Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

90-talsköket blev lyxigt drömkök – med återbruk

När Cecilia tog över sitt föräldrahem i Borås fick hon det omoderna 90-talsköket i körsbärsträ med blått kakel på köpet. Tillsammans med maken Johan har hon skickligt omvandlat det till en klassisk grön köksdröm.

Anna Bjelkholm

I vackra kvarteret Villastaden i Borås, granne med en grönskade park och omgiven av pampiga stenhus från 1920-talet, ligger Cecilia Hedins och Johan Levins hem. Ett hem som andas värme och personlighet, med platsbyggda möbler och omsorgsfullt vald inredning i en härlig färgskala. Den gulputsade villan, som även råkar vara Cecilias barndomshem, byggdes 1932. Att hon en dag skulle flytta tillbaka hit var långt ifrån hennes plan.

Det gamla 90-talsköket har modifierats och modulerna har flyttats om. Att köket skulle vara grönt var en självklarhet för Cecilia. Foto: Alice Johansson
Cecilia Hedin och Johan Levin. Foto: Alice Johansson

– Varken jag eller mina syskon var intresserade av att ta över huset, men när mina föräldrar bestämde sig för att sälja kom jag plötsligt på andra tankar, berättar hon. Jag hade till en början svårt att se husets möjligheter, det var så cementerat i mitt huvud hur det ”skulle vara”. Men när jag insåg att en annan ägare sannolikt skulle riva ut och renovera allt, kände jag att den personen lika gärna kunde vara jag. Helt plötsligt öppnades tanken att förvandla huset så det passade oss, och över en natt blev huset det enda stället i världen jag kunde tänka mig att bo på.

Köket i körsbärsfärgat trä med koboltblått kakel var långt ifrån hur paret föreställde sig sitt drömkök och deras första tanke var att riva ut det. Men Cecilia är nostalgisk av sig och hittar hellre ett nytt användningsområde än slänger något.

Längs ena kortsidan på köksön ligger en specialbeställd huggkubb av ändträ i ek. Barstolarna i såpad ek kommer från Norrgavel. Armaturen över köksön är Eiffel 100 från Frama. Foto: Alice Johansson
Vitrinskåpen byggdes om och löper nu ända ner till bänkskivan. Det blåvita porslinet Blue fluted full lace från Royal Copenhagen är arvegods från Cecilias mormor, och servisen utökas så snart hon hittar nya delar på loppisar. Foto: Alice Johansson

– Det är ju så dumt att riva ut bara för rivandets egen skull. Även om köket hade över 20 år på nacken var det trots allt ett väldigt bra kök.

Paret pusslade om modulerna och lämnade in luckorna till en målerifirma. Att köket skulle vara grönt var en självklarhet.

– Vi ville ha ett kakel med kantlist, i stället för att kakla ända upp till tak. Det skapar en mer ombonad känsla. Och till det ville vi bryta av med en bänkskiva i mörk natursten.

Vitt kakel i halvförband med en dekorativ bröstlist ger ett ombonat och tidstypiskt intryck. Köket är målat i NCS-färgkoden S 5010-G 10Y. Foto: Alice Johansson

Den drygt sex meter långa arbetsbänken i gråbrun jämtländsk kalksten har naturliga schatteringar med inslag av tydliga fossiler. Den långa arbetsytan bryts av med en flyttbar skärbräda i ek, och på köksön finns en gedigen specialbeställd huggkubb av ändträ i ek.

– I det gamla köket fanns en stor huggkubb i körsbärsträ. Vi skulle först slipa ner och återanvända den, men när vi bestämde oss för att ha ekparkett på golvet kändes det mer naturligt att ha huggkubben i ek och i den storlek vi önskade. Den har nu blivit en samlingspunkt för hela familjen. Vi använder den hela tiden, som skärbräda eller uppläggning, här står frukosten uppdukad varje morgon. Vår son Björn använder den som bakbord, och på fredagar fungerar den som bar när vi tar ett glas vin och ost före maten. Och det får plats mycket ost och chark på den, skrattar hon.

Köksön som vetter mot matsalen rymmer häll och en extra ho och gör matlagningen till en socialare verksamhet. Den gamla fiskbensparketten i matsalen fortsätter vidare in i köket. Foto: Alice Johansson

Köksön vetter mot matsalen rymmer häll och en extra ho och gör matlagningen till en social upplevelse.

– När vi fick nys om att det fanns nedåtsugande fläktar. hade vi plötsligt möjlighet att placera spisen i köksön. Det är så mycket trevligare att laga mat och titta ut över matplatsen, än att stå med ryggen vänd mot gästerna!

I dag är det gröna köket så långt ifrån 90-tal man kan komma utan andas snarare elegant och klassiskt 1920-tal.