Foto: Ikea/Anne Nyblaeus

10 smarta tips på hur du får ett personligare kök i en hyresrätt

Att bo i hyresrätt kan vara en riktig lyx. Så fort det är fel på något är det hyresvärden som står för kostnaden (om det är en bra sådan). Men visst kan det kännas begränsat att inte få göra exakt det du vill. Här är 10 tips på hur du kan förnya köket i din hyresrätt utan stora renoveringar.

1. Gör det hemtrevligt med kryddor

Skörda färska kryddor utan trädgård! En kruka basilika från matbutiken sloknar snart. Det finns massor med små och snygga odlingsstationer i dag som ger dina kryddor och blad både ljus och rätt mängd vatten så att de frodas och växer. Dessutom blir de en fin del av inredningen!

Foto: Ikea

2. Se om det finns ett trägolv i din hyresrätt

Under många slittåliga plast- och klickgolv gömmer sig ett vackert gammalt trägolv. Det är verkligen värt att undersöka – men först och främst bör du höra med din hyresvärd.

Foto: Jonas Ingerstedt

3. Måla linoleumgolvet i din hyresrätt

Trist, slitet plastgolv från förra seklet? Den går att måla fin med färg anpassad just för detta! Vinylgolv, linoleumgolv eller plastmatta – välj en färg du gillar och måla om golvet!

4. Förnya kakelplattorna med dekorplast

I stället för att påbörja en mindre renovering kan du skapa ett personligare kök med klistermärken gjorda specifikt för kakel.

Foto: paxlux.se

5. Byt ut knoppar och skåpluckor

Byt ut standardknopparna mot riktigt fina som passar din stil. Om du får godkänt av din hyresvärd kan du även byta ut skåpluckorna. Annars är ett tips att ta ner en eller två luckor från överskåpen och förvara på vinden. Det ger en luftigare känsla.

Foto: Anne Nyblaeus

6. Byt ut slitna kranar och vitvaror i din hyresrätt

Åren går fort och rätt var det är har du bott i samma lägenhet i snart 10 år. Är det något som känns väldigt slitet: kranar, spis, kyl eller frys? Hör med din hyresvärd hur länge sedan det var som de bytte sist. Kanske är det dags.

7. Lägg krut på detaljerna

Använd väggarna till att visa upp dina snygga saker. Häng upp småtavlor, almanacka och knivställ på väggen. Så länge det är ordning kommer det se mer personligt än stökigt ut.

8. Sätt upp fina hyllor eller krokar

Ställ de snygga kokböckerna i en vacker hylla. Eller låt själva hyllan stå för inredningen som ett stilleben på väggen.

Foto: Carli Philips

9. Låt mattan sticka ut

Foto: Anne Nyblaeus

Antingen kan mattan dölja ett mindre populärt golv eller fungera som en färgsprakande inredningsdetalj. Det blir mjuk och skönt för fötterna under matlagningen också!

10. Måla om köket i din hyresrätt

Tänk att ett litet byte av färg på väggarna kan göra så mycket. Matcha köksmöblerna därefter – eller gör precis tvärtom och bryt av.

Foto: Mark Scott

Vad får jag göra med köket i min hyresrätt?

Exakt vad du får göra i just din hyresrätt kan variera då alla hyresvärdar inte har samma regler. Lägenheten ska vara i ursprungsskick när en ny hyresgäst flyttar in. Om du gör en förbättring borde det bara vara positivt, men vid en större förändring bör du höra med din hyresvärd en extra gång.

 Det här får du oftast göra utan att fråga din hyresvärd:

Sätta upp hyllor
Kakla
Måla och tapetsera
Byta skåpluckor
Sätta in eller byta ut vitvaror

Du får själv bekosta och sätta in diskmaskin, spis eller byta ut dina vitvaror. Vitvaror som redan finns i lägenheten från början ska hyresvärden underhålla och reparera.

Det här är inte tillåtet eller kräver hyresvärdens godkännande:

Riva fast köksinredning och sätta upp annan
Montera eller byta köksfläkt

Källa: Hem & Hyra 

LÄS MER: DIY – våra 6 bästa idéer med målarfärg som ger ditt hem wow-faktor
LÄS MER:
14 Ikea-kök ur verkliga livet – inspireras av andras snygga hem