Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I 80 år har Ikeas möbler varit en del av hem runtom i Sverige, och i dag har många av möblerna blivit klassiker och några dyrgripar. Ikeas framgång har genom åren fyllt parkeringsplatsen med bilar utanför varuhusen, som här år 1977 (bilden till höger).I 80 år har Ikeas möbler varit en del av hem runtom i Sverige, och i dag har många av möblerna blivit klassiker och några dyrgripar. Ikeas framgång har genom åren fyllt parkeringsplatsen med bilar utanför varuhusen, som här år 1977 (bilden till höger).I 80 år har Ikeas möbler varit en del av hem runtom i Sverige, och i dag har många av möblerna blivit klassiker och några dyrgripar. Ikeas framgång har genom åren fyllt parkeringsplatsen med bilar utanför varuhusen, som här år 1977 (bilden till höger).
I 80 år har Ikeas möbler varit en del av hem runtom i Sverige, och i dag har många av möblerna blivit klassiker och några dyrgripar. Ikeas framgång har genom åren fyllt parkeringsplatsen med bilar utanför varuhusen, som här år 1977 (bilden till höger). Foto: Ikea

Ikea fyller 80 år – här är möbelklassiker vi minns genom tiderna

I år grattar vi Ikea, den nyblivna 80-åringen som gjort stort avtryck på svensk inredningshistoria. Nu blickar vi tillbaka på framgången och de klassiska möblerna vi minns genom tiderna. Häng med genom decennierna!

50-talet – Ikea lanserar möbler

Ingvar Kamprad var bara 17 år när han grundade Ikea. Året var 1943 och den lilla postorderfirman sålde bland annat pennor, nylonstrumpor och väskor. När den första katalogen lanserades 1951 fanns också flera möbler i utbudet. Den förnäma soffgruppen Excellent av polerad björk, och den moderna öronlappsfåtöljen MK, för att nämna några. Att satsa på möbler visade sig vara ett genidrag. I efterkrigstidens Sverige blomstrade ekonomin, och intresset för heminredning växte. På H 55-utställningen visade Lena Larsson upp det nya allrummet med plats för hela familjen, och i slutet av årtiondet gjorde tv:n entré i våra hem.

Nu skulle folkhemmet inredas och det gjordes gärna med teak, blommiga mönster, stringhyllor och plastdetaljer.

När Bengt Rudas fåtölj Cavelli 1922 såldes på auktion för nära 190 000 kronor blev den världens dyraste Ikea-möbel.När Bengt Rudas fåtölj Cavelli 1922 såldes på auktion för nära 190 000 kronor blev den världens dyraste Ikea-möbel.När Bengt Rudas fåtölj Cavelli 1922 såldes på auktion för nära 190 000 kronor blev den världens dyraste Ikea-möbel.
När Bengt Rudas fåtölj Cavelli 1922 såldes på auktion för nära 190 000 kronor blev den världens dyraste Ikea-möbel. Foto: Ikea
Tidstypisk inredning i teak i Ikea-katalogen 1959.Tidstypisk inredning i teak i Ikea-katalogen 1959.Tidstypisk inredning i teak i Ikea-katalogen 1959.
Tidstypisk inredning i teak i Ikea-katalogen 1959. Foto: Ikea
Bokhyllan Hansa av Gillis Lundgren beskrevs som en ”käck och högmodern” hylla när den lanserades 1957. Detta exemplar klubbades nyligen för 3 000 kronor på Stockholms auktionsverk.Bokhyllan Hansa av Gillis Lundgren beskrevs som en ”käck och högmodern” hylla när den lanserades 1957. Detta exemplar klubbades nyligen för 3 000 kronor på Stockholms auktionsverk.Bokhyllan Hansa av Gillis Lundgren beskrevs som en ”käck och högmodern” hylla när den lanserades 1957. Detta exemplar klubbades nyligen för 3 000 kronor på Stockholms auktionsverk.
Bokhyllan Hansa av Gillis Lundgren beskrevs som en ”käck och högmodern” hylla när den lanserades 1957. Detta exemplar klubbades nyligen för 3 000 kronor på Stockholms auktionsverk. Foto: Ikea
Den första riktiga Ikea-katalogen gavs ut 1951. Katalogen formgavs länge av Gillis Lundgren som också ritade många möbler för Ikea.Den första riktiga Ikea-katalogen gavs ut 1951. Katalogen formgavs länge av Gillis Lundgren som också ritade många möbler för Ikea.Den första riktiga Ikea-katalogen gavs ut 1951. Katalogen formgavs länge av Gillis Lundgren som också ritade många möbler för Ikea.
Den första riktiga Ikea-katalogen gavs ut 1951. Katalogen formgavs länge av Gillis Lundgren som också ritade många möbler för Ikea. Foto: Ikea
Tidstypiska golvlampan Trinett från 1957.Tidstypiska golvlampan Trinett från 1957.Tidstypiska golvlampan Trinett från 1957.
Tidstypiska golvlampan Trinett från 1957. Foto: Ikea

