Designklassiker: AJ-besticket

Arne Jacobsens minimalistiska moderna bestick, inspirerade av plastbestick, var en flirt till medelklassen som helst valde silver när de dukade fint.

Formgivare: Arne Jacobsen.

När: 1957.

Ursprungsland: Danmark.

 

AJ-besticken är en modernistisk signal och minimalism driven till sin spets. Arne Jacobsen (1902-71) ritade sin enkelt drivna form i det omfattande arbetet till SAS Royal Hotel i Köpenhamn, invigt 1958. Där bär det mesta, från dörrvred till lampor och fåtöljer, hans signum. Med sin futuristiska look fick besticken snart kultstatus och 1968 deltog de som stilsäker rekvisita i Stanley Kubricks film 2001 – ett rymdäventyr.

Formen var utan tvivel djärv. Med sina enkla, vågade linjer liknade dessa slimmade ätverktyg inte något annat. ETt "no-nonsense"-bestick kallades det, "utan alla krusiduller".

I mastodontverket Arne Jacobsen, av Carsten Thau 1999, påtalas att formen – med utsuddad gräns mellan skaft och blad – var påverkad av de nya plastbestick som passagerarflyget då börjat använda. En-slit-och-släng-idé således, i rostfri hyperelegans.

Att skapa vardagsvara i rostfritt stål som uppgraderats med design, var ett sätt att nå medelklassen som dittills favoriserat silver när det dukades fint. Men Jacobsens bidrag skiljer sig från andra samtida genom att inte försöka efterlikna silvret. Hans bestick var något alldeles nytt.

Kritiker har menat att de ser ut som operationsinstrument som med sina extrema former knappast gynnar matglädjen kring bordet. Men trots vissa beska omdömen, rymmer skedens skål ungefär lika mycket vätska som andra skedar , och gaffelns märkligt korta tretand räcker utmärkt för att greppa köttbitarna. Och jo, besticken ligger faktiskt hyggligt bra i handen.

Men på hotellet i Köpenhamn plockades de bort efter några år. För tillverkaren George Jensen blev de nya besticken i alla händelser en viktig ingång till en internationella publik. Jacobsens modernistiska design firade vid den här tiden stora triumfer – Myran, Sjuan, Svanen och Ägget är alla barn av 1950-talet – och AJ-besticken hamnade på museer världen över.

Det tillverkas än i dag av George Jensen, i rostfritt stål med mattpolerad yta. Förutom gaffel, kniv och sked finns även en tesked och en dessertsked.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!