Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lena Evertsson/Jannice Wistrand

Stor guide: Så inreder du med Feng shui

Skapa ett hem du verkligen trivs i! Sköna hems bloggare Jannice Wistrand, med en utmärkelse som årets inredningsbloggare 2017 i bagaget, lär dig inreda med Feng shui.

Här visar Jannice hur hon använt Feng shui i sitt eget hem och ger tips för ny energi i både själ och inredning.

Skapa trivsel hemma med Feng shui – så ska du tänka när du möblerar

1. Möblera från mitten

Att möblerna ”pytsas” ut likt stenar i en porlande bäck gör att det blir ett harmoniskt flöde i rummet, varken för kalt eller för övermöblerat. Väggarna kan utnyttjas till förvaring eller bord med stilleben.

Att ställa möbler i k raftposition, alltså så att du har stöd i ryggen där du sitter eller ligger – som hur soffan är placerad mot väggen härnedan till vänster – ger en känsla av trygghet. Utsikt mot fönster och dörrar är också viktigt för att du ska kunna koppla av hemma och trivas.

Skrivbordet är placerat mot baksidan av de vita fåtöljerna. Det kommer ut från väggen och samtidigt får Jannice bra överblick mot rummet – ett viktigt inslag i feng shui. Foto: Jannice Wistrand

2. Stilleben

Att skapa små ”altare” med vackra föremål på, som ljus, kort eller buketter, höjer stämningen i rummet. De ger både personlighet till inredningen och fina blickfång att vila ögonen på.

Så kan du tänka: Se det som ett vykort. Börja med en bakgrund, här spegeln, sedan ett podium, här en trave böcker, och försök att få in något levande, som växter eller levande ljus.

Spiselkransen som ”stillebenaltare”. Foto: Jannice Wistrand

3. Gör gröna oaser

Ett hörn får liv med en palm, en bukett på bordet glädjer och blir en vacker fokuspunkt i rummet. Det är i naturen vi samlar kraft och energi, och det är i naturen vi mår som bäst. Studier visar att man har mindre sjukfrånvaro på arbetsplatser med frisk växtlighet. Så frossa i växter, ta hand om dem och förvalta dem väl. Det är att visa vördnad för sig själv och sitt hem.

En enkel blomsterkvist på nattduksbordet gör att morgonen börjar lite bättre. Foto: Jannice Wistrand
En liten grön växt gör stor skillnad, och balanserar intrycket från det strama vita skåpet. Foto: Jannice Wistrand

5. Kraftposition ger stöd

Att ställa möbler i kraftposition, alltså så att du har stöd i ryggen där du sitter eller ligger – som hur soffan är placerad mot väggen här nedan till vänster – ger en känsla av trygghet. Utsikt mot fönster och dörrar är också viktigt för att du ska kunna koppla av hemma och trivas.

4. Textil följsamhet

Vi människor letar alltid efter sätt att få balans, så när hösten närmar sig och vädret blir kallare vill vi ha värmande inredning, och på sommaren gärna svalare kulörer inne som balanserar. Om du har neutrala färger i ditt hem, kan du enkelt följa årstiderna genom att byta textilier.

Maxa effekten: Låt gardinerna börja på väggen vid sidan av fönstret i stället för precis vid karmen. På så sätt framträder fönstret, du får in mer ljus och rummet känns större.

Att placera möbler mot väggen ger en känsla av trygghet. Även valet av gardiner kan påverka stämningen i ett rum. Foto: Jannice Wistrand

6. Kombinera motsatspar

På samma sätt som vi vill balansera värme och kyla ute med textilen inne, ger motsatspar balans. Låt kantigt möta runda former. Placera blanka material mot ruffa ytor. Använd mörka kontraster mot ljusa kulörer.

Första steget: Ta en aktiv titt på ditt arrangemang, finns det motpoler till alla komponenter? Fundera på vad du kan lägga till om något saknas.

Se till att alla delar av ditt stilleben har en motpol. Foto: Jannice Wistrand
Mörka träslag och ljus textil, motsatser som ger harmoni tillsammans. Foto: Jannice Wistrand

Vem är Jannice Wistrand?

För många år sedan bestämde sig Jannice Wistrand för att följa drömmen och sadla om, från marknadschef till inredare, och med tiden också till Feng  shui-konsult och föreläsare. Sedan 2007 har hon drivit prisbelönta bloggen Add Simplicity.

Vad är Feng shui för dig?

– Ett sätt att leva, inte bara att inreda! Feng shui är en filosofi där välbefinnande står i fokus, och där vi behandlar oss själva värdigt och inte ägs av våra prylar. Ett hem i balans gör att vi mår bra.

Hur ska man komma igång hemma?

– Felet många gör är att kavla upp ärmarna, riva ut allt… och tappa all ork för att det känns övermäktigt. Jag brukar framhålla fyra enkla vanor som innebär små förändringar i livsstil, men som har stor effekt på harmonin i hemmet:

1. Tar det mindre än en minut, gör det nu! Plocka ur diskmaskinen exempelvis.

2. Familjeplock. En kvart varje kväll hjälps vi åt att plocka undan och packa väskan för morgondagen.

3. Lämna aldrig rummet tomhänt, ta med den tomma kaffekoppen till köket.

4. Samla det som ska sorteras i en hög, inte flera. För många intryck skapar oro.

Jannice Wistrand Foto: Lena Evertsson

För fler tips från Jannice – kika in på hennes blogg här!

LÄS MER: 7 inredningsmisstag som gör dig onödigt stressad hemma – få harmoni med feng shui

LÄS MER: Harmonisk lägenhet inredd med Feng shui och sobra pastellfärger