Problembadrum i gammalt hus

I ett hus från början av 1900-talet finns ett ”katastrofbadrum” som behöver göras om. Såväl tvättmaskin och badkar som förvaring ska få plats. Vår arkitekt Anna Montagut ser möjligheterna.

Fråga

Jag har precis köpt ett underbart litet hus invid en charmig bygata, men badrummet är en mindre katastrof. Det ska fungera som badrum, toalett, tvättstuga och pannrum. Dessutom är det där som utgången till trädgården finns. I huset bor min son och jag. Huset är byggt i början på 1900-talet då badrum inte fanns på samma sätt som i dag. Detta är vårt permanentboende så vi vill gärna kunna hantera tvätt etc på ett vettigt sätt. Jag behöver få plats med tvättmaskin och förvaring av handdukar, rengöringskemikalier och annat badrumsaktigt. Jag vill gärna ha kvar bad­karet som är av mindre modell. Rummet ska också fungera som utgång till trädgården så det behöver se prydligt ut. Helst skulle jag vilja skärma av wc:n på något sätt, men jag kan inte se hur det ska gå till. Värmepannan är placerad under trappan till övervåningen och den blir svår att flytta på. 

Liselotte Larsson

Svar

Jag tycker att du ska organisera om hela rummet. Om det görs bra kommer det att finnas plats för allt du behöver, det blir praktiskt, stiligt och bekvämt. Det måste kännas lätt att passera 

i badrummet eftersom det är utgången till trädgården.

Även om det blir en större investering eller tekniskt svårare tycker jag att det är värt att flytta både pannrum och toalett. Det är alltid trevligare att ha toaletten i ett separat rum, jag tycker att det finns tillräckligt utrymme under trappan till den. Pannrummet skulle i stället kunna flyttas till badrummet. 

Alla funktioner: pannrum, förvaring, tvättmaskin, tvättställ och badkar skulle kunna integreras i en möbel som jag visar på ritningarna. Att bygga så här gör att badrummet mindre ser ut som ett badrum, vilket i detta fall är positivt.

För att förstärka känslan av enkelhet används huvudsakligen två färger/material. Det är samma keramikmaterial på golvet och på väggarna. Alla dörrar i möbeln kan vara blanklackade i en levande färg. Grön tycker jag känns fräscht och coolt.     Om man vill ha ett mer formellt utseende, kan hela möbeln i stället vara fanerad i något träslag. Alla handtag i dörrarna är infällda. Tvättstället är inbyggt och undermonterat i en laminatskiva. För att komplettera den här njutningszonen har jag ritat ett spegelskåp med belysning vid sidorna. Till slut vill jag ställa en stor spegel vid kortväggen för att förstora rummet. 
Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!