Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

107 kvadratmeter svart-vitt sekelskifte med lekfulla detaljer

Det råder inget tvivel om att ägarna till denna sekelskiftesvåning älskar den grafiska trenden. Basen är svart-vit, och detaljerna lekfulla – vi älskar den griffelmålade Moraklockan!

Matplats

Foto: REBECCA MARTYN

Bordet är ur ett gammalt Ikeasortiment. Runt bordet samsas ommålade loppisfynd med bland annat Eamesstolar och Ikeas Öglanstolar. På bordet en hemsydd linneduk, under bordet mattan Stockholm från Ikea. Ljuskrona köpt på auktion med sidenstrumpa runt sladden. I bakgrunden, skisser och ritningar gjorda av ägaren.

Foto: REBECCA MARTYN

Moraklockan har paret fyndat på Blocket och målat om i griffelfärg, fritt fram för att rita på. Kuddar från H&M Home, bokstavsgirlang från Omm design,

Kök

Foto: REBECCA MARTYN

De gamla gasrören har målats med svart färg, och väggarna i kritvitt. Vägglamporna är skrivbordslampor från Ikea. Hyllan till vänster är från Ikea, kroklisten till höger har fungerat som upphängning för skolplanscher. Brödrost, Dualit. Fläkt, Franke. Korg från Butiken i Visby, salt- och pepparkvarnar från Peugeot. Olivträd och tygkruka från Uashmama.

Foto: REBECCA MARTYN

Detaljer i köket, svart skärbräda med styckschema från Designtorget. Övriga skärbrädor från loppis.

Foto: REBECCA MARTYN

Köket har fönster mot innergården. Diskbänken i marmor sparades vid renoveringen. Kök och bänkskiva, Kvik. Lampan är gjord av en mjölksil. Gatskylt från Lissabon. Matta från Rusta. Tuppmask i papier maché, Hay. Barstolar Ikea.

Detaljer

Foto: REBECCA MARTYN

Skåpet är köpt på Blocket och ommålat. På det står egengjutna betongljusstakar. Cirkusaffischen, present, svart tjur från Loppis och fat med nätkupa från Ilva.

Foto: REBECCA MARTYN

Griffeltavlan byter motiv efter årsplaneringen. Byrån från Ikea rymmer skor, fårskinn från Gotland. Kudde sydd i elefanttyg från Svenskt tenn. Screentryckt kudde med motiv från Göteborgs hamn, egengjord.

Sovrum

Foto: REBECCA MARTYN

Sänggaveln är en masonitskiva klädd i grått linnetyg. Virkad kudde, Tell me more. Fåtöljen Eker gjordes av Gillis Lundgren för Ikea på 60-talet och är parets favoritmöbel. Kudde i den från Afroart. På väggen hänger en oljemålning gjord av en släkting. Lampor Ikea.

Vardagsrum

Foto: REBECCA MARTYN

Vy från matsalen mot vardagsrummet. Soffa EM. Soffbordet är en trätrall som fått ben. Skåpet är arvegods. Golvlampan Aröd, Ikea, taklampa från lampsladdar.se och matta från Rusta.

Publicerad i Sköna hem nr 1, 2015

Inspirerad? Läs också:

Peder Lamms prästgård med influenser från barocken

Det är svårt att inte bli förälskad i detta rustika kök

Splitternytt 50-talskök – kolla in den här nostalgidrömmen