60-talet – Ikea öppnade tag-själv-lagret

Under miljonprogrammets årtionde byggdes det som aldrig förr i Sverige. Nu skulle man råda bot på trångboddheten och bostadsstandarden höjas. När det blev dags att inreda de nya hemmen besökte man kanske något av Ikeas fyra varuhus i Sverige. På 60-talet öppnade det enorma varuhuset i Kungens kurva där möblerna visades upp i små inspirerande grupper och kunderna själva fick hämta sina varor i tag-själv-lagret. Där kunde man hitta Gillis Lundgrens färgstarka fåtöljer i polyeter, Karin Mobrings sittgrupp Katinka av formböjd plywood, och stolen Ögla inspirerad av Thonets klassiska kaféstol. När Öglan återlanserades för några år sedan hade den bytt namn till Bjurån. Det satsades också stort på hemtextilier. Den danska textilkonstnärinnan Bitten Højmark fick i uppdrag att rita mattor och gardiner, Sven Fristedt ritade flera mönster, och i sortimentet fanns också tyger designade av Viola Gråsten.

Snurrbara soffbordet Karusell av Karin Mobring. Detta exemplar såldes 2021 för 350 kronor hos Stockholms auktionsverk Helsingborg.Snurrbara soffbordet Karusell av Karin Mobring. Detta exemplar såldes 2021 för 350 kronor hos Stockholms auktionsverk Helsingborg.Snurrbara soffbordet Karusell av Karin Mobring. Detta exemplar såldes 2021 för 350 kronor hos Stockholms auktionsverk Helsingborg.
Snurrbara soffbordet Karusell av Karin Mobring. Detta exemplar såldes 2021 för 350 kronor hos Stockholms auktionsverk Helsingborg. Foto: Ikea
Bokhyllan MTP designades av Marian Grabinski.Bokhyllan MTP designades av Marian Grabinski.Bokhyllan MTP designades av Marian Grabinski.
Bokhyllan MTP designades av Marian Grabinski. Foto: Ikea
På 60-talet öppnades det första tag-själv-lagret i varuhuset i Kungens kurva.På 60-talet öppnades det första tag-själv-lagret i varuhuset i Kungens kurva.På 60-talet öppnades det första tag-själv-lagret i varuhuset i Kungens kurva.
På 60-talet öppnades det första tag-själv-lagret i varuhuset i Kungens kurva. Foto: Ikea
Stolen Ögla var inspirerad av Thonets klassiska kaféstol och har under åren sålts i flera utföranden.Stolen Ögla var inspirerad av Thonets klassiska kaféstol och har under åren sålts i flera utföranden.Stolen Ögla var inspirerad av Thonets klassiska kaféstol och har under åren sålts i flera utföranden.
Stolen Ögla var inspirerad av Thonets klassiska kaféstol och har under åren sålts i flera utföranden. Foto: Ikea

