Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Inredaren Sofia B Tretow har valt en belysning med dimmer i ögonhöjd som gör ljussättningen mjuk och atmosfärisk. Att välja en armatur som går utanför standardsortimentet gör miljön spännande. Badkaret är 160 cm långt och rymmer två personer. Från Badex/Tretow deco.
Inredaren Sofia B Tretow har valt en belysning med dimmer i ögonhöjd som gör ljussättningen mjuk och atmosfärisk. Att välja en armatur som går utanför standardsortimentet gör miljön spännande. Badkaret är 160 cm långt och rymmer två personer. Från Badex/Tretow deco.
Inredaren Sofia B Tretow har valt en belysning med dimmer i ögonhöjd som gör ljussättningen mjuk och atmosfärisk. Att välja en armatur som går utanför standardsortimentet gör miljön spännande. Badkaret är 160 cm långt och rymmer två personer. Från Badex/Tretow deco.
Inredaren Sofia B Tretow har valt en belysning med dimmer i ögonhöjd som gör ljussättningen mjuk och atmosfärisk. Att välja en armatur som går utanför standardsortimentet gör miljön spännande. Badkaret är 160 cm långt och rymmer två personer. Från Badex/Tretow deco. Foto: Anne Nyblaeus

Så gjorde inredaren om källaren till ett lyxigt badrum med tvättstuga

Ett trivsamt källarbadrum låter kanske som en paradox. Men med en noggrant utvald färgpalett, minutiöst planerad belysning, dolda rör och platsbyggda skåp blir det så här inbjudande.

Sofia Tretow

Den dovt blå kulören på väggar, tak och snickerier i detta badrum som även tjänstgör som tvättstuga, skapar en illusion av rymd och obestämd takhöjd. Den mättade kulören minimerar även de hårda, kalla skuggor som oundvikligen visar sig i dunkla källarrum.

Som kontrast till väggarnas och takets homogena färgsättning valdes ett klassiskt, schackrutigt golv.

– Eftersom de målade ytorna förenar och håller rummet lugnt, finns det utrymme för excesser som ett mönstrat golv, säger inredaren Sofia B Tretow, som står bakom förvandlingen av källarrummet.

– Håller man det strikt, grafiskt och tänker på proportionerna blir det precis lagom för att skapa intresse, utan att göra det onödigt rörigt. Detta är trots allt en kombination av två rum – badrum och tvättstuga – som är svåra att hålla välstädade, så alla knep är välkomna.

Duschutrymmet har klätts in i granitkeramik från Bricmate och avslutas med en profilerad marmorlist i samma ton. Mässing i ett källarutrymme är en bra idé, det tillför en varm känsla i en miljö som lätt kan kännas kall och fuktig. Duschset från Badex/Tretow deco. Foto: Anne Nyblaeus
Vita rosor är klassiskt elegant och romantiskt. Vasen är ett tomt Stiltonostkrus. Foto: Anne Nyblaeus
Den gepardmönstrade puffen skapar ett spännande blickfång och mjukar upp det grafiska golvet. Tyg från Ralph Lauren. Foto: Anne Nyblaeus

Det behöver inte kännas som vardagstristess bara för att det tvättas. Tvärtom – släng in en tvätt medan badkaret fylls med väldoftande bubblor och njut av en efterlängtad paus. Elegansen hos inredningen och detaljerna agerar motvikt till tvättmaskinen.

Tavlor, textilier, koraller och enstaka stoppade möbler gör känslan inbjudande och ombonad. Även den mjuka och välbetänkt placerade belysningen med dimmer, höjer stämningen, som når sin kulmen i det lilla barköket placerat i direkt anslutning till badrummet. Här finns en kyl för läskande drycker och svalkande ögonmasker, samt vinförvaring och plats för tilltugg.

Hur får man till det här rent praktiskt?

– Det avgörande är dold förvaring och tåliga materialval, säger Sofia B Tretow. Kompromissa inte med platsbyggd förvaring – då kommer du att gräma ihjäl dig! Gör inredningen helhjärtat och med ett tydligt fokus på att göra det funktionella vackert.

Den eleganta gästtoaletten ligger i anslutning till badrummet. Wc och tvättställ från Badex/ Tretow deco. Foto: Anne Nyblaeus
Handduksförvaring på öppna hyllplan och en uppsättning modifierade Ikeastommar döljer allt det praktiska. Foto: Anne Nyblaeus
Spegeln gör sig lika bra lutad mot väggen som upphängd. Foto: Anne Nyblaeus
Det lilla barköket invid badrummet rymmer allt man kan behöva i dryckesväg, och även porslin om man är sugen på lättare förtäring i badet. Handduk med monogram från Teddypost.se. Foto: Anne Nyblaeus

Golvet i källarbadrummet är tålig granitkeramik. Under marmorbänken och porslinshon, båda återanvända från ett uttjänt gammalt kök, samsas en rad modifierade Metodstommar och Paxskåp från Ikea. Skåpen rymmer tvättmaskin och torktumlare, ett antal tvättkorgar, tvättmedel, badprodukter och allt annat man vill gömma undan. Luckorna har pushfunktion i stället för knoppar och smälter in med väggarna, och platsbyggda bokhyllor och diskreta högskåp döljer avloppsrör och ledningar. Öppna hyllplan ovanför bänkskivan gör det lätt att nå fluffiga, vita handdukar och annat som bidrar till atmosfären.

I slutet av en passage i anslutning till badrummet finns gästtoaletten som går i en ljusare blågrå ton. Liksom i badrummet har kulören målats på väggar, snickerier och i tak för att skapa en ombonad effekt. Det schackrutiga golvet kompletterar den milda kulören perfekt. Porslin och materialval följer samma tema som i angränsande rum, och även här har stor vikt lagts vid stämningsbelysning och dekorativa inredningsdetaljer med vardagsrumskänsla, exempelvis konsten på väggarna och askar för småförvaring i fönstersmygen.

SE ÄVEN: