Så skapar du ordning och reda i din hall och gör den redo för höst

Hallen är det första du möts av när du kommer hem – se till att den ger ett harmoniskt och välkomnande intryck. Nu när hösten står för dörren är det en bra tid att städa upp i hallen och göra den redo för tjockare jackor, grövre skor och ett virrvarr av halsdukar, mössor och vantar som tillsammans tar upp plats. Här är några steg på vägen till att få ordning och reda i din hall!

1. Förbered för en smidig städning

För att göra rent och få ordning från grunden – städa ordentligt först! Börja med att ta ut allt från lådor och plocka bort jackor, skor och samt annat som finns i din hall.

Foto: Stylist: Gill Renlund / Copyright © Johan Sellén

2. Dags att hugga i!

Dammsug och torka hallgolvet. Damma överallt, även i förvaringsutrymmen. Kanske är dags att byta ut dörrmattan eller ge den en rejäl tvätt?

Foto: Lina Östling

3. Gallra innan du ställer tillbaka allt

När du städat är det dags att ta in alla saker igen – men först måste du bestämma vad som faktiskt ska få ta plats i hallen. Vilka saker kommer du använda för säsongen? Om du annars följer regeln att göra dig av med sådant du inte använt på ett halvår är du på god väg att skapa lite mer utrymme i din hall.

Foto: Copyright © Johan Sellén

4. Släng eller flytta saker du inte behöver

Gör dig av med sådant du inte använder, sälj eller skänk vidare. Handlar det om saker som inte längre behövs för säsongen kan du flytta det till en annan plats i ditt hem, gummistövlar till exempel kanske kan passa bättre i garaget eller i ett uthus istället för att ta plats i hallen.

Foto: Copyright © Johan Sellén

5. Skaffa bra förvaring

Lägg ner vantar, mössor, scarfs, hattar och halsdukar i en låda, korg eller i en förvaringsmöbel.

Foto: Lina Östling

6. Låt bara jackor du använder hänga framme

Se till att alltid hänga upp alla kappor och jackor på galgar eller fina krokar. Låt endast ytterkläder som används för tillfället hänga framme, de andra kan du hänga in i en garderob eller förvara på till exempel vinden.

7. Bestäm en fast plats för nycklar

Skapa en plats för dina nycklar, som en skål eller krok på väggen. Vänjer du dig vid att de ska ligga på en speciell plats slipper du tappa bort dem.

8. Ha för vana att alltid lägga tillbaka saker

För att sedan hålla ordningen i din hall ska du se till att alltid lägga tillbaka sakerna där du tog dem från. Låt inte ett par vantar ligga där nycklarna ska ligga, häng upp din jacka när du kommer in och ställ skorna fint på rad varje gång du kommer hem.

LÄS MER: 6 saker du borde städa varje vecka (har du tänkt på nattduksbordet?)
LÄS MER: Hallen är bostadens viktigaste rum – så skapar du en inbjudande hall

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!