6 saker du borde göra hemma innan du åker iväg på semester

Städa och fixa hemma är troligtvis det sista du vill innan du åker iväg på semester när du redan har mycket i huvudet. Men faktum är att det kan vara skönt att få undan lite saker innan ni går utanför dörren, låser och åker iväg. Försök att avvara lite tid till vad som behöver göras där hemma så kommer allting kännas mycket bättre när du väl kommer hem till ett rent hus efter din semester.

1. Städa ur kylen

Flera av oss vet att det inte är speciellt roligt att komma hem till ett kylskåp som stinker från rutten och möglig mat. Spara istället tid och kraft genom att rensa kylen innan du åker iväg, och på de produkterna där bäst före-datumet väl passerat innan du är tillbaka från ledigheten. Har du inte hjärta att slänga? Ge maten till någon vän som kan få användning av den. Bra för både samvetet och för miljön!

2. Torka av ytorna i köket

Du behöver inte dammtorka varenda liten del av ditt kök, men det kan vara skönt att komma hem till ett rent kök som man vill laga mat i utan att börja stressa över eventuella konstiga lukter, ingrodda fläckar och en kladdig diskbänk. Sen behöver du ju såklart inte ställa dig och laga mat det första du gör när du kommer hem, det finns ju faktiskt take out ;)

3. Diska och släng ut soporna

En rätt självklar grej kan man ju tycka, men det är lätt att det ändå glöms bort eller inte prioriteras när man springer mellan garderoben och väskan och packar för fullt.

Visst är det okej att inte orka till återvinningen med papper, plast och andra material. Dock går det snabbt och lätt att ta ut komposten och du kommer tacka dig själv för det – när du väl är hemma igen och slipper känna lukten av ruttna gamla matvaror och diverse annat.

4. Ge växterna kärlek

Har du en massa gröna växter där hemma? Visst skulle det vara hemskt tråkigt om de helt gett upp när du kommer tillbaka från din semester. En idé kan vara att höra dig för om någon skulle kunna tänka sig att vara växtvakt, så att dina plantor får lite kärlek när du är borta. Går inte det att lösa finns det andra alternativ i form av bevattningssnören och annan självbevattning.

5. Tvätta kläderna

Att lämna smutsiga kläder (som du ändå inte kommer ta med dig på semestern) kan kännas väldigt skönt. Men hur roligt är det att komma hem till? Och har du dessutom gammal smutstvätt kvar så kommer klädhögen bara växa med allt du tar med dig hem från semestern. Det tar ju inte så lång tid ändå, tvättmaskinen gör ju det mesta av jobbet.

6. Byt sängkläder

Visst skulle det kännas lite härligare att krypa ner i en nybäddad säng när du kommer hem? Håller du med? Bra, det kommer kännas mycket trevligare att gå och lägga sig i rena lakan när du väl är hemma efter semestern.