70-talet – Populära bokhyllan Billy börjar säljas

År 1976 delades ”En möbelhandlares testamente” ut till alla anställda på Ikea. Ingvar Kamprad ville försäkra sig om att företaget utvecklades på rätt sätt och sammanfattade sina idéer i 9 teser. I den första, slog han fast att sortimentet var företagets identitet. Möbler och inredning skulle upplevas som typiska för Ikea, och vara enkla och rättframma. Under 70-talet visade det sig att det som var typiskt för Ikea också var vad som gick hem hos konsumenterna. Brunt och orange, heltäckningsmattor, manchestertyger, stålrör och trä, trä och ännu mer trä. Helst furu. Bland nyheterna detta årtionde fanns Karin Mobrings populära fåtölj Amiral, sidobordet Lack och Gillis Lundgrens bokhylla Billy, som blivit en av Ikeas storsäljare. På textilsidan släpptes första samarbetet med 10-gruppen som skapade flera lekfulla och färgglada mönster. Fyrtio år senare blev varumärket en del av Ikea och flera mönster återlanserades, bland annat Inez Svenssons Randig banan.

Taklampan Duett formgavs av Bent Boysen på 70-talet.Taklampan Duett formgavs av Bent Boysen på 70-talet.Taklampan Duett formgavs av Bent Boysen på 70-talet.
Taklampan Duett formgavs av Bent Boysen på 70-talet. Foto: Ikea
Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Linds stapelbara Skopan, i propenplast, lanserades 1974 och fanns i vitt, orange och brunt.Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Linds stapelbara Skopan, i propenplast, lanserades 1974 och fanns i vitt, orange och brunt.Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Linds stapelbara Skopan, i propenplast, lanserades 1974 och fanns i vitt, orange och brunt.
Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Linds stapelbara Skopan, i propenplast, lanserades 1974 och fanns i vitt, orange och brunt. Foto: Ikea
År 1979 var året då blivande klassiker som bokhyllan Billy och sidobordet Lack börjades säljas.År 1979 var året då blivande klassiker som bokhyllan Billy och sidobordet Lack börjades säljas.År 1979 var året då blivande klassiker som bokhyllan Billy och sidobordet Lack börjades säljas.
År 1979 var året då blivande klassiker som bokhyllan Billy och sidobordet Lack börjades säljas. Foto: Ikea
Gillis Lundgrens fåtölj Impala från början av 70-talet är en av de vintagemöbler kunder kan vinna i Ikeas tävling under firandet av 80-årsjubileet.Gillis Lundgrens fåtölj Impala från början av 70-talet är en av de vintagemöbler kunder kan vinna i Ikeas tävling under firandet av 80-årsjubileet.Gillis Lundgrens fåtölj Impala från början av 70-talet är en av de vintagemöbler kunder kan vinna i Ikeas tävling under firandet av 80-årsjubileet.
Gillis Lundgrens fåtölj Impala från början av 70-talet är en av de vintagemöbler kunder kan vinna i Ikeas tävling under firandet av 80-årsjubileet. Foto: Ikea
Trendigt vardagsrum från 70-talet, med hyllsystemet Ivar som började säljas på 60-talet.Trendigt vardagsrum från 70-talet, med hyllsystemet Ivar som började säljas på 60-talet.Trendigt vardagsrum från 70-talet, med hyllsystemet Ivar som började säljas på 60-talet.
Trendigt vardagsrum från 70-talet, med hyllsystemet Ivar som började säljas på 60-talet. Foto: Ikea
Telegono formgavs av den italienska arkitekten och designern Vico Magistretti under 60-talet, men lanserades i 1970 års Ikea-katalog. Detta exemplar såldes 2023 för drygt 5 500 kronor hos Craaford Malmö.Telegono formgavs av den italienska arkitekten och designern Vico Magistretti under 60-talet, men lanserades i 1970 års Ikea-katalog. Detta exemplar såldes 2023 för drygt 5 500 kronor hos Craaford Malmö.Telegono formgavs av den italienska arkitekten och designern Vico Magistretti under 60-talet, men lanserades i 1970 års Ikea-katalog. Detta exemplar såldes 2023 för drygt 5 500 kronor hos Craaford Malmö.
Telegono formgavs av den italienska arkitekten och designern Vico Magistretti under 60-talet, men lanserades i 1970 års Ikea-katalog. Detta exemplar såldes 2023 för drygt 5 500 kronor hos Craaford Malmö. Foto: Ikea

