Foto: Shutterstock

8 saker du kan göra för att känna dig lyckligare hemma

Hemmet ska vara en plats där man känner lycka och kärlek. Och med små, enkla medel kan man höja sitt humör i hemmet. Här är åtta saker du kan göra för att bli lyckligare hemma.

1. Bädda sängen

Enligt en undersökning är människor som bäddar sängen på morgonen lyckligare och mer produktiva. Att bädda sängen tar faktiskt inte alls lång tid, och gör att hela sovrummet ser mer städat ut – så ta den tiden på morgonen för att känna dig gladare hemma. 

2. Plocka i ordning i varje rum

När saker är i oordning och ligger huller om buller kan det skapa stress, så ordning och reda kan med andra ord lugna ner en och göra en mer harmonisk. Ta tre minuter för att plocka upp och ställa i ordning allt i ett rum innan du lämnar det.

3. Ställ fram sentimentala föremål i ditt hem

En anledning till att upplevelser och minnen gör oss lyckligare än bara materiella saker är på grund av hela processen av glädje som kom med den upplevelsen. Planeringen, att se fram emot något, att uppleva och njuta av det och sedan minnas det. Gör ditt hem till ett galleri av glädjefyllda, positiva och fina minnen.

4. Skapa en tacksamhetsdagbok

Innan du somnar på kvällen: skriv ner en rad om något som hände den dagen du känner dig tacksam över, som gjorde dig extra glad eller som påverkade dig på ett bra och positivt sätt. Reflektion är en viktig del av lycka, och att pausa för att reflektera över något som var bra under dagen ökar ens tacksamhet.

5. Om du inte kan strunta i det – gör det

Detta tipset kommer från boken "The happiness project" av Gretchen Rubin, och budskapet lyder så här: Disken kommer inte diska sig själv, så du kommer göra det och du kommer gilla det. Även om du tycker att det är tråkigt att diska, så är det ännu tråkigare att se den smutsiga disken på diskbänken. Spela bra musik medan du diskar eller lyssna på din favoritpodd, så är det gjort på ett kick!

6. Ge dig själv ett syfte med dagen innan du kliver upp på morgonen

I boken "The art of happiness" av Howard Cutler säger Dalai Lama: "Tänk när du vaknar varje dag: i dag har jag tur som lever, jag har ett värdefullt liv, och jag kommer inte slösa bort det". Du behöver inte tänka just så, om du inte vill, men att sätta ett dagligt syfte kan göra stor skillnad. Ditt dagliga syfte kan till exempel vara "var produktiv", "njut av dagens härliga ögonblick", eller "visa tacksamhet till mina nära och kära". Du bestämmer själv, men låt syftet vara något som gör dig glad.

7. Ring minst en vän eller familjemedlem i veckan

Du kan ringa när du städar, är ute och går med hunden eller när du lagar mat. Sms räknas inte! Ring minst en gång i veckan till någon du älskar, bara för att prata ikapp och höra hur det är med hen. Att prata med de vi älskar får oss att må bättre.

8. Spendera pengar på saker som ger upplevelser hemma

Spara pengar till en ny grill för sommarens grillfester, när det blivit varmt kan ni bjuda in era vänner och ha en härlig kväll tillsammans. Eller investera i en ny tv så filmkvällarna blir ännu bättre och mysigare. Lägg helt enkelt pengar på sådant som skapar ett mervärde i hemmet.

LÄS MER: 8 saker som gör dig trött hemma (dags att sluta med lavendelljus!)
LÄS MER:
Enligt feng shui, i vilket väderstreck sover man bäst?