Foto: Kara Eads / unsplash.com

Återvinning när det är som bäst – 5 saker du ska sälja eller skänka bort

Återvinning är nödvändigt för miljön när det kommer till vissa prylar. Visste du att det går åt 11 000 liter vatten för att producera ett endaste par jeans till exempel? Här är listan på de fem prylar som egentligen aldrig bör köpas sprillans nya.

Att återvinning gagnar natur och miljö är ingen nyhet, men kanske inte alltid lätt att komma ihåg. Blocket har under en rad år tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet gjort beräkningar på hur bra begagnathandeln är för miljön.

Exakt hur man skonar miljön genom att återanvända är kanske inte kristallklart dock. Begagnathandel är inte bara ett effektivt sätt att förhindra nyproduktion vilket i sig minskar besprutning, vattenkonsumtion, brytning av råvaror, växthusutsläpp, kemikalieanvändning och annat som är förknippat med nyproduktion och som påverkar miljön negativt. Man slipper dessutom den enorma avfallshanteringen och alla utsläpp kring den som är ett direkt resultat vid slit-och-släng-konsumtion.

Listan på de fem prylar som aldrig ska slängas har tagits fram i samarbete med Ethos International som valt ut produkter med särskilt stor miljöpåverkan.

Så, gör dig själv och kommande generationer en tjänst och slå ett slag för miljön genom att skippa i mesta möjliga mån att köpa nytt bland dessa fem svartlistade prylar.

Återvinning när det är som bäst – släng aldrig dessa 5 saker!

1. Skinnsoffor

Skinnsoffor kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur rapar och pruttar ut farlig metangas. Därtill krävs stål, samt träd som ska växa i minst 50 år för att utgöra soffans stomme.

2. Vitvaror

Alla vitvaror är tillverkade av mängder med stål, plast och färg och är extremt energikrävande både vid produktion och återvinning. Dock bör kylskåp och frysar äldre än 10 år hellre lämnas till återvinningscentralen än säljas vidare eftersom de oftast drar onödigt mycket el och innehåller miljöfarliga ämnen.

3. Jeans

Att producera ett par jeans kräver runt 11 000 liter vatten. Men farligast av allt är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Svarta och blå färger är värst.

4. Mobiltelefoner

Att producera mobiltelefoner och annan elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid, de innehåller dessutom flera metaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

5. Cyklar

Stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta ett lass (= en tågvagn) järnmalm från gruvan i Kiruna kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.

LÄS MER: Källsortering och återvinning – så fixar du det snyggt i hemmet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!