då och då. Färgschemat har också ändrats otaliga gånger.

Skåpluckorna från Ikea har fått nytt utseende när den inre spegeln bytts ut mot klövergaller från Nacka byggnadsvård. Mellan över- och underskåpen har man satt skivor med spontprofil från Brandéns för att få en platsbyggd känsla. Foto: Lina Östling
Bordet är vintage, skålen har Mari fått i gåva och kökshand­duken kommer från Noy  road. Foto: Lina Östling
Betraktelse från hallen in till ­köket. Det lilla hörnskafferiet har paret själva byggt och med en gammal dörr från vinden. Gräddvit kyl och frys från Smeg. Köksbordet och Thonetstolarna är vintage. Taklampa från Nordal. Foto: Lina Östling
På kylen och frysen för­varas det som ­används dagligen. På hyllorna ovanför står saker som används då och då. Foto: Lina Östling

– Jag har haft vita väggar, i ett antal olika toner, och de har till och med varit tapetserade. Just i dag har väggarna en mineralfärg från Jotun, säger Mari.

Hon eftersträvar det mysiga och ombonade och vill inte trolla med utrymmet i sitt lilla kök.

– Folk snöar in på att man ska måla vitt för att ett rum ska se större ut, men varför ska det göra det? Jag vill ha det mysigt och ombonat. Jag har svårt för öppna planlösningar, jag älskar rum!

Ur Sköna hem nr 11, 2017.

LÄS MER: 27 bilder på gråa kök som visar att grått är det nya vita
LÄS MER: 11 Ikea-kök ur verkliga livet (Inspireras av andas Ikea-val) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!