Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På golvet finns vit och grå klinker Twenties från Dekora. Kommoden är från Ikea med luckor, handtag och ben från Superfront. Lamporna är från Sekelskifte och spegeln är vintage.
På golvet finns vit och grå klinker Twenties från Dekora. Kommoden är från Ikea med luckor, handtag och ben från Superfront. Lamporna är från Sekelskifte och spegeln är vintage.
På golvet finns vit och grå klinker Twenties från Dekora. Kommoden är från Ikea med luckor, handtag och ben från Superfront. Lamporna är från Sekelskifte och spegeln är vintage.
1 AV 2
Foto: ALICE JOHANSSON
2 AV 2
På golvet finns vit och grå klinker Twenties från Dekora. Kommoden är från Ikea med luckor, handtag och ben från Superfront. Lamporna är från Sekelskifte och spegeln är vintage.
Foto: Alice Johansson

Fyra meters takhöjd i parets badrum: ”Ser stjärnhimlen från badkaret”

Inspirerade av 1920-talets arkitektur och forna tiders klassrum, har Emilie och John skapat sitt drömbadrum. Med högt i tak, pärlspontsklädda väggar och rutigt golv blev känslan lika idyllisk som de hade fantiserat om.

Anna Bjelkholm

När Emilie och John Cederquist flyttade in i den gamla gården från 30-talet på Tjörn, väntade de sitt första barn. Eftersom familjen skulle utökas tyckte de att huset behövde byggas ut, och i samma veva planerades även ett nytt badrum.

- Det fanns inget badrum på övre planet där alla sovrummen ligger, så vi gjorde en utbyggnad för att få till ett badrum intill sovrummen. Samtidigt fick vi möjlighet att skapa en glasveranda med plats för middagsgäster på nedre plan, säger Emelie.

För Emilie och John var det viktigt att det nya badrummet skulle kännas som en naturlig del av det gamla huset.

- Det skulle se ut som att badrummet alltid hade funnits där. Vi ville skapa en gammaldags känsla samtidigt som de moderna funktionerna också skulle få plats, säger Emelie.

Badrumsinspiration: 10 drömmiga badkar med utsikt 

Pärlsponten på väggarna ger en ombonad känsla och bryter snyggt mot det vita kaklet satt i halvförband. Det bästa med badrummet är att det är öppet till nock, drygt 4 meter, tycker paret som bor här. De är också väldigt nöjda med placeringen av badkaret mitt i rummet. ”Det gör att vi kan använda ytan i badrummet på ett mer effektivt sätt än om vi skulle haft ett stort tomt utrymme i mitten. Det är underbart att ligga i badet och titta på stjärnhimlen genom fönstret.” Foto: Alice Johansson
De stora spröjsade fönstren ger ett härligt ljusinsläpp. Levande ljus, mjuka handdukar och gröna växter är Emilies bästa tips för en hög mysfaktor i badrummet. Foto: Alice Johansson
På golvet finns vit och grå klinker Twenties från Dekora. Kommoden är från Ikea med luckor, handtag och ben från Superfront. Lamporna är från Sekelskifte och spegeln är vintage. Foto: Alice Johansson
Färska blommor, en härlig tvål och fint formgivna produkter är detaljer som lyfter badrummet. Foto: Alice Johansson

Eftersom badrummet ritades in över glasverandan, som skulle vara stor nog att ha släkt och vänner på middagar, blev storleken på badrummet större än de först tänkt.

- I och med att badrummet blev så stort hade vi lyxen att få plats med både dusch och badkar. En annan sak vi drömt om var att ha fönster i badrummet. Dels är det härligt att få in dagsljus, men det är även klimatsmart att slippa tända full belysning varje gång man kommer in. Eftersom badrummet ligger på andra våningen och vid en yttervägg kunde vi sätta in tre stora fönster och ljusinsläppet är verkligen magiskt, säger Emelie.

Med inspiration från 1910- och 20-talens svenska badrum valdes materialen med omsorg. Pärlspont på väggarna, kakel satt i halvförband och rutigt klinkergolv.

