Foto: Johan Carlson

Inspiration badrum 2019: Vågiga, mjuka former i wow-badrummet

Per Wennberg

Dagsljuset och badkarets centrala placering framför fönstret i vindskupan är det första man lägger märke till när man kliver in i det här badrummet på nästan 20 kvadratmeter i en vindslägenhet i Stockholm. Vindskupans mjuka, välvda form omsluter och ramar in badkaret. I taket, en diskret inbyggd dimbar spotlight som värmer och lyser upp badkaret mörka vinterkvällar.

Vindskupa med centralt placerat badkar. Härligt att få bada vid fönstret! Mosaik i samma storlek och färg klär både väggar och golv. Bänk Air, 5 900 kr, form­given av Thomas Sandell 1992 för Asplund, blir den perfekta avställningsytan för sådant man kan behöva i ett badrum. Korg, 325 kr, vita handdukar, pris från 45 kr/st, allt från Walles & Walles, kruka Muskot, 199 kr, Ikea. Foto: Johan Carlson
Badrummet rymmer hantverkskonst på hög nivå. Väggen har mjuka runda hörn och är klädd med mosaik samt hyser ett inbyggt och platsbyggt förvaringsskåp i ek. En integrerad spegel är införlivad med mosaiken och lyses upp av en armatur som är fastsatt på glaset. Dessutom en marmorskiva som sågats så att de runda mjuka hörnen passar perfekt med väggen. Kruka, 2 900 kr, Walles & Walles, växten är en fjäder­sparris, bricka av carraramarmor.

Arkitekten Måns Tham har inte lämnat några detaljer åt slumpen, notera till exempel hur förvaringsnischens hyllplan linjerar med mosaikens avslut. Och vid handfatet, där hörnet böljar, döljs en mängd rör på ett mycket fiffigt vis.

De rundade hörnen skapar en vågrörelse över badrummet som rullar över bastudörren.

– Mitt uppdrag var att få in bastu, badkar, dusch och en inbyggd tvättdel. Eftersom det är en utmaning med vindar med deras lite konstiga former och sluttande tak, band jag ihop det stora badrummet med runda hörn. Något som ägarna verkligen tycker om. Och det känns inte det minsta plottrigt, trots att alla funktioner finns på plats.

Vilsam grönska. Bänk Air, 5 900 kr, Asplund, Fjädersparris i kruka Muskot, 199 kr, Ikea, olivtvål, Granit, Lotion, Byredo.
Nisch med förvaring. ­Varje utrymme har arkitekten Måns Tham försökt att utnyttja. Allt man behöver när man tar ett bad – tvål, schampo och handdukar – finns på armlängds avstånd. Den övre delen av förvaringsnischen följer innertakets lutning som i sin tur följer husets yttertak. Mosaiken möter vitmålad vägg och tak.

Resultatet känns mjukt, de runda hörnen skapar en vågrörelse över badrummet.

– Jag gillar att mosaiken liksom rinner fram över rummet, den har nästan en textil känsla. Sedan är det viktigt att hålla ihop rummet med ett material. Och man fastnar inte i massa hörn, det känns lyxigt och generöst, säger Måns Tham.

Av: Per Wennberg

Ur Sköna hem nr 12 2018

LÄS MER: Dubbel dusch & dubbla handfat – så fick badrummet lyxig spa-faktor