Gardiner som fönstersmycken

Nytt år – då ökar lusten att byta gardiner! Den som känner för dramatik faller för en svart sammetsgardin på högblank kornisch. Den som vill skapa ett romantiskt silat ljus trär upp många tunna våder av vitt ­transparent nät. Panelgardinsälskaren får flera asymmetriska förslag – och vackra ­omtag, snoddar och tofsar därtill.

Sköna hem ger dig inspiration och tips om hur du kan göra om i ditt fönster.

Här kan du se fler gardiner!

Svart dramatik

Fodrad tung sammet från ­högblank kornisch med glittrande gardintofs som motvikt.

En fodrad tung sammetsgardin med en blank bred kornisch sätter fokus på fönstret. Kornischen är både dekoration och håller gardinen. Svart sammet är så dominant att en längd per fönster fick vara nog. På andra sidan är en spektakulär gardintofs motvikt, tofsen Opera med svarta kristaller, 4 680 kr, Sahco Hesslein/Tapi. ­

Silat mjukt ljus

Hela 6 våder av den glesa gardinen får plats på de dubbla stängerna och skapar ett mjukt ljus i rummet.

Flera tunna gardinlängder uppträdda på samma stång förhindrar insyn och skapar ett mjukt ljus

i rummet. Med dubbla stänger kan tyget både täcka fönstret och draperas åt sidan. Färdiga gardinen Lill i transparent nät är extra bred, 280 cm, längd 250 cm, 49 kr/par, Ikea, med sydda kanaler för gardinstången. För den in­bäddade mjuka känslan, trädde vi 3 våder på vardera stången. Det går lätt att variera ­ljusinläppet genom att drapera om tyget. Omtaget med vindlande grenar och två små fåglar är gjort för att hålla en sänghimmel, men fungerar lika bra som gardinomtag.

Tradition på nytt

Asymmetrisk variation på den traditionella linnegardinen.

En traditionell linnegardin får en roligare framtoning när man kombinerar olika färger på tyget och tillsätter band och dekorationer.

Fritt fall i fönstret

Sidenfras i sovrummet med två långa våder i guld och silver lagda i kors över varandra.

Ett fritt hängade tyg skapar ett mjukt intryck runt fönstret. Den enkla lösningen blir ­exklusiv med det prasslande helsidentyget i raka omlottlagda våder som faller från fyra satinkromade omtag.

Stramt med variation

Paneler i olika strukturer och material är lätta att variera efter behov.

De raka panelerna har enklast möjliga form – och stor variationsmöjlighet.

Våderna i olika mönster och material ger en tredimensionell effekt i fönstret. Här kan ljusinsläppet lätt varieras: helt fördraget, delvis öppet, omlott eller halvvägs upprullat.

Färdigt med egen touch

En färdigköpt gardin med påsydda dekorativa band, en veckad hissgardin och en pigg, gul mormorsstång.

När fönstret inte är så brett och man vill få in mycket ljus kan det räcka med smalare våder. En färdigsydd gardin delades på längden, fållades och dekorerades med band.

Sköna hem ger dig inspiration och tips om hur du kan göra om i ditt fönster.Här kan du se fler gardiner!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!