Foto: Daniel Wester

Terrazzo tar över efter marmor (här är allt du behöver veta om terrazzo)

Terrazzo är en konststen. Basen är cement som blandas med krossade stensorter som marmor, granit, kvarts, men även glas eller spegelbitar, vilket gör en levande och vacker stenskiva.

Efter Formex och möbelmässan är det många initierade trendspanare som spår terrazzo som en ny och stark trend i inredningssammanhang.

Terrazzo är en retrosten som introducerades till den svenska marknaden i början av 50-talet. Och det var till den offentliga miljön man vände sig. Terrazzo är extremt slitstarkt och enkel att underhålla vilket gör den till ett bra val i de miljöer vi är vana att se terrazzo, till exempel köpcentrum, skolor, sjukhus, trapphus och en mängd andra platser där slitaget är stort.

Terrazzo började produceras av Venetianska byggarbetare som ett lågprisalternativ, då man helt enkelt gjöt in marmorspill i cement, en metod man fortfarande använder sig av för att producera terrazzo.

Det finns dock en legend om terrazzo, som säger att konstnärer som arbetade med mosaiker och marmor i det gamla romerska riket brukade sopa bort spillmaterialet och kasta ut det på marken (terrassen = italienska för plan yta). Efter otaliga år av fötter mot jorden fylld med marmorkross blev det en blank yta med ett vackert mönster som man insåg potentialen hos, och började producera.

Efter den mer glamourösa cararramarmor är vi nu alltså redo för terrazzo, som enligt många ses som en billigare granit- och mosaikimitation.

Foto: Terazzo.se

Bildkälla

Tre fördelar med terrazzo

1. Terrazzo har en livslängd på långt mer än 70 år.

2. Terrazzo är extremt hållbart vilket gör det till ett av de mest slitstarka material på golv, bänkar och bord.

3. I och med att terrazzo är en konststen så  finns inga egentliga begränsningar på utseendet. Färgställningar och mönster, variationerna är oändliga. Men än så länge verkar det vara de jordfärgade (bruna) nyanserna av denna marmorerade stenplatta vi vill åt. Retro så det förslår med andra ord!

Fler trender på Sköna hem

10 starka inredningstrender 2016 (när folket sagt sitt)

Ikea släpper spännande nyhet – Björksnäs i mattsvart

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!