Hemmabio i källaren

Hemmabion i källaren känns trist och dyster trots att den är ganska nygjord. Vår arkitekt Anna Montagut föreslår bättre förvaring och mörkt blåsvarta väggar för riktigt biomys.

Fråga

Vi sliter med ett stort rum i källaren/souterrängvåningen. En del av rummet fungerar som hemmabio, men det finns också en öppen spis. I en del av rummet har vi två vilfåtöljer. Första tanken var att hålla allt i en svartgrå minimalistisk stil, vilket vi tyckte skulle vara fint i ett hemmabiorum. Men det känns trist och dystert, så vi sitter där mycket sällan. 

Hur får vi rummet snyggare och trevligare att vara i? Vilka möbler byter vi ut, vilka accessoarer och mattor kan vi köpa in? Behöver vi byta färg på väggarna? Kan vi göra något med öppna spisen? Ska vi behålla det svartgråa i hemmabiodelen, men göra något annat med resten av rummet?

Vilfåtöljerna vill vi gärna behålla, liksom Ikeasoffan med bänk/pall eftersom den är rätt skön, och den grå mattan under soffan tycker vi också om. Fondväggen har svärfar fixat för inte länge sedan, så den gör vi helst inte om.

Vi behöver en ny möbel för boxarna under teven, kanske något som kan hänga på väggen? Tror också att vi behöver en ny matta någonstans. Huset är byggt 1999.Trude Hagman

Svar

På det hela taget har jag inte ändrat mycket i rummet utan har försökt komplettera med färger, belysning och möbler. Utifrån det du beskriver förstår jag att rummet kan delas in i tre olika zoner: hemmabio, läshörna och en mellanzon som fortfarande har en otydlig funktion.

Vad gäller färgpaletten, tycker jag att ni kan fortsätta med de färger ni redan har börjat med, svart, grått, beige och vitt som fungerar bra ihop.

Om vi börjar med hemmabiozonen, föreslår jag att en sammetsgardin hängs upp mellan trappan och soffan. Den definierar zonen och ger avskildhet när man sitter i bion. Soffan och mattan är bra som de är. För förvaringen tänker jag på systemet Moder, från italienska möbeltillverkaren Porro. Det har olika möbeltyper i olika proportioner. En hylla under teven behövs, för dvd-spelare och annan teknik, dessutom tre vitlackerade förvaringshyllor som hänger på väggen. Dessa hyllor är ”öppna” från sidan, så att fronten är slät, i en väldig elegant design.

Mellanzonen kompletteras med förvaring och belysning. En lång, låg vit möbel som lämnar tapeten synlig ovanför, samt en matta och en golvlampa tar fram den mysiga känsla som ni är ute efter. Mattan är enkel och samlar de olika färger som redan finns i rummet, och lampan ger ett skönt varmt ljus. 

Till slut har vi läshörnan. Fåtöljerna har ni redan. Däremot tycker jag att ni skulle byta till tyggardiner, och ersätta sidobordet med något som passar bättre till fåtöljerna. Kanske ett runt bord med kromade ben och glasskiva. 

Jag föreslår en mörk väggfärg, mörkblå, nästan svart. Det kom automatiskt när jag tänkte på bio. Och när jag nu testat det på skissen, tycker jag att det fungerar bra.Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!