Foto: Peter Pousard

Det vi förvarar i badrummet hör hemma någon annanstans – dags att rensa!

Ofta ligger två anledningar bakom att badrummet känns stökigt och oorganiserat: dålig förvaring och att vi förvarar fel saker i badrummet.

Vissa saker känns helt självklara att förvara i badrummet men skulle egentligen må bättre på en torrare och kallare plats i hemmet.

Foto: Foto: Martin Cederblad

Saker du inte borde förvara i badrummet:

Smink: Temperaturen i badrummet varierar när du duschar eller tar ett bad. Därför är det inte en bra plats att förvara makeup. Om du ändå vill ha sminket i badrummet, ha det på en mörkare och torrare plats som i en låda som går att stänga.

Läkemedel: Medicinskåpet ska vara på en torr och sval plats. Vissa läkemedel kan till och med förlora sin effekt om de förvaras i fel temperatur.

Rakhyvlar och rakblad: Ånga och fukt kan göra att rakblad rostar. Om de förvaras i badrummet oinplastade kan de förstöras innan de är använda.

Parfym: Parfymer är väldigt känsliga för starkt ljus, fukt och temperaturskillnader. Ett badrum är därför inte optimalt och parfymens doft kan förändras. Ett tecken på att du har haft parfymen för fuktigt är att etiketten brukar lossna. Förvara parfymen i sovrummet som är mörkare och svalare. Dessutom är den vackra flaskan en bra inredningsdetalj.

Nagellack: Nagellack trivs bäst i rumstemperatur – alltså varken i badrumsskåpet eller i kylen som många kanske tror. Kylens låga temperatur gör att lacket får svårare att spridas ut jämnt över nageln när du målar.

6 tips för att få bättre ordning i badrummet:

1. Rensa ut

Först och främst kan det vara bra att göra en utrensning lite då och då. Tänk efter, vad är gammalt? Finns det saker jag aldrig kommer att använda? Läs på baksidan på produkterna för att se om den har gått ut eller inte. T.ex. en mascara brukar hålla 3-6 månader och puder, ögonskuggor och de flesta lotions håller oftast i 1-2 år.

2. Tänk efter vad som ska vara i badrummet

Badrummet är en fuktig plats där temperaturen hela tiden växlar.

3. Sortera i kategorier i badrumsskåpet

Ett badrumsskåp ovanför handfatet är sällan speciellt stort. Om du sorterar i olika kategorier är det lättare att hålla ordning. Där en kategori kan vara "ögon" och där har du till exempel linser, linsvätska, ögonkräm.

Foto: Stylist Daniel Bergman

4. Skapa en plats för makeup och krämer

De produkter som inte borde förvaras i badrummet behöver en ny plats. Snygga förpackningar kan vara vackra att ha framme och de andra kan få ligga i en låda.

5. Ha favorit produkterna nära till hands

Tvål, schampo, balsam och daglig hudvård ska vara lätt att ta fram.

6. Lägg krut på bra förvaring

Det kan vara lätt att bara proppa in mer och mer saker i skåpet till allt är en enda röra. Lägg tid på att fundera ut en bra lösning för just ditt badrum. Finns det plats för en komod under handfatet? Eller hyllor på väggen ovanför toaletten? Eller om det är högt till tak kanske det till och med ryms hyllor ovanför badrumsdörren?