Kay Bojesens apa i trä – en riktig designklassiker till barnrummet

Kay Bojesens apa i trä är rolig och stilren på en och samma gång. Kay Bojesens designklassiker passar lika bra i vardagsrummet som i barnrummet.
”Hädanefter ska inga barn ha tråkigt!”

”Det ska vara cirkus i det”, sade Kay Bojesen om sin formgivning. Hans fina träfigurer – apan den mest kända i manegen – har sällskap av flera vänner: taxen, björnen, elefanten, flodhästen och kaninen.

Den söta taxen föddes först, 1934, medan övriga medlemmar i djurfamiljen såg dagens ljus på 50-talet.

Kay Bojesen (1886– 1958) var utbildad silversmed och hade gått i lära hos Georg Jensen. Men jugendslingorna byttes inom kort mot stramare linjer och han blev snart en del av den danska modernismen.

Bland annat var han med att skapa ”Den permanente”, ett galleri och butik för den bästa danska designen. I hans naivistiska design förenades form och avsikt, allvar och lek, samtidigt som han hade en unik förmåga att ge liv åt trä. Sin passion för trä utvecklade han på 30-talet och djuren han skapade skulle vara ”runda och lena och kännas bra i handen”.

Han bröt också mot synen på att leksaksdjur skulle vara naturtrogna. Och leksaker, menade han, skulle tåla hårda tag och hålla i generationer. När han var klar med en av sina första leksaker, sade han: ”Hädanefter ska inga barn ha tråkigt!”

Däremot skulle bra design ha en leende linje, vilket inte minst apan visar. Den kom till efter en förfrågan om att formge en krok för en utställning om barnmöbler. Apan fick visserligen krokliknande händer, men kom snarare att hänga vid bokhyllan i vardagsrummet än fungera som upphängningsanordning i barnrummet. En designikon hade sett dagens ljus och året efter syntes Kay Bojesen på NK:s ljusgård i Stockholm demonstrerande sin nya och redan berömda apa.

Kay Bojesen försökte på 50-talet få apan godkänd som officiell souvenir, men fick av myndigheterna avslag då man inte ansåg att apan var ett danskt djur. Kay Bojesen svarade att han minsann kände åtskilliga danska apekatter och att han för övrigt aldrig sett en sjöjungfru i danska farvatten.

Här hittar du Kay Bojesens apa, på rea just nu.

Av: Dan Gordan

Artikeln innehåller köplänk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!