Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så fixar du lyxig spakänsla hemma – inredarens bästa badrumstips

Ett badrum ska innebära harmoni för både kropp och själ, såklart! Grönska, doftljus och fluffiga handdukar räcker en bit på vägen, men här är fler tips som höjer nivån till lyxigt hemmaspa. Sköna hems inredare Karolina Karlsson guidar dig.

1. Välj mjukt och blommigt

Blommor på handfatet blir det dubbelt upp av med hjälp av spegelbilden. Och när det kommer till handdukar: satsa på ekologisk och extra fluffig varje dag-textil, det är du värd! 

Handduk Fontana i färg Antracite är i ringspunnen bomull som gör fibrerna extra fina, starka och mjuka, från Mille nottiHandduk Fontana i färg Antracite är i ringspunnen bomull som gör fibrerna extra fina, starka och mjuka, från Mille nottiHandduk Fontana i färg Antracite är i ringspunnen bomull som gör fibrerna extra fina, starka och mjuka, från Mille notti
Handduk Fontana i färg Antracite är i ringspunnen bomull som gör fibrerna extra fina, starka och mjuka, från Mille notti Foto: Mats Högberg

2. Skapa stämning med lavendel och anis

Blunda och låt doften ta dig till ett solvarmt Sydfrankrike! Varför inte satsa på en kroppscréme med eteriska oljor från Provence eller en handtvål med doft av lavendel och stjärnanis – en doftkombination som ska vara lugnande.

En väldoftande serie från Compagnie de Provence gör susen i hemmaspat.En väldoftande serie från Compagnie de Provence gör susen i hemmaspat.En väldoftande serie från Compagnie de Provence gör susen i hemmaspat.
En väldoftande serie från Compagnie de Provence gör susen i hemmaspat. Foto: Compagnie de Provence

3. Back to basics – eld, sten och lera

Att gå tillbaka till moder jords element och material kan vara en härlig utgångspunkt för ett badrum som, med en lyxig touch, kommer att andas lugn och avkoppling á la riktigt spa.

Bjud in Kleopatra i badrummet! Ett badkar hugget ur ett stenblock är värdigt varje drottning. Från Hommés studio, blandare, Waterworks.Bjud in Kleopatra i badrummet! Ett badkar hugget ur ett stenblock är värdigt varje drottning. Från Hommés studio, blandare, Waterworks.Bjud in Kleopatra i badrummet! Ett badkar hugget ur ett stenblock är värdigt varje drottning. Från Hommés studio, blandare, Waterworks.
Bjud in Kleopatra i badrummet! Ett badkar hugget ur ett stenblock är värdigt varje drottning. Från Hommés studio, blandare, Waterworks. Foto: Sam Frost
Stiltje organic utnyttjar lerans och eldens kraft. Kaklet bränns i vedeldad ugn, temperaturen och syretillförseln blir olika i ugnens olika delar vilket gör varje platta unik i färg, nyans och ytstruktur, 20 x 6 cm, 2 900 kr/kvm, Stiltje.Stiltje organic utnyttjar lerans och eldens kraft. Kaklet bränns i vedeldad ugn, temperaturen och syretillförseln blir olika i ugnens olika delar vilket gör varje platta unik i färg, nyans och ytstruktur, 20 x 6 cm, 2 900 kr/kvm, Stiltje.Stiltje organic utnyttjar lerans och eldens kraft. Kaklet bränns i vedeldad ugn, temperaturen och syretillförseln blir olika i ugnens olika delar vilket gör varje platta unik i färg, nyans och ytstruktur, 20 x 6 cm, 2 900 kr/kvm, Stiltje.
Stiltje organic utnyttjar lerans och eldens kraft. Kaklet bränns i vedeldad ugn, temperaturen och syretillförseln blir olika i ugnens olika delar vilket gör varje platta unik i färg, nyans och ytstruktur, 20 x 6 cm, 2 900 kr/kvm, Stiltje. Foto: Stiltje

 

 

En katt som ”andas ut” rökelsedoft, eller något annat i handgjord keramik från Astier de Villatte kan gott få stå på önskelistan för njutrummet.En katt som ”andas ut” rökelsedoft, eller något annat i handgjord keramik från Astier de Villatte kan gott få stå på önskelistan för njutrummet.En katt som ”andas ut” rökelsedoft, eller något annat i handgjord keramik från Astier de Villatte kan gott få stå på önskelistan för njutrummet.
En katt som ”andas ut” rökelsedoft, eller något annat i handgjord keramik från Astier de Villatte kan gott få stå på önskelistan för njutrummet. Foto: Astier de Villatte

STILVAL FÖR STILLHET

Att låta badrum och gästtoalett avvika i stil från det övriga hemmet är helt i sin ordning, sätt känslan av harmoni främst. Några vägval:

• Grafiskt med raka linjer och möten, stillsamt och omönstrat i en eller två kulörer.

• Pasteller och milda mönster, gärna blommande. Mjuka former och mässing passar in mot basen.

• Naturligt i trä och sten med färger från jorden och bergen. Något grönt passar bra till, med inspiration från lövverk, träd och hav. Grova ytor och naturliga material är självklara inslag.

