Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pernilla Hed

16 enkla sätt att inreda din trappa så den blir hemmets hjärta

Trappan är hemmets nav. Bara en trist transportsträcka? Nej, gör vardagen vackrare och inred trappan med belysning, dekorationer och färg!

3 sätt att skapa vackra trappsteg

1. 

Dekorera sättstegen

Den lodräta fronten, sättsteget, av varje trappsteg är en yta som kan dekoreras på olika sätt. Måla i en glad färg, tapetsera, sätt mosaik eller mönstrat kakel, dekorationsmåla ett mönster med schabloner, eller på fri hand. Använd ett fåtal färger ton i ton, eller skapa starkare kontrast med ett svartvitt tema.

2. 

Bild: Decor8Bild: Decor8Bild: Decor8
Bild: Decor8

3. 

Måla hela trappan

Använd golvfärg och måla hela trappan i en sammanhållen färg. En murrig trätrappa blir ljus och fräsch i vitt eller ljusgrått. Svart skapar kontrast, en glad färg blir som ett utropstecken.

4. 

Lek med bokstäver

Bokstäver och ord är dekorativa. Älskade citat, hela alfabetet, bokryggar eller familjens namn … Använd schabloner och måla på sättstegen eller på väggen hela vägen upp.

Belysning i trappan – 3 idéer

5. Lek med led

Tejpa led-remsor under trappstegen eller bakom ledstången. Det finns led-ljus i olika färger som går att styra med en app för smartphone.

6. 

Maxa storleken

I ett trapphus med hög takhöjd och volym kan man hänga en riktigt stor pampig äldre ljuskrona. De största takkronorna brukar vara svårsålda på auktion, fyndläge!

7. 

Pendel med höjd

Om det är hög takhöjd över trappan kan det passa bra med en lång pendel som består av många lampskärmar i olika storlekar i olika höjder. Den ger bra ljus, är dekorativ och fyller upp rymden.

Lampa från Phloc.Lampa från Phloc.Lampa från Phloc.
Lampa från Phloc. Foto: Kimme Persson

Tips hur du kan inreda trapphuset

8. 

Dramatisk effekt

En mörk och trång trappa behöver inte alltid målas ljus. Tänk tvärtom – måla eller tapetsera mörkt, lägg en dämpande matta, välj belysning som kan dimras, så ökar du mysfaktorn.

Foto: Lina ÖstlingFoto: Lina ÖstlingFoto: Lina Östling
Foto: Lina Östling Foto: Lina Östling

9. Ledstången

Måla ledstången i en avvikande färg, det skapar liv i inredningen och poängterar trappans riktning och funktion på ett lekfullt sätt.

10. 

Skapa effekt med panel

Foto: Pernilla HedFoto: Pernilla HedFoto: Pernilla Hed
Foto: Pernilla Hed Foto: Pernilla Hed

I en trappa kan det bli stora väggpartier. Ett sätt att dela upp ytan är att sätta bröstpanel, det finns ”äkta” panel, panelskivor med olika utseende och förstås -möjligheten att måla en fejkad panel. Vissa tapeter med väggspeglar som -motiv ser så verklighetstrogna ut att de lurar ögat, finns bland annat från Cole & son. Man kan också sätta panel upp till nivå med taket/golvet till andra våningen och tapetsera eller måla ovanför.

4 tips hus du kan dekorera väggarna i trappen

11. 

Häng en tavelvägg

Trappan är som gjord för att hänga många tavlor. Välj matchande ramar och olika motiv, eller olika ramar och matchande motiv. Häng hela familjegalleriet här eller senaste semesterresan. Eller dina favoritartister i svartvitt? Häng tavlorna i en prydlig rad i samma höjd ovanför räcket hela vägen upp, eller maxa och häng hela väg

gen full. Häng tavlorna fritt eller grupperat som det passar.

12. 

Speglingar

En mängd speglar i olika ramar och storlekar sprider ljuset och bildar en fin grupp på väggen.

13. 

Tomma ramar

Måla väggen i trappan i en kulör och häng tomma ramar i olika former direkt på väggen. Blanda in andra element som stora bokstäver och ljuslampetter. Finast effekt blir det om allt är i en gemensam färg, enklast är att sprejmåla.

14. 

Flaggspel

Häng ett flaggspel längs räcket eller på väggen.

Fint på trappstegen!

15. 

Utnyttja hörnet

Foto: Johan CarlsonFoto: Johan CarlsonFoto: Johan Carlson
Foto: Johan Carlson Foto: www.johancarlson.se

Om trappan är bred, har rymliga hörnor eller ett fönster, kan man ställa ett blickfång där. En stor ljuslykta, en krukväxt i en korg och något ytterligare dekorativt föremål kan räcka.

16. 

Transportfrågan

Ofta lägger man saker som ska tas med upp eller ner i trappan, i väntan på nästa tur. Om man önskar sig en prydligare lösning, ställ dit en förvaringsbox, eller häng en öppen korg på väggen, inte för stor, där tillfälliga småsaker kan läggas.

Ur Sköna hem nr 3 2015

LÄS OCKSÅ: 

7 sätt att trolla in förvaring i trappan

61 enkla och snabba sätt att förnya ditt sovrum

11 mysiga vardagsrum – och vi förklarar varför

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.