80-talet – Ikeamöbler för det sofistikerade hemmet

Om 70-talet handlade om funktion, lekfullhet och nya material, skulle inredningen på 80-talet helst spegla de boendes personlighet, och utstråla lyx och glamour. Inredningsmässigt var det ett spretigt årtionde då färgstark postmodernism à la Memphisgruppen, lyxigt discoglam och småblommigt Laura Ashley fanns sida vid sida. Också Ikeas utbud spretade då man försökte tillgodose köparnas drömmar om lyx till låga priser. Nu lanserades lekfulla serier som Puzzel formgiven av det produktiva syskonparet Marianne och Knut Hagberg, liksom stilrena Stockholm med möbler formgivna av Karin Mobring och Tomas Jelinek. De eleganta möblerna i skandinavisk stil skulle locka köpare som ville inreda ett mer vuxet och sofistikerat hem.

På 80-talet lanserades soffan Klippan med utbytbar klädsel skapad av Lars Engman och Noboru Nakamura. Sedan dess har den funnits med hundratals olika klädslar.På 80-talet lanserades soffan Klippan med utbytbar klädsel skapad av Lars Engman och Noboru Nakamura. Sedan dess har den funnits med hundratals olika klädslar.På 80-talet lanserades soffan Klippan med utbytbar klädsel skapad av Lars Engman och Noboru Nakamura. Sedan dess har den funnits med hundratals olika klädslar.
På 80-talet lanserades soffan Klippan med utbytbar klädsel skapad av Lars Engman och Noboru Nakamura. Sedan dess har den funnits med hundratals olika klädslar. Foto: Ikea
Stol ur den första Stockholmsserien som lanserades på 80-talet med enkla och eleganta möbler för de så kallade andragångsköparna.Stol ur den första Stockholmsserien som lanserades på 80-talet med enkla och eleganta möbler för de så kallade andragångsköparna.Stol ur den första Stockholmsserien som lanserades på 80-talet med enkla och eleganta möbler för de så kallade andragångsköparna.
Stol ur den första Stockholmsserien som lanserades på 80-talet med enkla och eleganta möbler för de så kallade andragångsköparna. Foto: Ikea
I 1980 års katalog presenterades soffan Klippan för första gången.I 1980 års katalog presenterades soffan Klippan för första gången.I 1980 års katalog presenterades soffan Klippan för första gången.
I 1980 års katalog presenterades soffan Klippan för första gången. Foto: Ikea
Bokhyllan formgiven av Niels Gammelgaard marknadsfördes på 80-talet under namnet Guide. Denna klubbades 2021 för drygt 3 400 kronor hos Stockholms auktionsverk.Bokhyllan formgiven av Niels Gammelgaard marknadsfördes på 80-talet under namnet Guide. Denna klubbades 2021 för drygt 3 400 kronor hos Stockholms auktionsverk.Bokhyllan formgiven av Niels Gammelgaard marknadsfördes på 80-talet under namnet Guide. Denna klubbades 2021 för drygt 3 400 kronor hos Stockholms auktionsverk.
Bokhyllan formgiven av Niels Gammelgaard marknadsfördes på 80-talet under namnet Guide. Denna klubbades 2021 för drygt 3 400 kronor hos Stockholms auktionsverk. Foto: Ikea

90-talet – Designmöbler som i dag blivit dyrgripar

Efter några skakiga år var det dags att hitta tillbaka till de skandinaviska rötterna. 1995 lanserades den första PS-kollektionen, en serie designmöbler- och föremål framtagna av unga skandinaviska formgivare. Minimalismen och det enkla skandinaviska formspråket stod återigen i fokus men det fanns ännu plats för färg- och formexperiment. Under 90-talet var vi inte rädda att inreda med starka färger, men trots det gick inte Ikeas samarbete med danska stjärndesignern Verner Panton hem hos kunderna. Han ritade den kantiga och färgstarka stolen Vilbert som bara fanns i sortimentet under några månader. Då kostade den 675 kronor, i dag säljs den på auktion för tio gånger så mycket. Andra möbler från årtiondet som blivit populära på andrahandsmarknaden är de ur 1700-talsserien som var ett samarbete med konsthistorikern Lars Sjöberg och Riksantikvarieämbetet med möbler i rokoko och gustaviansk stil.

