Foto: Vedum

Därför gör ättika under för din tvätt – och för din tvättmaskin!

Ättika är ett universalmedel när det kommer till rengöring och att neutralisera dålig lukt. Men du kanske inte visste att ättika i tvättmaskinen kommer göra under för din tvätt, både kulörtvätt och vittvätt? Läs mer om ättikans fördelar när du tvättar.

Ättika som rengöringsmedel slår de flesta färdiga från butik. Ättika är antibakteriellt och syran i ättikan är tuff mot de tuffaste fläckar. Ättika har också en förmåga att neutralisera dåliga lukter. Här ska vi berätta om ättikans fördelar i tvättmaskinen.

Ättika i tvättmedelsfacket eller i en tvättboll är bra av så många anledningar. Ättika i tvättmaskinen har bland annat en mjukgörande effekt. Se alltså ättika som ett miljövänligt alternativ till sköljmedel.

Ättika fungerar perfekt för att få bort oönskade odörer!

Ättika i tvättmaskinen bra på så många sätt

I stället för sköljmedel, prova 1-2 matskedar ättika i sköljmedelsfacket! Sköljmedel är en riktig miljöbov. Sköljmedel innehåller mängder av kemikalier som åker ut tillsammans med avloppsvattnet. Vissa plagg mår dessutom inte alls bra av sköljmedel, träningskläder till exempel förlorar sin förmåga att andas och absorbera fukt, handdukar får sämre uppsugningsförmåga och plagg i stretchmaterial förlorar spänsten.

Ättika behåller färgerna på tvätten

Ättika har en förmåga att behålla färgerna på kulörtvätten längre. Tänk jeans till exempel, men även svarta kläder som lätt tappar färg. 

Ättika och vittvätt

Ättika förhindrar din vittvätt från att bli grådassig.

Ättika som sköljmedel – mot dålig lukt

Ättika är effektivt mot dålig lukt, och du behöver inte oroa dig för att tvätten ska ta upp ättiksdoften, då ättikan inte lämnar något doftspår när den avdunstar. Tjocka och stora badlakan kan ha en tendens att över tid aldrig bli riktigt fräscha. Kvar kan det dröja sig en lite unken doft. Prova att tvätta badlakan och handdukar i 60 grader med 2,25 dl ättika i tvättpulverfacket, och den unkna doften är ett minne blott!

Hur ska jag dosera ättika?

På frågan hur mycket ättika man ska använda i tvättmaskinen går uppgifterna från olika husmorstips lite isär. Man får testa sig fram vad som blir bäst helt enkelt. Men allt från några matskedar till någon deciliter per tvätt, se till exempel ättika mot dålig lukt här ovan. Man behöver aldrig (nåja, man kanske inte ska hälla i flera liter ättika dock...) oroa sig över att ättiksdoften ska stanna kvar som sagt, lukten försvinner i takt med att ättikan avdunstar.

Rengöra tvättmaskinen med ättika

Även en maskin som är gjord för rengöring behöver rengöras då och då. Rengör och fräscha gärna upp din tvättmaskin med ättika. Gör så här: Häll ca 3 dl ättika i tvättmedelsfacket och kör ett 90 graders tvättprogram i en tom tvättmaskin för att göra ren den.

LÄS MER: Tvätta handdukar med bikarbonat & ättika
LÄS MER:
4 saker du inte ska rengöra med ättika