Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Ellos Home/Bungalow/Hello Nature

Stilguide: Så inreder du för en somrig känsla hemma

Lämna inte den ljuvliga känslan av sol, surr och varma vindar i farstun, låt den genomsyra hela hemmet. Så här gör du för att ta in sommaren i hemmet!

Välj gröna färger till snickerierna

Färgsättningen inomhus spelar stor roll för känslan året om. Gröna snickerier känns lika somriga som julfina, beroende på hur du matchar med övrig inredning. 

Här ger kuddar i naturnära mönster och färger, från danska Bungalow, en skjuts in i klorofyllhyllningen. Foto: Bungalow

Gör plats för tunnare kläder

Dags att göra plats för sommargarderoben! Men innan du hänger undan kappor och jackor: Gör en översyn av kläderna, vädra, fläckbehandla och kanske tvätta. Packa sedan in plaggen i vakuumförvaring så hålls de både fräscha och skyddade från mal och damm till nästa säsong. 

Vakuumpåse för plagg på galge finns på smartasaker.se. Foto: MILAD B FAKURIAN
Maximera utrymmet i både vinter- och sommargarderob, hängare från Steamery. Foto: pressbilder

Damma av alla armaturer

Ta ett varv med den klassiska dammvippan och gå över alla armaturer hemma (med fördel innan du dammsuger!) och vi lovar att rummen kommer att få en helt ny lyster. Dammiga kupor och skärmar gör både ljuset och luftkvaliteten sämre inomhus. Nysvarning.

Inred med naturmaterial

Även små detaljer som en krokig kvist, en sträv sten från stranden eller en enkel korg i flätat sjögräs bjuder in naturen i hemmet. Och med det följer sommarkänslan som gör livet lika enkelt som vackert utfärdas, men det är det värt!

Korg vars överdel går att vika ner i den undre så att den får formen av en skål. Mer info och köp här (länk till Granit).

Foto: Granit

Passa på att gå igenom förvaringen i badrummet och matcha tvättkorg med småförvaring i något vackert naturmaterial. Enhetligt ger ett städat intryck, och mjukheten i naturmaterialen ger lite välbehövlig värme bland alla kalla ytor.

Foto: Bungalow

Korgar Leah i två storlekar, från Designtorget. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

Foto: Åhléns

Bädda med krispiga lakan

Nu är det dags att tvätta även sängbolstren för en frisk doft och härlig känsla i sovrummet. Leta broderat sänglinne på auktion och loppis, här går ofta att göra fynd som länge legat oanvända i linneskåpet.

Påslakanset Neely i mjuk bomullspercale är ett annat tips, och finns i flera färger. Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

Foto: Ellos Home

Fräsch textil stil

Vårda vintertextilen, det gäller både kläder och detaljer som kuddar och tjocka plädar - allt som ska stuvas undan för säsongen. Är den i gott skick och smidig att ta fram, när det blir dags igen, känns hösten lite mer välkommen sedan. 

Tvätta täcken och kuddar, och passa på att investera i nytt sänglinne. Tvätta med parfymfritt tvättmedel och spraya din textil med linnevatten för härligt somrig doft i sovrummet! 

Addera detaljer, som kuddar, i somrigt blommiga, grönskande mönster eller ljusa pastelltoner för att markera att en ny säsong tagit vid. 

Häng tvätten utomhus

Häng ut filtar och sängkläder på vädring, och har du möjlighet – låt tvätten torka på klädstreck utomhus. Den friska utomhusluften gör underverk för doften i textilen, och är dessutom ett helt miljövänligt sätt att torka tvätt. Inte dumt alls!

Foto: Homehagen
Blickfång utanför fönstret med fågelbord och -bad, i stengods. Från Rusta. Foto: HASSELBLAD X1D

Pyssla om dina gröna växter

Växter vill vi ha året om, nu är det dags att ta hand om dem! Plantera om i större kruka, dela på exemplar som behöver det, och gå igenom din inomhusgrönska på jakt efter ohyra. Duscha gärna bladen, och tillsätt näring varje vecka under hela sommarsäsongen.

Foto: Prudence Earl

Vissa växter är extra känsliga för vårsolens starka strålar, bruna brännmärken på bladen kan skvallra om det. Skydda dina gröna sköningar genom att inte ställa dem i ett fönster i söderläge. Eller placera ett ljust papper mellan fönsterglas och växt. 

Foto: Hello Nature
Ge plantorna inne en extra skjuts i ett miniväxthus, här Plant & grow från H&M Home. Foto: pressbilder

En ampel med bottenplatta ger extra utrymme och gör det dessutom enkelt att variera vilken växt som behöver en upphöjd plats i solen. Bara att byta växt när andan faller på.

 

Skärma av stark sol naturligt, både inne och ute. Insynsskydd i bambu, från Rusta. Foto: MATS LILJEDAHL

Byt till mönstrade textilier och färgglada detaljer

På samma sätt som många byter till julgardiner – satsa på sommarhanddukar! Med ett par retroblommiga gästhanddukar i badrummet, har så sommarsäsongen officiellt inletts.

Handduk med rosor, Gloria, 70 x 140 cm. Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

Foto: Ellos Home
En välkommen somrig detalj, kuddfodral Pomegranate, från Chamois. Foto: EKPR

Blomstrande duschdraperi, 180 x 200 cm. Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

Foto: Ellos Home
Bladglad plastmatta, för ute eller inne, 150 x 200 cm. Från Rusta. Foto: MATS LILJEDAHL

Inte bara bad – njutrum!

Hur trist det än må låta: Satsa gärna en peng på städprodukter och städhjälpmedel som håller bra kvalitet. Städning ska gå fort, vara enkel och ge gott resultat på direkten (för så kul är det ju inte). 

Ta in blommor och grönska, både naturlig och stiliserad på textil, liksom naturmaterial som bryter av mot stramheten i kakel och klinker.

Ett inredningstips som fungerar under hela året men särskilt väl när det blommar: Bryt av en kvist eller stjälk och sätt i en vacker vas på handfatskanten. Håll ytorna i övrigt fria från saker och fläckar. Intrycket blir både fräscht och friskt! 

Foto: Christian Mackie

En fönstertvätt gör jobbet enklare även på duschkabinen, WV 1 Plus. Från Kärcher, mer info och köp här (länk till Ellos Home).

Foto: Kärcher

Allt-i-ett-tvätt! Ångmopp med tio olika funktioner, Champion Ellos. Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

Foto: Ellos Home

Välj ljus med doft av sommar

Rumsdoft är ett känsligt kapitel. Prova dig fram bland olika varumärken för att hitta en doft som är lagom stark och som ger rätt associationer för just dig.

LÄS MER: Inred för en kreativ sommar – bästa platserna för skapande i hemmet
LÄS MER: Stilguide: Så får du till sommarstilen i stan