Det är härligt med dagsljus från fönstren i badrummet, men också klimatsmart att slippa tända belysningen varje gång man kommer in

- Det första privata badrummet här på Tjörn byggdes 1916 i rösträttskämpen Elin Sundbergs hem, och har precis som vårt badrum högt i tak och pärlspont på väggarna. Jag tycker också att vårt badrum har lite en känsla av ”skolsal i Bullerbyn”, säger Emelie, som själv arbetar som museiansvarig i Elin Sundbergs hem Villa Solfrid.

Badrummet är på 15 kvadratmeter och mäter 4 meter upp till nock. Här ryms såväl dusch som badkar och platsbyggda sittbänkar. Badkarets fristående placering mitt i rummet blev dock en liten utmaning.

- Badkarsblandaren behövde monteras i en vägg. Tillsammans med hantverkarna klurade vi lite och kom fram till lösningen att bygga en liten piedestal bredvid badkaret. Under graviditeten läste Emilie på om kemikalier, och blev extra noggrann i valet av färger och material där rören fick plats, samtidigt som vi kunde placera blandaren på piedestalens vägg.

Finlantligt, helkaklat och timmer-hamam – här är hetaste badrumstrenderna 

I vitrinskåpet får vackra handdukar och badrumsprodukter vara både till lyst och användning. Foto: Alice Johansson
Badkaret Seaside i gjutmarmor från Noro. Blandare i obehandlad mässing från Mora. Dusch-blandaren är från Damixa. Den gamla dörren köptes i en byggnadsvårdsbutik. Foto: Alice Johansson
Handdrejat marockanskt handfat från Sidsid och blandare i obehandlad mässing från Tapwell. Foto: Alice Johansson

Under graviditeten började Emilie läsa på om gifter och kemikalier, och blev extra noggrann i valen av färger och material.

- Jag var inte så sugen på att måla med en tät plastbaserad våtrumsfärg, utan ville ha en naturlig färg som andas. Jag kollade upp vilka giftfria färger som fungerar i våtutrymmen och valde att måla träpanelen i en varmgrå linoljefärg från Ottosson färgmakeri. De övriga ytorna målades med en diffusionsöppen kalkfärg från Kalklitir. Vi satte spontad träpanel på två av väggarna för att få in en mjukare och mer gammaldags känsla.

Stå på dig när du stöter på någon som säger att dina val är omöjliga

- Om vi ska vara ärliga är det mest barnen som använder badkaret. Men när jag och John väl tar ett bad ger det extra mycket energi åt oss trötta småbarnsföräldrar. Vi har inte rest till varmare breddgrader på många år, så ett varmt bad hemma är en av de lyxiga grejer vi unnar oss för att återhämta oss när vardagen blir stressig. En kylig höstkväll finns inget härligare än att krypa ner i badkaret med en bra podd och några tända ljus som sällskap och ligga där och titta upp på stjärnhimlen genom fönstret. 

Emilie och Johns bästa tips för badrumsbygget:

Bra kommunikation med hantverkarna. Särskilt viktigt om du ska göra ett badrum som sticker ut lite från gängse normer. Visa inspirationsbilder för att förklara din vision.

 

Läs på om material och kemikalier. Ta inte första bästa standardalternativ som erbjuds, det lönar sig ofta att leta lite extra. Stå på dig när du stöter på någon som säger att dina val är omöjliga, i dag finns goda möjligheter att skapa helt giftfria badrum med samma standard som konventionella.

 

Utgå från huset och skapa ett badrum som harmonierar med dess stil. Kanske är det inte de trendigaste valen som passar just er och ert hus? Välj ett badrum ni kommer trivas med även om 15-20 år.

 

Badrumsinredning är ofta dyr men på andrahandsoch vintagemarknaden finns allt från speglar och dörrar till badkar, handfat och blandare. En gammal byrå kan bli en fin kommod. Kolla med din bygghandel om de har restlager av kakel eller annat material som du kan köpa till rabatterat pris.

LÄS MER: Hamam, färg och sekelskifte – här är höstens hetaste badrumstrender

LÄS MER: Badrumsinspiration: 15 ovanligt vackra badrum hemma hos andra