Sanningen bakom namnen på Ikeas möbler – därför heter de som de gör

Bokhyllan Billy, soffan Ektorp, klockan Pladdra och stekpannan Trovärdig. Varför heter Ikea-produkterna egentligen som de gör? Sköna Hem ger dig svaret. Därföregentli heter Ikea-möbler som de gör – här är förklaringen Sanningen bakom namnen på Ikeas möbler – därför heter de som de gör Sanningen bakom namnen på Ikeas möbler – så döps de Så döper Ikea sina möbler (visste du det här?) Så får Ikea-möblerna sina namn – det finns en tanke med vad allt heter Så får Ikea-möblerna sina namn (det finns ett smart system)

Ikea har över 10 000 produkter i sitt sortiment. För att hålla reda på allihop har varuhuset utarbetat ett särskilt system för hur produkterna ska namnges.

– Längden på namnet är viktig, alla produktnamn numera består av fyra till tio bokstäver. Namnen ska också vara tydliga och får aldrig vara stötande på något av de många språk som talas i de länder där Ikea har sina varuhus, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea.

Produktnamnen ska också ha en skandinavisk touch.

– Ett å, ä eller ö i namnet är fördelaktigt, det minimerar risken att ett utlandsbaserat företag använder sig av det, dessutom ger det en svensk anknytning, säger Anna Pilkrona Godden.

Oftast väljs de olika produktnamnen ur en databas med namn som Ikea har byggt upp, men i vissa fall namnges möblerna av designern eller produktutvecklaren. Vilken vara som får vilket namn bestäms utifrån ett fast schema:

Soffor, fåtöljer, matbord, stolar: svenska ortsnamn

Bokhyllor: yrken, skandinaviska pojknamn

Belysning: dagar, månader, svenska ortsnamn

Barnprodukter: djur, insekter eller beskrivande ord

Köksattiraljer: fiskar, svampar eller beskrivande ord

Lådor, väggdekorationer, bilder, ramar, klockor: svenska ortsnamn, svenska slangord eller beskrivande ord

Skålar, vaser, ljus, ljushållare: svenska ortsnamn, beskrivande ord

Textilier: skandinaviska flicknamn

Bäddlinnen: växter

Trädgårdsmöbler: skandinaviska öar

Mattor: danska ortsnamn

Sängar, garderober, hallmöbler: danska ortsnamn

Skrivbord, snurr- och skrivbordsstolar: skandinaviska pojknamn

Precis som med alla regler finns det dock undantag i Ikeas namngivning. Till exempel namnges i vissa fall alla produkter i en viss serie med samma namn, exempelvis Duktig som är köksleksaker för barn.

Är man uppmärksam ser man också att flera produktgrupper kopplade till arbetsliv har fått manliga namn, medan gardiner och andra textilier har fått kvinnliga. Vi frågade Ikea varför:

– Det har inte funnits någon specifik tanke bakom den uppdelningen. Din fråga är relevant och vi tar med oss den i vårt vidare arbete med namngivning av våra produkter, säger Anna Pilkrona Godden.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Sköna hem på Facebook så missar du inget!

Res med Gård & Torp– klicka på bilden för att läsa mer!

Aktuellt just nu