8 saker du absolut inte ska spola ner i vasken

Händer det att du låter både det ena och det andra slinka ner i vasken? Då får du sluta upp med det, det finns nämligen saker som absolut inte ska spolas ner i avloppet. Bocka av de här 8 punkterna och se om du gör rätt eller fel.

1. Spola inte ner matrester i vasken

När du spolar ner matrester i vasken riskerar det att fastna på insidan av rören vilket gör att tillströmningen för vattnet blir trängre och stopp kan bildas mycket lättare. När du står mitt i matlagningen är det lätt att låta exempelvis lök, spagetti och mjöl (mjöl blir som cement i rören) att slinka ner i vasken i tron att det inte gör någon skada. Dock gör det bara saken värre.

Gör istället: Håva upp matresterna med din vaskrensare i plast eller med en bit hushållspapper och släng sedan i komposten.

2. Spola inte ner fett och olja i vasken

Allt fett som är flytande omvandlas och stelnar när det kommer ner i rören – och i det här fallet fungerar heller inte ens hett vatten. När fettet väl svalnar så stelnar det och bildar en propp hård som sten.

Gör istället: Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den i vasken.

Foto: Tuomas Kujansuu

3. Spola inte ner råa ägg i vasken

Det kanske inte låter så farligt att låta lite rått ägg slinka ner i diskhon, men spolar du varmt vatten efteråt så blir det omelett i vattenlåset. Och det kan gå minst lika illa att spola ner kallt vatten då det kan få äggen att fastna rejält i samband med att du sköljer med varmvatten gången efter det.

Gör istället: Hantera äggen över en bunke. Blir det rester som ej går att använda? Släng i komposten.

4. Spola inte ner målarfärg i vasken

Visste du att även vattenbaserade färger innehåller farliga metaller och ämnen som inte är bra för avloppet. Har du fått färg över så spola inte ner det i vasken. Stryk av så mycket du kan av färgen på tidningspapper och lägg det sedan bland hushållssoporna.

Gör istället: Tvätta av resterande färg från penslarna genom att doppa dem i en omgång vatten i en burk. Titta till burken några dagar senare, då har förhoppningsvis färgresterna sjunkit till botten och du kan hälla av den klara vattenfasen. Lämna därefter färgslammet till återvinningscentralen.

5. Spola inte ner stearin i vasken

Det här känns som en självklarhet för de flesta. Men trots att många vet att stearin inte ska spolas ner i vasken så är det lätt att det händer ändå – när man står och diskar sina ljusstakar. Även om det är lite varje gång så kommer det förr eller senare orsaka att det blir stopp i vasken.

Gör istället: Lägg ljusstakarna i en metallburk, häll därefter på kokande vatten och låt sedan svalna. Det resulterar i att stearinet flyter upp till ytan och bildar en kaka.

6. Spola inte ner kaffesump i vasken

Du har säkert fått höra att kaffesump i vasken river bort beläggningar i rören, och därför har du använt det för att rensa upp efter allt annat som råkat slinka ner i vasken. Har du hittills inte lyckats åka på en propp i röret så är det ju bra. Men kombinationen av gammalt fett och kaffesump resulterar lätt i en propp. Värst av allt är sumpen från kokkaffe.

Gör istället: Släng sumpen i komposten eller strö i trädgården som jordförbättring.

Foto: gilaxia

7. Spola inte ner gips, puts, spackel och betong i vasken

Det här känns också som självklart för många, men ärligt talat så kan det lätt slinka ner exempelvis gips i vasken efter att barnen lekt med det tidigare under dagen – och verktygen väl ska sköljas av. Fast vi tänker inte skylla på enbart föräldrar, det här gäller alla som glömmer av sig och sköljer spackelspaden eller svampen som man använt och arbetat med. Det här förstör verkligen rören.

Gör istället: Skölj verktygen och tvätta även händerna i en hink. Låt det sedan stelna och lämna därefter på återvinningscentralen.

8. Spola inte ner kaustiksoda i vasken

Många använder gärna kaustiksoda när det proppat igen i rören. Visst, det kanske inte skadar rören (om du har tur) men skulle inte proppen lösas upp så måste du eller en rörmokare sedan handskas med det frätande giftet.

Gör istället: Använd bakpulver, såpa eller diskmedel och häll därefter kokande vatten i diskon. Gör detta regelbundet. Fungerar det inte så får man rensa manuellt eller ringa en rörmokare.

Bilder: iStock

Källa:
Land, Kuriren, Spoltjänst

Aktuellt just nu