Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

36 enkla knep som gör ditt kök som nytt

Att göra förändringar i köket behöver inte innebära hantverkare och en kostsam budget. Här är 36 enkla knep som förnyar ditt kök på ett eller annat sätt.

Det behövs kanske inte alltid en stor och omfattande köksrenovering för att skapa underverk i köket. Här är 36 enkla knep, både högt och lågt, som du kanske kan finna inspiration för att förnya ditt kök.

1.Personligt köksbord

Byt ut standardköksbordet mot något mer personligt. Leta efter exempelvis furubord på Blocket och gör din egen patina för lantlig stil.

2. Se över detaljerna i köket

Du har säkert hört det förut, men här kommer det igen: Enklaste sättet att förnya ditt kök är genom att byta ut knoppar/handtag på alla köksluckor. Har du vanliga standardluckor så kan utseendet förändras radikalt bara genom att lägga ner lite tid på att hitta de perfekta beslagen.

3. Addera lite färg i köket

Se köket nedan. Av färg blir man glad! Och tänk på att det går att leka exakt så mycket man själv vill med färg. Måla om dina köksluckor redan idag!

4. Matta

Skapa en ombonad känsla i köket med en vacker matta under köksbordet.

5. Måla kaklet

Är du inte riktigt nöjd med befintligt kakel i ditt kök, men känner att du varken har tid, lust eller pengar att riva ut allt. Prova att måla kaklet, enklaste och mest effektiva genvägen till ett nytt kök!

6. Brickor

Här kommer ett riktigt enkelt tips. Har du några vackra brickor undangömda i ett skåp? Placera istället dessa som ett blickfång i köket.

7. Kökslampan

Vänd blicken uppåt, taklampan eller lampan över köksbordet kanske har hängt där sedan urminnes tider, byt ut den mot något roligare!

8. Belysning

Se över belysningen i ditt kök, som i alla andra rum behövs både bra arbetsbelysning, men även annan belysning som får ditt kök att kännas mysigt alla tider under dagen.

9. Stilleben

Du har säkert arrangerat någon form av stilleben i vardagsrummet till exempel, varför inte göra detsamma i köket? Ljusstakar i grupp på köksbordet eller någon annan avlastningsyta, vackra skålar, prydnadsföremål, frukt eller färska kryddor. Byt gärna ut dina stilleben efter säsong.

10. Tavelvägg

En tavelvägg i köket är fint. Och här kommer bästa tipset: Skapa en tavelvägg med dina bästa recept (se nedan). Både vackert och praktiskt (du vet alltid var du har dina favoritrecept), men också lite av en snackis om du har gäster!

11. Kylskåpsmagnetens vara eller icke vara

Ett alldeles för plottrigt kylskåp ger ett stökigt intryck enligt vissa, enligt andra så rymmer kanske detta kylskåp minnen och blir en del i inredningen. Men ett tips kan vara att använda väl utvalda kylskåpsmagneter och rensa upp på kylskåpet då och då.

12. Ny planlösning?

Här kommer ett tips till att förnya köket som kräver både pengar, tid och arbete. Men, finns det möjlighet att slå ut en vägg för lite öppnare planlösning – alternativt sätta upp en vägg för att avskärma. Har du möjlighet, fundera på saken!

13. Köksstolar

Det finns två läger av köksstolsanvändare. De som tycker det är viktigt att det ser enhetligt ut, samt de som älskar en blandning av köksstolar. Oavsett så är det ett roligt sätt att förnya, blanda dina köksstolar, udda stolar skapar en intressant och avslappnad atmosfär.

14. Öppen förvaring

Öppen förvaring ställer lite krav. Det kan lätt se stökigt ut. Men det ger också möjlighet att visa upp dina finaste köksattiraljer. Sätt upp öppna hyllor på något utvalt ställe och förvara dina vackra glas, eller burkar där.

15. Tallrikshylla

En tallrikshylla för extra fina tallrikar, alternativt kokböcker blir ett fint blickfång i köket.

Foto: © Lucas Allen

16. Möblera om

Att hitta oväntade och annorlunda lösningar för hur dina köksmöbler ska placeras kan lätt förändra ett helt kök.

17. Ta hand om din bänkskiva

Det är lätt att bli hemmablind. Men ta en titt på dina bänkskivor. Kanske är det dags för att till exempel slipa och olja eventuella träskivor? Gör du det så har du kommit en bra bit på väg när det kommer till ett nytt kök!

18. Tegelvägg?

Av någon anledning passar en tegelvägg extra fint i ett kök. Finns det en tegelvägg att knacka fram i ditt kök? Om inte så finns väldigt naturtrogna tapeter med olika sorters tegelmönster att fuska sig fram med.

