Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bohemisk inredning – så skapar du älskvärda stilen

Det skavda och det nötta, det fyndade och det hopsamlade, det oväntade och det kreativa – grundstenarna i den bohemiska stilen.

Få härlig inspiration till bohemisk inredning på 3 helt olika sätt: lantligt, enkelt och romantiskt. 

Inred bohemiskt – med lantlig touch

Solblekta kulörer som uppträder hovsamt nedtonade, mot den knallblå himmel och sol vi hoppas på. Bohemisk inredning med lantlig vibb är lika älskvärd hemma i stan som på torpet.

Lyckas med en lantlig, bohemisk stil – 3 tips

1. Milt: Bleka kulörer andas sommar och lantlig romantik.

2. Mixat: Softade, smutsiga toner kan alla blandas samman hur du vill. Ju fler, desto större folklore-effekt!

3. Tillåtande: Loppisvaserna som aldrig skulle komma över tröskeln i stan, blir märkligt vackra i sommartorpet.

Ett sirligt stilleben som låter varje blomma tala. Tricket är att inte använda för många, och att skära stjälkarna i varierande längd.

Dämpade gråblå toner och lågmält rödbrunt – kulörer som bugar sig inför den färgsprakande årstid vi vanligtvis tillbringar i våra gamla torp.

LÄS MER: 19 snyggaste gardinerna just nu + 3 gardintrender 

Simsalabim, så blev den gamla bänken en köksmöbel! Med borttaget bakstycke och hål för rören fungerar det utmärkt på lantstället.

Om man väljer porslinsho med platt botten behöver den inte nersänkas. Komplettera med träsockel om arbetshöjden behöver justeras.

Foto: Carina Olander / Copyright © Carina Olander, All

Skavda loppisfyndade burkar blir dekorativa på öppna hyllor (gjorda av överblivna gamla golvbräder).

Se möjligheterna med dina sparade och fyndade tyger! Kan överkastet bli en duk? De mindre tygbitarna ett lapptäcke? Känns det övermäktigt – sy handdukar och grytlappar av dem. Som dekorativ bård kan även den minsta stuvbiten få ny funktion.

Foto: Trine Thorsen

Längre än så här kommer man inte från ”standardlösningar”: Det vackert patinerade karet är uppallat på överblivna takbjälkar för bästa utsikt. En djungel av ormbunkar, udda golvplattor och ett tätthängt tavelpotpurri bidrar till en skönt laglös känsla.

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 9 råd som garanterat underlättar

Bohemisk inredning – less is more

Alltid kan det bli något. Den som spar, hon har – massor av material att skapa av! Inspiration för bohemisk inredning till enkelhetens lov.

Hörnsoffan i vardagsrummet är byggd av trätrall. Dynorna är gamla madrasser och kuddarna sydda av resttyger och jutesäckar. Lyktorna på bordet är gamla syltburkar. Vägglamporna från Housedoctor är köpta nya, men i övrigt är det mesta köpt i antikaffärer och på loppisar.

Lyckas med en enkel, bohemisk stil – 3 tips

1. Transformation: En trasig skjorta kan bli en kudde, en konservburk blir en basilikakruka. Brädstump eller hyllplan – who can tell?

2. Funktion: Att ge föremål nytt liv handlar också om att anpassa dem efter DINA behov. Sätt hjul på möblerna så går dammsugningen som en dans!

3. Slit-och-spar-mentalitet: Känslan av att kunna njuta av vackra saker, utan att behöva vara så rackarns rädd om dem, är oslagbar!

Kreativt i köket! Ruffa industribänkar försedda med nya marmorskivor och porslinshon Domsjö från Ikea bildar en annorlunda diskbänk. Potatislådor fyndade på Blocket rymmer köksgeråden. Handtryckt tapet med stänkmönster, Lim & handtryck/tapetorama.se.

Foto: ALL RIGHTS RESERVED

Milda toner, ett generöst fång blomster och välsvarvade ben, ger ett vänligt anslag åt matplatsen som har många metalliska komponenter. Lamporna är loppisfynd som klippts upp med metallsax för att få en mer spännande form. Tavlan målades med lätt hand och vanlig väggfärg på naturlinne i spännram.

Krukor, krus och skålar är lättillgängliga i en öppen vägghylla. Livet i sommarköket är okomplicerat. Lite enklare utrustning, lite fräschare råvaror, dukning under bar himmel.

Foto: Mari Eriksson

Hörnsoffan i vardagsrummet är byggd av trätrall. Dynorna är gamla madrasser och kuddarna sydda av resttyger och jutesäckar. Lyktorna på bordet är gamla syltburkar. Vägglamporna från Housedoctor är köpta nya, men i övrigt är det mesta köpt i antikaffärer och på loppisar.

LÄS MER: Badrumsinspiration: 15 ovanligt vackra badrum hemma hos andra

Inred i bohemisk stil – med romantisk vibb

Skönheten och själen framför allt! En inredningsstil för nostalgiker, drömmare och dårar…

Lyckas med en romantisk, bohemisk stil – 2 knep

1. Vitt: Inte sterilt vitt utan mjukt, skirt, skrynkligt, krispigt. Som i spetsar, silduk, linne, bomull, porslin, emalj, skavd målarfärg och papper med struktur.

2. Minnen: Föremål med en historia – din eller andras – gör inredningen personlig och stämningsfull. En längtan till en stund då allt var lite ljuvligare.

Foto: REBECCA MARTYN

En gammal dörr fungerar som sänggavel. Bakom den har man byggt en avskärmande vägg och fått en liten walk-in-closet. Tapet Viva från Midbec.

Udda stolar i rotting och korg runt ett gammalt franskt långbord bildar tillsammans en vacker symfoni med sina olika former. Detsamma gäller samlingen av glasflaskor i olika färger och former som fyllts med skira blomstänglar. Sommarljuset genom glaset skapar magi.

Foto: Carina Olander / © Carina Olander

Tyg och gamla fönsterbågar kamouflerar en ordinär duschkabin, och bibehåller tidskänslan i badrummet i 1800-talsstil.

En enkel tillbringare och ett tvättfat jämte några blomster – det enkla är vackrast ibland. Handfatet med sländor är från Solitaire design.

Foto: Trine Thorsen

Sängidén med en futonmadrass som vilar på halmbalar, får nog betraktas som extrem även av inbitna höskulleromantiker.

Ur Sköna hems Skapa stilen nr 1, 2017.

Av Charlotte Pettersson Text Li Winther