Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dags att uppdatera köket? Inredaren Ingeborg Andersson delar med sig av sina bästa råd.Dags att uppdatera köket? Inredaren Ingeborg Andersson delar med sig av sina bästa råd.Dags att uppdatera köket? Inredaren Ingeborg Andersson delar med sig av sina bästa råd.
1 AV 2
– utan att det kostar skjortan
2 AV 2
Dags att uppdatera köket? Inredaren Ingeborg Andersson delar med sig av sina bästa råd.

Dags att uppdatera köket? Här är 11 härliga kök att inspireras av

Årets kökstrender är här – allt från rustikt i trä, poppiga kulörer och mysigt lantliga. ”Köket är hemmets hjärta där vi spenderar mycket tid, så det är värt att lägga ned lite omsorg på utförandet”, säger inredaren Ingeborg Andersson.

Dags att uppdatera köket? Inredaren Ingeborg Andersson på Inbe inredning delar med sig av sina bästa råd.

Hur viktigt är köket för helhetsintrycket av ett hem?

– Det är viktigt. Eftersom vi spenderar väldigt mycket tid i köket så är det värt att lägga ned lite omsorg på utförandet och att det harmoniserar med övriga rum.

Vad är viktigast att tänka på när man planerar ett kök?

– Funktionen! Fundera på hur ni kommer att använda köket och vilka önskemål ni har. Glöm inte bort belysningen. Både arbetsljus och mysljus – gärna med dimmer – behövs.

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi inreder våra kök?

– Det finns nog flera svar på den frågan. Men ett gott råd är att tänka igenom hur mycket förvaring som behövs – att hitta en balans mellan funktion och estetik. Det är lätt hänt att det försvinner lite för många förvaringsmöjligheter och arbetsytor när estetiken får bestämma för mycket.

Expertens bästa tips om du vill uppgradera köket

Är köket trist men ganska okej? Här är tre smarta tips på hur du kan fixa till köket utan att tära för mycket på plånboken och miljön.

 

Våga leka lite med material och kulörer. Överskåpen behöver inte ha samma färg som underskåp till exempel. Bryt av med en spännande kulör i taket?

Det är detaljerna som gör det. Hur ser handtagen och knopparna ut? Och listerna – kanske kan fina rundade lister bli ett lyft?

Tänk ytor och texturer. Om du vill ha ett enfärgat kök så bryt gärna av med andra material i samma kulör eller någon ton ljusare eller mörkare. Mixa in material med olika ytor/texturer, men fortfarande i samma toner, så får du mer liv och värme i köket.

Höstens nya kökstrender

Wood från Ballingslöv

Köket Wood i betsad massiv ek låter med sina släta luckor träets naturliga ådring träda fram och sätta stilen. Finns i mörkoljad ek, ljusbrun ek, svartbetsad ek och vitpigmenterad ek. Digitalt planeringsverktyg hittar du på Ballingslov.se. 

Mustigt och massivt från Ballingslöv.Mustigt och massivt från Ballingslöv.Mustigt och massivt från Ballingslöv.
Mustigt och massivt från Ballingslöv. Foto: MARCUS LAWETT

True Oak från Lucks by Robo

Köket True Oak i ek har släta ytor och sobra grepplister som ger ett rustikt och modernt intryck. Välj om du vill uppdatera ditt befintliga kök med endast nya köksfronter eller beställ nytt och platsbyggt. Pris: På förfrågan.

Svenskproducerat och skräddarsytt från Lucks by Robo.Svenskproducerat och skräddarsytt från Lucks by Robo.Svenskproducerat och skräddarsytt från Lucks by Robo.
Svenskproducerat och skräddarsytt från Lucks by Robo. Foto: LINA ÖSTLING

Molly och Edit från Vedum

Skapa ett personligt utryck genom att matcha två olika ytbehandlingar. Vedums nya kök kombinerar luckan Molly i valnöt och luckan Edit i naturvit till en harmonisk helhet. Digitalt planeringsverktyg hittar du på Vedum.se. 

Olika träslag och vitt, en lysande kombination.Olika träslag och vitt, en lysande kombination.Olika träslag och vitt, en lysande kombination.
Olika träslag och vitt, en lysande kombination. Foto: VEDUM

Marbodal X Toniton från Marbodal

Marbodalköket Arkitekt Plus har utökats med sex nya färger. Det finns även ett antal olika tillbehör som bänkskivor, fläktar, spisar, blandare och handtag färgsatta i samma nyanser för att passa ihop – vare sig du väljer att hålla dig till en och samma kulör eller vill kombinera flera av de sex nya färgerna. Digitalt planeringsverktyg hittar du på Marbodal.se. 