19. Mobil köksö

Som vi älskar en köksö! Har du plats för en mobil köksö i ditt kök? Bland annat Ikea har olika alternativ till mobila köksöar.

Foto: ©2010 Copyright Meredith Corporation. All rights

20. Nya kökshanddukar

Känslan i fina kökshandukar ska icke underskattas. Leta efter fina i linne för en spottstyver på loppis är bästa tipset.

21. Gardiner

En snabb och märkbar förändring i köket får du genom att byta ut dina gardiner. Det finns många sätt man kan tänka kring gardiner, som till exempel: säsong, högtider och inredningsstil.

22. Inga gardiner

Alla är inte gardinälskare. De kanske hänger där "bara för att". Testa att Eller helt enkelt ta bort gardinerna och släpp in ljuset.

23. Källsortering

Fixa bra, lättillgänglig och snygg källsortering för tomglas, papp, metall, plast osv. Har du inget undangömt ställe du kan förvara din källsortering i så är det extra viktigt att det ser trevligt ut, och att du tömmer ofta. En klassisk soptunna i köket blir en fin detalj, istället för papperskassar till bredden fyllda med mjölkkartonger och tomma konservburkar.

24. Måla en vägg

Måla en vägg (eller flera) i köket i någon härlig färg.

25. Tapetsera

Tapetsera en eller alla väggar i köket. En favorittapet kommer göra underverk för humöret och känslan i köket!

26. Detaljerna vid diskhon

Lätt hänt att man av bara farten tvättar händerna med diskmedlet om man står vid diskhon. En skonsam tvål är så mycket bättre. Ställ fram en fin flaska med tvål vid diskhon när du ändå är igång.

27. Rensa ut

Ibland kan det vara så enkelt som att en ordentlig storstädning av alla skåp och skafferi kommer göra att ditt kök känns sprillans nytt! Skänk bort onödiga prylar som du aldrig använder och kasta gamla kryddor från 2011.

28. Diskställ

Vad har du för diskställ? Kanske att du aldrig ens reflekterat över ditt diskställ. Men ta dig en titt på vad det egentligen är du ställer blöt disk i dag efter dag. Hint: Det finns många snygga diskställ! Och kanske att du skulle kunna hänga upp det på väggen för bättre placering. Eller kanske till och med ta bort det helt....

29. Småförvaring

Förvara de köksredskap du använder allra mest lättillgängligt i en vacker kruka på bänken nära spisen. Både praktiskt och dekorativt.

30. Örter

Skapa en liten örtagård med färska örter i krukor eller miniväxthus.

31. Rensa bort högarna

Detta tipset för att få ett kök som nytt kan du börja med på direkten: Städa upp på köksbänkarna, bort med pappershögar, gamla tidningar och kvitton. Känslan efteråt är garanterat obeskrivligt skön!

32. Anslagstavla

Investera i en snygg anslagstavla för alla viktiga lappar, men även fina vykort och annat du vill spara och visa upp.

33. Griffelfärg

En vägg målad med griffelfärg i köket är inte bara dekorativt, utan även praktiskt. Och roligt! Du kan skribbla ner allt möjligt på väggen. Recept, kärleksbudskap, kom i håg-anteckningar, inköpslistor, krumelurer och mönster. En griffelvägg i köket är helt klart en bra investering.

34. Vintage

Ersätt några, eller alla köksskåp med ett gammalt vackert vitrinskåp. För vem har sagt att allt i köket nödvändigtvis ska förvaras i moduler från en köksleverantör?

35. Vitvaror

Okej, detta tipset är en smula kostsamt. Men är det dags kanske att byta ut dina vitvaror. Satsa på ett i färg kanske, eller rostfritt eller någon annan detalj som skulle kunna göra så att ditt kök får ett helt nytt uttryck?

36. Målade golv

De flesta golv går att måla om med ett beständigt resultat. Linoleum, kork, klinkers och trä. Hur ser ditt golv ut. Är du helt och hållet nöjd eller skulle det göra mycket för ditt kök om du gick loss på golvet med en målarburk och pensel?

Foto: Picasa

Bildkällor: Ilva.com, honeywerehome.blogspot.com, housetohome.co.uk, commona-myhouse.blogspot.com, acountryfarmhouse.blogspot.com, countryliving.com, thekithn.com, highstreetmarket.blogspot.com, lushhome.com, sensusushi.com, trendzona.com, storyblog.us, decorationtrend.com, kitchenlife.co.za, homelife.com.au

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

 .