• En dov bas och samtidigt exotiskt lustfyllt med en mix av olika kulörer och mönster i starkare toner. Känslan blir djup, varm och omslutande.

4. Kom i kontakt med djur och natur

Låt dig inspireras av förföriska fågelmönster på till exempel kakelplattor eller tapeter för en avkopplande hemmaspaskänsla.

Kakelplattan med fredsduva från La Riggiola går med fördel att använda som enstaka dekorativ platta bland andra enfärgade.Kakelplattan med fredsduva från La Riggiola går med fördel att använda som enstaka dekorativ platta bland andra enfärgade.Kakelplattan med fredsduva från La Riggiola går med fördel att använda som enstaka dekorativ platta bland andra enfärgade.
Kakelplattan med fredsduva från La Riggiola går med fördel att använda som enstaka dekorativ platta bland andra enfärgade. Foto: La Riggiola
Och vem kan motstå en vägg av murgröna med svalor som svirrar? Nej, exakt, den är ljuvlig, tapeten Hirondelles – svalor på franska – från Jean-Paul Gaultier/Stiltyger.Och vem kan motstå en vägg av murgröna med svalor som svirrar? Nej, exakt, den är ljuvlig, tapeten Hirondelles – svalor på franska – från Jean-Paul Gaultier/Stiltyger.Och vem kan motstå en vägg av murgröna med svalor som svirrar? Nej, exakt, den är ljuvlig, tapeten Hirondelles – svalor på franska – från Jean-Paul Gaultier/Stiltyger.
Och vem kan motstå en vägg av murgröna med svalor som svirrar? Nej, exakt, den är ljuvlig, tapeten Hirondelles – svalor på franska – från Jean-Paul Gaultier/Stiltyger. Foto: Stiltyger
Tapeten Chifu från G P & J Baker ger en sagolik känsla med sina blomster, lövklädda slingor och paradisfåglar, och gör sig mycket fint mot vitt kakel och porslin.Tapeten Chifu från G P & J Baker ger en sagolik känsla med sina blomster, lövklädda slingor och paradisfåglar, och gör sig mycket fint mot vitt kakel och porslin.Tapeten Chifu från G P & J Baker ger en sagolik känsla med sina blomster, lövklädda slingor och paradisfåglar, och gör sig mycket fint mot vitt kakel och porslin.
Tapeten Chifu från G P & J Baker ger en sagolik känsla med sina blomster, lövklädda slingor och paradisfåglar, och gör sig mycket fint mot vitt kakel och porslin. Foto: G P & J Baker

5. Skogsgrönt ger avkoppling

Färger hämtade från skogen, som det här oregelbundna kaklet i grangrönt, lockar både sinne och kropp till rofyllt lugn. 

Grangrönt kakel från Stiltje.Grangrönt kakel från Stiltje.Grangrönt kakel från Stiltje.
Grangrönt kakel från Stiltje. Foto: Stiltje

6. Frossa i mjuka kulörer

Korall- och honungsfärgade detaljer ger en känsla av lugn och bjuder in till avkoppling.

Himlas handdukar Lina och Fresh laundry i färgerna Coral och Honey, och här också badrumsmattan Love i färg Coral, ger en varm och ombonad harmoni i det vita badrummet.Himlas handdukar Lina och Fresh laundry i färgerna Coral och Honey, och här också badrumsmattan Love i färg Coral, ger en varm och ombonad harmoni i det vita badrummet.Himlas handdukar Lina och Fresh laundry i färgerna Coral och Honey, och här också badrumsmattan Love i färg Coral, ger en varm och ombonad harmoni i det vita badrummet.
Himlas handdukar Lina och Fresh laundry i färgerna Coral och Honey, och här också badrumsmattan Love i färg Coral, ger en varm och ombonad harmoni i det vita badrummet. Foto: Himla

SNABBA FIX SOM FÖRHÖJER:

• Någon sorts grönska ger välmående, ha alltid en krukväxt, en kvist eller snittblommor i badrummet.

• Skaffa formsköna krokar som är dekorativa både med och utan handduk. Ta i, vad gäller antal. Fler behövs än man tror.

• Två olika uppsättningar handdukar med olika färg och i god kvalitet räcker långt. Sy dit egen hänkel om den som finns inte är bra (en stor källa till irritation som bör undvikas).

• En tavla på väggen eller en kakelplatta i avvikande färg och/eller mönster gör stor skillnad. Med självhäftande krokar slipper man göra hål.

• Doft är viktigt! Ljus, doftpinnar, tvättmedel och tvål. Parfymera dig och rummet ljuvligt.

• Ljussätt snällt, med dimmer eller flera lampor för olika behov.

Sköna hems inredare Karolina Karlsson.Sköna hems inredare Karolina Karlsson.Sköna hems inredare Karolina Karlsson.
Sköna hems inredare Karolina Karlsson. Foto: Martin Cederblad

LÄS MER: Badkar med sjöutsikt – så fick Annica och Mikael till spakänslan hemma 

Se även: