Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renovera kök – undvik de 5 absolut vanligaste misstagen som alla gör

Vi blir bättre och bättre på att vara våra egna arkitekter när det kommer till renoveringar. Men pass opp, det är lätt att göra misstag som kan stå dig dyrt. Här är de vanligaste misstagen när hemmabyggaren ritar sitt eget kök.

Enligt Elgiganten är här de vanligaste misstagen som svenskarna gör när de sätter sig ned och ska agera köksarkitekter för första gången.

5 saker att tänka på vid köksrenovering

1. Arbetsytan

I ett kök behövs inte bara gott om arbetsyta, den bör vara optimerad för att få ett fungerande arbetsflöde.

En viktig detalj  är att vitvaror, spis och diskho inte ska placeras för nära varandra. Rekommenderat avstånd mellan spis och diskbänk bör vara minst 80 cm, men gärna 140 cm om utrymme finns.

2. Arbetsflödet – den gyllene triangeln

Det absolut viktigaste i köket är att du får ett arbetsflöde som inte stoppas upp av felplacerade ytor. Avståndet mellan spis, diskbänk och kylskåp ska inte vara för långt då de är de tre stationer du använder mest i köket.

Ett vanligt nybörjarmisstag är placeringen av diskmaskinen. Hamnar diskmaskinen fel är risken att ditt arbetsflöde stoppas upp varje gång luckan till diskmaskinen står öppen.

3. Fläkt – val och placering

Vänkta inte för länge med att bestämma vilken fläkt du vill ha. Fläkten gör mycket för kökets helhetsintryck, särskilt i öppna planlösningar då färg, form och design är viktigt för slutresultatet.

För att få ut mesta möjliga effekt av köksfläkten ska du också tänka på placering av fläkten,  ju fler böjar röret får desto sämre effekt. Fläkten bör heller inte placerarsför lågt då den kommer skymma sikten, men inte heller för högt då effekten avtar.

4. Val av diskho

Ta ut svängarna när det gäller val av diskho. Större diskho ger mindre spill. Arbetet i köket blir både enklare och roligare om du får ner en hel stekpanna eller ugnsplåt i diskhon. En bred ho kräver dock bredare underskåp, men å andra sidan blir det större plats för exempelvis källsortering där under.

5. Bänkskivan en kritisk faktor

 

Ett både tidsödande och dyrt misstag är att misskalkylera storleken på bänkskivan. Hörn och skarvar är svårberäknade och många glömmer att räkna med täckskivor och kakel vilket resulterar i att bänkskivan antingen blir för kort, för smal eller både ock. Bänkskivan är i de flesta fall måttbeställd och beroende på material så kan ett fel här bli både tidsödande och dyrt.

Bildkällor: homedesignideaspics.com, titanandco.com, hometone.com, cogswellstone.com

Läs också:

Planera nytt kök – så får du mer kök för pengarna

Tänk på detaljerna – 13 diskbänkar som gör skillnad

34 olika köksgolv samlat i 5 olika stilar

Lär dig inreda med feng shui

• Fen shui-konsulten Jannice Wistrand berättar om sitt inspirerande och harmoniska hem inrett med feng shuins verktyg.

• Du får ett arbetsmaterial som hjälper dig att själv inreda med feng shui

Läs mer och beställ HÄR.