Danskt designat kök med vardagsrumskänlsa

Varmt almträ, svalt turkost och danska möbelklassiker – kök med vardagsrumskänlsa.

Det 55 kvadratmeter stora köket ligger i ett 50-talshus i Österbro i Köpenhamn. Det fanns ingen anledning att satsa på ett separat vardagsrum när de båda närbesläktade funktionerna matlagning och umgänge, kunde rymmas på ett så snyggt sätt i samma del av huset. Därför revs det gamla köket och hela köksdelen flyttades till det större rummet. Arkitekten Hans Christian Rørdam på firman United art fick uppgiften att rita ett kök som passade med familjens befintliga möbler och inredningsstil. Vackert ådrat almträ och tuffa blå-grön-turkosa färger valdes framför ett rent, vitt kök för att förstärka vardagsrumskänslan.

Diskhon, köksfläkten och ugnen – men inte så mycket annat – avslöjar att det här är ett kök. Ägarna ville att köket skulle utstråla kvalitet och design och vara modernt, men samtidigt inspirerat av 50- och 60-talen. Arkitekten valde att växla mellan skåp och öppna hyllplan för att lätta upp intrycket. Parketten i bok är från Junckers.

Förvaringsmöbeln är ritad av samma arkitekt som ritat resten av köket, men går i en mer klarblå ton för att bryta av lite lagom. I möbeln förvaras papper, kortspel, kokböcker, kökshanddukar och små verktyg. Affischerna är original, den ena från en utställning med bilder av Arne Ungermann, den andra en annons för ångbad i Frederiksberg, också Ungermann. Skulpturen med liggande dam är gjord av Poul Søndergaard, och den afrikanska antika figuren är från Kenya.

Smart lösning: locket döljer en skräpkorg, bara att lyfta på, och slänga ned avfallet direkt från bänkskivan.

Köksskåpens ljust turkosa ton lyfts fram av att stänkskyddet i plastlaminat är i en mörkare variant av samma färg. Pappershållaren är en gammal klenod från USA.

Publicerad i Sköna hem nr 11, 2013.

Läs också:

Franskt bistrokök med marockanskt golv

Nybyggt kök med fria ytor och plats för umgänge

Toppmodernt minimalistiskt kök där allt går att dölja

Förnyat 1800-tal – lantkök i modern tappning

9 lyxiga prylar till köket som skulle förenkla ditt liv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!