Skrivskåpet Selebo och de förgyllda spegellampetterna Regnaholm ingick båda i Ikeas 1700-talsserie. De klubbades häromåret på auktion för 9 200 kronor respektive 3 400 kronor för paret.Skrivskåpet Selebo och de förgyllda spegellampetterna Regnaholm ingick båda i Ikeas 1700-talsserie. De klubbades häromåret på auktion för 9 200 kronor respektive 3 400 kronor för paret.Skrivskåpet Selebo och de förgyllda spegellampetterna Regnaholm ingick båda i Ikeas 1700-talsserie. De klubbades häromåret på auktion för 9 200 kronor respektive 3 400 kronor för paret.
Skrivskåpet Selebo och de förgyllda spegellampetterna Regnaholm ingick båda i Ikeas 1700-talsserie. De klubbades häromåret på auktion för 9 200 kronor respektive 3 400 kronor för paret. Foto: Ikea
Skrivskåpet Selebo ur Ikeas 1700-talsserie.Skrivskåpet Selebo ur Ikeas 1700-talsserie.Skrivskåpet Selebo ur Ikeas 1700-talsserie.
Skrivskåpet Selebo ur Ikeas 1700-talsserie. Foto: Ikea
Senaste åren har flera exemplar av Verner Pantons stol Vilbert sålts för omkring 10 000 kronor.Senaste åren har flera exemplar av Verner Pantons stol Vilbert sålts för omkring 10 000 kronor.Senaste åren har flera exemplar av Verner Pantons stol Vilbert sålts för omkring 10 000 kronor.
Senaste åren har flera exemplar av Verner Pantons stol Vilbert sålts för omkring 10 000 kronor. Foto: Ikea

00-talet – Furu gjorde comeback

Under det nya millenniets första år slog den stora ljust-och-fräscht-trenden igenom på allvar. Gränserna i hemmet började suddas ut och den öppna planlösningen blev en allt vanligare syn. I de nya moderna köken skalades alla onödiga detaljer bort, köksluckorna gick i helblankt vitt, och en praktisk köksö blev pricken över i. I andra rum kunde man ta ut svängarna lite mer, kanske vågade man sig till och med på en häftig fondtapet någonstans. Furu gjorde också comeback, nu vitbetsat, och inspiration hämtades från äldre stilepoker. På Ikea fick Nike Karlsson i uppdrag att skapa en modern pinnstol, resultatet blev Olle som lanserades 2004, medan syskonen Knut och Marianne Hagberg formgav den allmogeinspirerade serien Hemnes.

Marcus Arvonens taklampa var tänkt att vara lika vacker tänd eller släckt. Maskroslampan var en del ur Ikea PS som lanserades 2009 och fanns i sortimentet i flera år.Marcus Arvonens taklampa var tänkt att vara lika vacker tänd eller släckt. Maskroslampan var en del ur Ikea PS som lanserades 2009 och fanns i sortimentet i flera år.Marcus Arvonens taklampa var tänkt att vara lika vacker tänd eller släckt. Maskroslampan var en del ur Ikea PS som lanserades 2009 och fanns i sortimentet i flera år.
Marcus Arvonens taklampa var tänkt att vara lika vacker tänd eller släckt. Maskroslampan var en del ur Ikea PS som lanserades 2009 och fanns i sortimentet i flera år. Foto: Ikea
Vitrinskåp ur den allmogeinspirerade serien Hemnes som lanserades i början av 00-talet och sedan dess har vuxit.Vitrinskåp ur den allmogeinspirerade serien Hemnes som lanserades i början av 00-talet och sedan dess har vuxit.Vitrinskåp ur den allmogeinspirerade serien Hemnes som lanserades i början av 00-talet och sedan dess har vuxit.
Vitrinskåp ur den allmogeinspirerade serien Hemnes som lanserades i början av 00-talet och sedan dess har vuxit. Foto: Ikea

