Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det ultimata lantköket – inspirationsfrossa i Shabby chic!

Med Villa Villekulla som inspiration har Sandra och Mikael skapat ett lantkök i shabby chic-anda.

Att köpa nytt kök kan bli en kostsam affär. Speciellt om man ska riva ut hela det gamla köket, ta ner väggar, sätta in nya fönster och lägga nya golv. Sandra och Mikael Nilsson i småländska Anderstorp tog tid på sig att skapa sitt drömkök. Planen var ett stort öppet kök med mycket bänkyta och baserat på återanvändning.

Här hittar du Sandras blogg, Vintage House.

Köksön är tillverkad av en vän i familjen och är en flitigt använd plats i hemmet. Här äter man frukost och lagar mat. Stolarna hittades i en gammal industrilokal och väggskåpet fann Sandra i en lada. Med ny grön färg har det blivit en favorit i inredningen. Stommarna är från Ikea med luckor av kvistfri spontad furupanel, med Ikeas luckor Ståt som mall, specialbeställda från ett hyvleri. Lampor från USA och grönt tallriksställ, butik Vita ranunkler.

Foto: Copyright © Carina Olander, All Rights Reserved.

När Sandra och Mikael planerade köket visste de tidigt att de ville ha öppna hyllor som exponerade Sandras många fina loppisfynd. Hyllplanen består av överblivna golvbrädor från 1800-talet, som vilar på handfatskonsoler köpta på en byggåtervinning. Bänkskivorna har de gjutit i betong.

Foto: Copyright © Carina Olander, All Rights Reserved.

Lyckan var stor när Sandra hittade köpmansdisken hos en antikhandlare. Köket planerades efter den. Tallrikshyllorna över disken är gjorda av en väns morfar. Lampan är fransk.

Foto: Copyright © Carina Olander, All Rights Reserved.

Matbordet är byggt av gamla bordsben och brädor som hittades i en släktings lada. Det antika väggskåpet är fullt av loppisfyndat porslin.

Foto: Copyright © Carina Olander, All Rights Reserved.

Före renoveringen stod en sliten garderob där industrivagnen nu är placerad. När budgeten tillåter ska här sättas in en kamin. Flaskställ Vintage by Nina, resten är loppisfynd.

Foto: Copyright © Carina Olander, All Rights Reserved.

Publicerad i Sköna hem nr 7, 2013.

Fler kök i vårt galleri, Kök!