Stil & stoj i barnens rum

De är inte rädda för färg, har inget emot att ta ut svängarna – klart att tapeten ska sitta i taket! – och de struntar högaktningsfullt i de senaste trenderna från Milano. Att inreda barnens rum kan vara hemmets roligaste projekt, inte minst för mamma och pappa.

UNDER BLOMHIMLEN

När Astrid fyllde 10 år, stora tjejen, var det dags att göra barnrummet både tufft och gulligt. För mer plats fick hon en efterlängtad loftsäng och taket tapetserades läckert storblommigt.

Astrid bor med sin familj i Stocksund. Hennes rum är inte stort, men det tänker man knappt på efter den fina uppfräschning som gjordes inför hennes 10-årsdag.

Loftsängen blev en perfekt lösning för att få mer golvyta och en mysig liten läshörna under sängen. Stegen placerades fiffigt vid sängens fotände för att inte stjäla plats i onödan.

Några nya Ikeamöbler i älsklingsfärgen rosa inhandlades, men annars behölls flera gamla möbler som med sina effektfulla färger passar fint in i flickrummet. Väggar och golv målades vita, element och garderober fick bli turkosblå. I sann Villa  Villekulla-anda sattes den blommiga Designers guild-tapeten i taket i stället för på väggen.

SKILDA VÄRLDAR

Tvillingarna Ebba och Erik behöver inte gå ut för att hitta äventyret. De har både exotisk djungel och hemmakvarteren i Bromma målade på sina respektive väggar!

Fyraåriga tvillingarna Ebba och Erik bor med resten av familjen i ett funkishus på Höglandet i Bromma. Här har de fått sina rum målade i vanlig väggfärg blandad med akrylfärger av inredningsarkitekten Jenny Askenfors på studio Bofink.

Eriks rum har ett grönt djungelmotiv som täcker hela väggen. Motivet är ursprungligen gjort av Ingela Peterson Arrhenius för Wonderwall.

– Jag började med att använda projektor eftersom bilden är väldigt stor, berättar Jenny Askenfors. Med hjälp av projektorn fick jag upp grunden och jobbade sedan med detaljerna för hand.

Systern Ebba har fått en karta över hemtrakten efter hur Jenny, som  själv varit Brommabo, uppfattade barndomens kvarter med backar, vatten,  hus och spårvagn.

– Jag målade helt på fri hand ur minnet, säger hon. Det är bara att måla över om man gör fel!

RUM ATT VÄXA I

Vi håller helt med Julian och Matilde: blått är flott och grönt är skönt! Syskonen fick dela på ett stort arbetsrum som fick smarta säng- och förvaringslösningar.

Barnen hade nått den ålder då de behövde en egen vrå. I hemmet i Saltsjöbaden fanns ett stort arbetsrum som delades till två sovrum. Ett till Julian, 7 år, och ett till Matilde, 11 år. 

   Familjen ville ha två praktiska rum med mycket förvaring och som var lätta att hålla i ordning. Det var också viktigt att barnen skulle kunna växa i dem. Rummens karaktär ska, allteftersom barnen växer och ändrar smak, enkelt kunna anpassas med hjälp av färg, mattor, gardiner och andra textilier.

   I de nya rummen står A-J Bonnier och Odd  job snickerier för de smarta, platsbyggda säng- och förvaringslösningarna. I sängarnas förlängning har man byggt garderober med lådor nertill och hänggarderober upptill. Garderoberna avslutas med en bokhylla. De inbyggda sängarna är försedda med 90 cm breda överslafar för övernattande kompisar. Barnens egna sängar är 105 cm breda så där får de plats många år till. Även om utsikten mot riddare och teddybjörnar kanske förändras. n

I tidningen, missa inte 4 sidor UTVALT TILL BARNRUMMET!

Från vänster: • Molnhylla i lackat aluminium, svagt grå, med praktisk krok, 740 kr, House of Hedda. • Förvaringslåda i lackad mdf, 510 kr, Sebra. • Bordshylla i massivt lackat trä, 400 kr, Leka Sweden. • Förvaring Rullefant i lackat, massivt trä, pall och leksak i ett, 850 kr, Leka Sweden. • Förvaringsmöbel Fellin loom, klädställning och leksak i ett, 2 995 kr, Roll about.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!