Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Cederblad

Inredningsguide: Så mixar du mönster – utan att det känns rörigt

Megamycket – eller mer modest? Oavsett stil höjer mönster garanterat glädjenivån i rummet. Så här kombinerar du – utan att det tippar över.

1. Mättat mot matt

Mattan, kudden och blomkrukan knyts ihop av den röda tonen som återkommer i sidobordet. Mot den diskret mönstrade tapeten blir uttrycket än mer livfullt och varmt, men samtidigt lugnar den ljusa färgställningen ned mönstermixen.

Foto: Cole & Son

2. Harmonisk dramatik

En mönstrad tapet i lugn färgställning skapar en dramatisk silhuett. Tapet Trees av illustratören Katie Scott hos Ferm Living.

Foto: Wework AS

3. Trivsam trippel

Blommigt, randigt… och lite flamingoflärd, javisst! Genom att hålla sig till enbart tri­kolorens färger rött, blått och vitt – gärna i flera olika nyanser tillsammans – blir friheten stor att mönstermixa utan att det blir rörigt.

Foto: Martin Cederblad

 

4. Geometriskt på golvet

En matta med geometriska former adderar ett elegant och modernistiskt inslag till inredningen. Handtuftad matta East of the Moon av Lara Bohinc för Kasthall.

Foto: Emil Fagander
Mönster som inspirerats av flora och fauna är tidlösa klassiker att satsa på

5. Bara blommigt

… eller kanske enbart, låt säga, fiskar på golv, väggar och tak? Att välja ett tema och hålla sig till det är också ett sätt att ge mönstermixen eftertryck! Tippar det över, lätta upp med enfärgade detaljer i samstämd färg.

Foto: Ellos

6. Repetera!

Att låta samma mönster gå igen i flera delar av inredningen – här gardin, tapet och lampskärm – är ett effektivt sätt att göra intrycket riktigt maffigt – och samtidigt sammanhållet!

Foto: House of Hackney

7. Våga stilbrott

Det går utmärkt att mixa olika mönsterstilar så länge något förenar, som här den gula färg­en, i inredningsdetaljer. Mattor från Indiska.

Foto: Indiska

8. Enkla avbrott

I en helvild mönstervärld med mycket ”information” kan det vara skönt för ögat med något rent och enkelt som bryter upp intrycket. Olle Eksells klassiska Ögoncacao blir en lugnande fokuspunkt. 

Foto: Valentin

9. Lugnande inverkan

En enfärgad pläd som plockar upp färg ur mönstren har en lugnande effekt.

Foto: Mel Poole / Unsplash
Låt Josef Frank med vänner höja temperaturen inne när höstvindarna viner därute!

10. Lekfullhet som lyfter

Grafiskt starka mönster i grupp blir inte lök på laxen, snarare har de en förmåga att förstärka varandras karaktär. Djupdyk till exempel i 1950-talets mönsterskatt och frossa loss bland romber och rutor!

Foto: Martin Cederblad

11. The more, the merrier

Tre eller fler är en gyllene regel. Att bara mixa två mönster blir obalanserat – mixen ser lätt ut som ett misstag och inte ett medvetet stilval.

Foto: Roland Persson / Svenskt Tenn

12. Tänk utanför boxen!

Låt mönsterglädjen ta plats även på de hårda inredningsdetaljerna, som i förvaringslådorna från Søstrene Greene.

Foto: Søstrene Greene

LÄS MER: Vilken inspiration! Mönster & färg så långt ögat kan nå hemma hos inredaren
LÄS MER: Maxade magnolior och mosaikmyller – här är höstens trendigaste tapeter