Svanenmärkt och ljusa nyanser från Marbodal.Svanenmärkt och ljusa nyanser från Marbodal.Svanenmärkt och ljusa nyanser från Marbodal.
Svanenmärkt och ljusa nyanser från Marbodal. Foto: MARBODAL

Högalid från Kulladal Kitchen

Sekelskifteskök i milt puderrosa kulör med utanpåliggande luckor och klassiskt skålade vred. Kulladals sekelskifteskök är byggda i massivt trä och målade med linoljefärg enligt det sena 1800-talet och tidiga 1900-talets ideal. Ritprogram finns på Kulladal.com.

Lantligt och puderrosa från Kulladal Kitchen.Lantligt och puderrosa från Kulladal Kitchen.Lantligt och puderrosa från Kulladal Kitchen.
Lantligt och puderrosa från Kulladal Kitchen. Foto: KULLADAL KITCHEN

Shakerkök från Nordiska kök

Platsbyggt kök i shakerstil med målade luckor. Måttanpassas efter kundens önskemål och målas i valfri kulör. Fanérade skåpsinsidor i ek eller ask och massiva trälådor i ek eller ask finns som tillval. 

Tidlös elegans från Nordiska kökTidlös elegans från Nordiska kökTidlös elegans från Nordiska kök
Tidlös elegans från Nordiska kök Foto: NORDISKA KOK

Mano från Kvik

Dansktillverkat kök där breda moduler skapar vågräta linjer. Integrerade, dolda grepp och släta ytor bidrar till ett stilrent minimilistiskt uttryck. Köket Mano har tillverkats sedan 2004, med ständiga uppdateringar vad gäller både form och funktion och har lyckats hänga med sin tid. Mano finns i vitt, mörkgrått och svart. 

Modern klassiker från Kvik.Modern klassiker från Kvik.Modern klassiker från Kvik.
Modern klassiker från Kvik. Foto: KIVIK

Nickebo från Ikea

Kökluckorna i serien Nickebo är tillverkade av återvunnet trä och den folierade ytan består till stor del av återvunnen plast. Slät finish och rena linjer ger ett tidlöst intryck. Digitalt planeringsverktyg hittar du på Ikea.se. 

Återbrukade material hos Ikea.Återbrukade material hos Ikea.Återbrukade material hos Ikea.
Återbrukade material hos Ikea. Foto: IKEA

Shaker från Himlekök

Platsbyggt shakerkök med luckor i mustigt mörkgrön kulör, Duck green NO.W55 från Farrow & Ball, och bänkskivor i ljus kvartsit. Varje kök planeras och ritas efter kundens önskade mått. En projektledare tillsammans med en snickare håller i arbetet från idé, via tillverkning i fabriken i Varberg, till färdig levererat kök.

Grönt är skönt enligt Himlekök.Grönt är skönt enligt Himlekök.Grönt är skönt enligt Himlekök.
Grönt är skönt enligt Himlekök. Foto: HIMLEKÖK

Bistro Soft Gul från Ballingslöv 

Blandare Vola 590 och bänkskiva Fusion i kompositsten ger ett lyxigt intryck. Med hjälp av olika tillbehörspaket kan du själv välja vilken stil du vill ha på ditt Bistrokök, exempelvis Shakerstil, platsbyggd- eller möbelkänsla. Finns i fler än 20 olika kulörer. 

Honungsgult kök med släta luckor med rak kant.Honungsgult kök med släta luckor med rak kant.Honungsgult kök med släta luckor med rak kant.
Honungsgult kök med släta luckor med rak kant. Foto: MARCUS LAWETT

Plain/Orb från Picky Living

Måttanpassade köksluckor till Ikeas skåpstommar. Alla delar tillverkas på beställning och kan fås i valfri NCS-kulör. På bilden syns kök i lila och orange (3040-Y50R och 2040-R60B). Spishäll från Bora med inbyggd fläkt och bänkskiva av linoleum. 

Färgstarkt och lekfullt från Picky Living.Färgstarkt och lekfullt från Picky Living.Färgstarkt och lekfullt från Picky Living.
Färgstarkt och lekfullt från Picky Living. Foto: PICKY LIVING

LÄS MER: 3 heta trender för köket i höst – experten tipsar 

LÄS MER: 31 lantliga kök – underbar köksinspiration

LÄS MER: Anne byggde sitt eget drömhus – i raketfart