6 vanliga fel vi gör när vi städar badrummet

Alla vill ha ett rent och fräscht badrum, och de flesta av oss städar förmodligen sitt badrum noga. Men har du koll på de här vanliga städmissarna?

1. Du ställer tillbaka toaborsten i hållaren direkt

Om du ställer tillbaka borsten i hållaren medan den fortfarande är blöt, skapas en härlig grogrund för alla möjliga bakterier. Efter att du gjort rent hållaren/skålen, låt toalettborsten torka helt innan du sätter tillbaka den. Du kan också fräscha till både hållare och borste med en antibakteriell spray som du enkelt blandar av en del vitvinsvinäger och fem delar vatten.

2. Du glömmer bort duschdraperiet

 Bildkälla

Glöm inte duschdraperiet, det kan behöva en omgång i tvättmaskinen då och då. Tänk på att inte låta draperiet vara ihopdraget när det är blött, eftersom det då är större risk att det bildas mögel.

3. Du använder inte fläkten tillräckligt

 Bildkälla

Om du har ett badrum med fläkt bör du sätta igång fläkten redan innan du börjar duscha och inte enbart efter. Låt fläkten vara igång 15–20 minuter efter duschen. På så vis minskar du fukten i badrummet. Om du har ett fönster i badrummet är det en god idé att öppna det.

4. Du missar de riktigt smutsiga ställena

Kranar, handtag och lampknappar. Alla ställen vi rör vid ofta behöver också rengöras ordentligt, vilket lätt glöms bort. Likaså "foten" på toalettstolen – den kanske inte syns så bra men blir smutsig precis som resten av toaletten.

5. Du använder kemikalier

Om rengöringsföretagen fick bestämma skulle vi antagligen ha femtioelva olika rengörinsmedel i hemmet till handfat, badkar, kranar och handtag. Men det behöver man ju inte och det finns annat som både gör rent och är snällt för miljön.

Du kan enkelt blanda ihop en flaska med vatten och vinäger som funkar fint att rengöra med. Du kan eventuellt också ha i lite såpa och några droppar eterisk olja för god doft. Fogar skrubbar du rent med en tandborste med bakpulver och vatten.

6. Du rengör inte trasorna efter användning

Skurborstar, svampar och trasor har tyvärr inte magiska egenskaper som gör att bakterierna försvinner. En bra idé är att använda trasor som går att tvätta i tvättmaskinen och att skilja dess användningsområden åt genom olika färger.

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert