Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så enkelt fixar du en smart och stilren arbetshörna i ditt hem

Fula kontorsstol – bye, bye! Att låta hemmakontoret bli en snygg del av den övriga inredningen är både stilfullt och yteffektivt. Så här gör du!

Valbar tittut

Modern sekretär med häftiga färger i tusentals möjliga kombinationer hos Montana. Den här varianten har både öppen och stängd förvaring, perfekt när vissa saker ska gömmas, och andra visas upp. Skönt att kunna fälla igen om räkningar och fönsterkuvert. Ur syn, ur sinn!

Foto: YELLOWS.DK
Sortera dina papper med färgfin förvaring i askfanér, 21 cm bred, 1 000 kr, Ferm living. Foto: Pressbild
Bokstöd Lejon av Anna Petrus, praktiskt och vackert, 5 800 kr, Svenskt tenn. Foto: Pressbild

Måla matchat 

Färgen Petroleum från Beckers gör bokhyllor och skrivplats till en harmonisk enhet. En grönskande kvist och utsikt gör det lättare att ta plats och sätta i gång igen.

Foto: RAGNAR ÓMARSSON
Stolen About a chair är värd att visas upp, fungerar som extrastol och solitär också, ca 5 600 kr, Hay/Gulled. Foto: Pressbild
Nog blir tidens gång mer angenäm när klockan är mjuk och guldig. Klocka Lush i velour, 30 cm, 799 kr, Ilva. Foto: Pressbild

Kreativ i stök- och stillhet

Ibland är det bra att ta på sig skygglapparna eller försöka se sin röra i nytt ljus. Välanvända fläckiga penslar är vackra när man är nära, och pryttlar och papper kan också vara fina om valda med omsorg. En ”färdigfläckad” tapet kan vara lösningen. Eller håll arbetsplatsen alldeles ren och låt utsikten stå för inspirationen. 

Inspirerande tavlor med motiv på tryckta tidningssidor, luftballonger och zeppelinare sätter fantasin i rörelse. Det nätta skrivbordet får plats nästan överallt. Sargen på skrivbordets bakkant gör det också perfekt att ställa ut mot rummet utan att något ramlar över kanten. Inredning och saker från Ikea.

Foto: Pressbild
Lämna penslarna från Monograph framme. Foto: ALLAN TROLLE
Klassisk och ergonomisk arbetsstol Id trim L av Antonio Citterio, med extra stöd för nacke och huvud, från 8 800 kr, Vitra. Foto: Pressbild

Stilla sceneri

De transparenta gavlarna från String stör intrycket minimalt. Lägg till eller dra ifrån hyllplan utifrån behov, här finns många varianter att bygga sin arbetsplats med. Stolen av Ray och Charles Eames passar perfekt in i stilen med sitt vita sittskal och eiffeltornsunderrede. Plywood är ett bra material om man enkelt vill skapa en avskild arbetsdel i rummet.

Foto: PETRA BINDEL
Lampa PJ 65 med tre leder pryder sin plats, inte bara vid arbetsplatsen, ca 5 500 kr, Örsjö belysning. Foto: Pressbild
Verktygslåda av Arik Levy, finns i sju färger, 360 kr, Vitra. Foto: MARC EGGIMANN

Flexibelt multibord

Välj ett bord som fungerar till olika saker, det är bra när möblerna kan byta rum och funktion. Ett bord kan ju förstås vara både sidobord, smink- och skrivbord, är det så här stiligt kan det dessutom med fördel stå fritt i rummet. Vi på Sköna hem är förtjusta i att flytta ut soffan (och andra möbler) från väggarna, om man har den ytan. Då kan man placera bordet bakom soffan mot ryggstödet, snyggt för både kontorsarbete och som bas för stilleben. Skrivbordet Navarra finns också utan ”överdel” och i nio träslag, här valnöt, från Riva 1920.  

Foto: Pressbilder
Hylla med hyllplan som är skjut- och flyttbara, smart och flexibelt för att få olika höjder på saker och växter, Adea/Mobile box. Foto: SAMELI RANTANEN
Lampa med trådlös laddning för mobil, JB one/ Møller Rothe. Foto: Pressbilder

Insidan räknas

Välgjorda saker tål att synas inifrån och ut En vackert sam-manfogad låda eller ett snyggt möte mellan sarg och ben gör att man vill behålla möbeln länge, länge. Välj till snygga saxar och häftapparater så blir de en del av din inredningsstil. Bord Rúna,  ca 20 000 kr, Warm nordic. 

Foto: LINE KLEIN
Ett sminkbord har ofta nättare proportioner än ett skrivbord, perfekt nu när datorerna inte tar så mycket plats längre. Spegel är bra, då ser man när det är dags att ta paus (på bekymmers rynkorna). Bord Ninfea med lädertopp, Porada/Mobile box. Foto: HASSELBLAD X1D Pressbilder Sköna hem
Papperskorg som konstverk! 12 400 kr, Fornasetti/ Svenskt tenn. Foto: Pressbilder

Vila och arbeta...... på samma ställe

Då krävs eftertanke. Låt en vas eller skulptur koppla till rummet i övrigt. Göm inte stolen, låt den lysa i avvikande färg eller material. Eller tvärtom: sitter du inte så länge i taget kan en diskret pall vara bästa lösningen. Inredning från Ikea.

Foto: MARTEN LINTO

Ur Sköna hem nr 2 2020.

LÄS MER: 

15 snygga skrivbord - inspiration till hemmakontoret 

Så hänger du gardiner för bästa resultat! (undvik 7 vanliga missarna)