Foto: Wolfgang Kleinschmidt

DIY: Gör det själv-idéer med Ikea-favoriter och loppisfynd

Taklampa av bordstabletter och vacker glaskonst med loppis-vaser. Sköna hems inredare tipsar om supersnygga Ikea-hacks och gör det själv-ideér med loppisfynd. 

1. Målad sänggavel

Gör så här: Med spegeln som utgångspunkt målade vi upp en ”sänggavel” med hjälp av formbar maskeringstejp. 

2. Lampa av Ikeas bordstabletter

Gör så här: Så häftigt Ikea-hack! Lampan består av 14 bordstabletter, ihopsydda var och en med två stygn och sedan limmade på en cylinderformad lampskärm. Materialet vi använde var tre provburkar färg à 55 kr, Caparol, 14 bordstabletter, 10 kr/st, Lagerhaus och lampskärm med upphänge, 85 kr, Myrorna.

Foto: Kleinschmidt Photography AB / Wolfgang Kleinschmidt

3. Spraymåla loppisvasen

Gör så här: Här har vi inspirerats av illustratören Liselotte Watkins vaser (se dem och hennes hem här). Vaser från Myrorna sprejades först helt vita och har sedan fått dekor av svarta fält i organiska former. En mjuk pensel är att föredra när man målar på fri hand. Vi har valt en halvblank lackfärg från Caparol.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

4. Väggkonst av papp och kartong

Gör så här: Pappersark från Kreatima klippte vi till i former vi gillar. Distansen till väggen fixades med hjälp av kartongbitar. 

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

5. Underbara glasdekorationer av loppisvasar

Gör så här: Glaskonsten är resultatet av en tur till Myrorna där vi fyndade glas och keramik för 200 kr. Några delar sattes ihop med snabblim för glas, och vips blev ett gäng ganska mediokra saker härliga blickfång. Den höga vasen sprayades i rött och fick ett knippe rottingstrån som dekor.

6. Måla på lampskärmen

Gör så här: Ikeas enkla vita lampskärm Jära har fått ett lekfullt djuriskt mönster med hjälp av två kulörer, maskeringstejp och miniroller. Lampfoten är Ikeas Rodd.

7. Måla glasdörrarna på Ikeas Bestå

Gör så här: Den enfärgade lampskärmen blev djuriskt mönstrad med hjälp av två kulörer, maskeringstejp och miniroller. Skåpets glasdörrar har fått fin figurativ dekor på insidan av glaset när vi målat två ansikten med väggfärg; det finurliga här är att färgen enkelt tas bort med glasskrapa om man tröttnar.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

8. Lampfot av träskålar

Gör så här: Lampfoten skapade vi av fem fyndade svarvade träskålar. Dessa limmade vi ihop och sprayade i kleinblått. Skärmen har vi klätt i självhäftande flockad kontaktplast från Kreatima.

9. Personlig spegel

Gör så här: Två ovala speglar, 495 kr resp 1 295 kr från Betonggruvan, placerade ihop med två randigt målade speglar, Drömmare, 39 kr/st, Ikea. Vi maskeringstejpade och målade med liten roller och vanlig väggfärg.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

10. Häftig skåpsvägg av Ikeas Lixhult

Gör så här: Ikeas skåp Lixhult finns i olika färger, vi valde att köpa lika delar röda och blå för att sedan kunna

skifta dörrarna dem emellan. Den vita triangeldekoren sprayades på luckorna, men kan lika gärna göras med matt vit självhäftande film som köps per kvm på exempelvis Kreatima. Var noga med att fästa överskåpen i väggen!

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

LÄS MER: DIY – våra 6 bästa idéer med målarfärg som ger ditt hem wow-faktor

LÄS MER: 10 kreativa DIY-idéer – av saker du redan har hemma