Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Cederblad

6 sätt att göra höstfint hemma med textil – inredningsexpertens bästa tips

Alla modemedvetna uppdaterar garderoben med utvalda plagg vid ny säsong. Och självklart ska också hemmet kläs upp i nya kulörer och mönster! Här är höstens snygga och kreativa kreationer.

Sköna hems erfarna inredare Charlotte Pettersson älskar textil och har gjort detta reportage om höstens ombonade textiltrend. Här berättar hon om sina recept för en lyckad textilmix.

– Jag har använt en sammanhängande färgskala, där samma toner återkommer, men i olika sammanhang och proportioner i rummen. Det skapar harmoni, trots mångfalden av mönster.

Skapa en noga genomtänkt färgstrategi för ditt hem. Sedan: Kör!
Sköna hems inredare Charlotte Pettersson. Foto: Martin Cederblad

Vilken är din inspiration för det här textilreportaget?

– Få saker kan få mig att gå igång så mycket som vackra tyger, kuddar och plädar! Perioden mellan sommar och höst är i sig en inspirationskälla med sina mustiga, brända toner och de vissnande växternas beige nyanser. Spänningen mellan de somriga dagarna och de allt mörkare kvällarna blir i min tolkning en blandning av tunna, skira textilier och mjuka, mulliga kvaliteter.

Vad gillar du extra mycket den här säsongen?

– Att gardiner har fått en renässans! Nu vill vi ha långa gardiner över hela fönsterpartiet, gärna uppsatta på takskena. Tjock ull, frasigt siden, sammet eller tunt linne, allt funkar. Antingen en kvalitet för sig eller blandat. Mycket gardin gäller!

Hur tänker du kring färg i höst?

– Om man inte står ut med en massa färger omkring sig är det dumt att falla för en färgrik trend. Då är ton i ton bättre, och då spelar mattor och väggar stor roll. För andra är mycket färg nästan ett livsvillkor, och då är motsatt metod bra. Colourblocking där mattor, väggar och kuddar har olika färger kan bli effektfullt och väldigt härligt.

6 sätt att få höstfint hemma med textil

1. Blanda strukturer och mönster

Rama in fönstren med generösa våder. Plädar, kuddar, mattor och textila lampskärmar bidrar också till att göra rummet mjukt inbjudande.

Skapa skön sensommarstämning med gardiner som dämpar och silar ljuset, här frasig polyestertaft och tunn polyestervoile. Foto: Martin Cederblad
Gardiner har fått en efterlängtad renässans. Foto: Martin Cederblad

 

 

Kuddar med olika mönster och storlekar ger liv till soffan, här i höstens vackra gula och rödbruna nyanser. Foto: Martin Cederblad
Jobba även med olika strukturer, här samsas ett vackert broderi i klarrött med ett prickigt mönster i gult siden. Foto: Martin Cederblad

2. Jobba med ton i ton och accentfärger

Ton i ton med beige nyanser känns elegant. Toppa med Hermèsorange som accent, och du är hemma.

En kabelstickad pläd över fåtöljklassikern Jetson i skinn och kanvas, design Bruno Mathsson, samspelar här fint med tapetens textila uttryck. Sammetskudden i klarorange lyser upp. Foto: Martin Cederblad

3. Skapa rum i rummet

Skapa plats för egentid i en del av sovrummet. Här är draperi ett knep för att få till den intima känslan. Addera en bekväm, klädd stol och kanske en puff att lägga upp fötterna på.

Foto: Martin Cederblad

4. Bädda in hela sovrummet

Sammetsdrapera hela väggen i sovrummet! Det dämpar ljud och blir en fin inramning till övriga mjuka material. Inrett för bästa sömnen.

Foto: Martin Cederblad

5. Visa upp kökstextilierna

En ny kökshandduk tål att visas upp! Häng dina finaste på parad i kök eller matrum.

Allt som adderar känsla till ditt hem tål att visas upp. Låt kökshanddukarna bli en del av inredningsupplevelsen! Foto: Martin Cederblad

6. Blanda strukturer på det dukade bordet

Blanda grovt, ofärgat linne med tunna, manglade linneservetter i färg. Det blir en vacker bas till mat och dryck.

Arbeta med lager på lager, som här där underduken täcks delvis av en överduk i form av säckväv i linne. Foto: Martin Cederblad
Foto: Martin Cederblad

LÄS MER: Höstens inredningstrender 2021 – experten tipsar om tre hetaste stilarna
LÄS MER:
Ikea bjuder på en stämningsfull jul 2021 – här är nyheterna!