10-talet – Smart och flexibel inredning

Det har nu gått några år sedan vi lämnade 10-talet, och så här i backspegeln kan vi se att årtiondet präglades av en längtan efter enkelhet, naturliga material och smarta prylar. Det var decenniet då öppen förvaring, sänghimlar, sammet och industrilampor fanns i var och vartannat hem, men också ett årtionde då miljömedvetenheten växte och allt fler fick upp ögonen för återbruk och DIY. Vi lärde oss städa och organisera med Marie Kondo, och visade upp våra minimalistiska och ljusa hem på Instagram. På Ikea satsades det bland annat på flexibla möbler och smart inredning. Vinylsamlarnas favorithylla Expedit ersattes av Kallax som också passade bra som rumsavdelare, och i Symfonisk hade man kombinerat en bordslampa med en wifi-högtalare.

2017 var det dags för en ny Stockholmskollektion. Där ingick bland annat Nike Karlssons skåp i ask och rotting som numera är efterfrågat på auktionssajterna.2017 var det dags för en ny Stockholmskollektion. Där ingick bland annat Nike Karlssons skåp i ask och rotting som numera är efterfrågat på auktionssajterna.2017 var det dags för en ny Stockholmskollektion. Där ingick bland annat Nike Karlssons skåp i ask och rotting som numera är efterfrågat på auktionssajterna.
2017 var det dags för en ny Stockholmskollektion. Där ingick bland annat Nike Karlssons skåp i ask och rotting som numera är efterfrågat på auktionssajterna. Foto: Ikea
Sedan 2015 ingår 10-gruppen i Ikea, året innan hade flera av deras mönster återlanserats, bland annat Inez Svenssons Randig banan.Sedan 2015 ingår 10-gruppen i Ikea, året innan hade flera av deras mönster återlanserats, bland annat Inez Svenssons Randig banan.Sedan 2015 ingår 10-gruppen i Ikea, året innan hade flera av deras mönster återlanserats, bland annat Inez Svenssons Randig banan.
Sedan 2015 ingår 10-gruppen i Ikea, året innan hade flera av deras mönster återlanserats, bland annat Inez Svenssons Randig banan. Foto: Ikea

20-talet – Gamla möbler i ny tappning 

Än vet vi inte vad det nya årtiondet kommer att bjuda på men om man får tro de stora inredningsmässorna går träet mot en ny storhetstid. Mer fokus läggs på material och hållbarhet, formerna blir mjukare och färgerna gör comeback. Vi blickar bakåt i tiden och inspireras bland annat av 70-talets lekfulla former och färger. När Ikea nu fyller 80 år tar också Ikea en titt i backspegeln. Jubileet firas bland annat med serien Nytillverkad som beskrivs som en hyllning till Ikea-produkter från förr.

Gamla klassiker som möbler, textilier och inredningsdetaljer har uppdaterats med nya färger och material för att kunna hänga med i många år till.

80-årsjubileet firas med serien Nytillverkad som beskrivs som en hyllning av Ikea-produkter från förr.80-årsjubileet firas med serien Nytillverkad som beskrivs som en hyllning av Ikea-produkter från förr.80-årsjubileet firas med serien Nytillverkad som beskrivs som en hyllning av Ikea-produkter från förr.
80-årsjubileet firas med serien Nytillverkad som beskrivs som en hyllning av Ikea-produkter från förr. Foto: Ikea
Bland annat har sidobordet Lövet från 1956 återlanserats som Lövbacken i ny färgglad skepnad.Bland annat har sidobordet Lövet från 1956 återlanserats som Lövbacken i ny färgglad skepnad.Bland annat har sidobordet Lövet från 1956 återlanserats som Lövbacken i ny färgglad skepnad.
Bland annat har sidobordet Lövet från 1956 återlanserats som Lövbacken i ny färgglad skepnad. Foto: Ikea

Se även: