11 tips på hur du ljussätter ditt hem när det lackar mot jul

Med knappt två månader kvar till jul plockar vi fram stearinljusen och förbereder oss inför den annalkande vinterhögtiden, samtidigt som mörkret sänker sig över Sverige. Just nu vill vi inget hellre än att gosa ned oss inomhus och drömma om julen. Här är 12 tips på hur du ljussätter ditt hem när det lackar mot jul.

1. Stoppa ljusslingor i burkar och buteljer

Bildkälla, Bildkälla

Nästan alla har väl en ljusslinga som åker fram varje år när julen närmar sig? Varför inte vara lite kreativ med dina ljusslingor? Lägg de i fina burkar, buteljer, skålar eller flaskor och din ljusslinga blir som en sprillans ny ljusdekoration. Endast din fantasi sätter gränser för hur fin det blir.

2. Dekorera ALLT med ljusslingor 

Bildkälla, Bildkälla

Cykeln, spegeln eller skrivbordet, faktum är att allt faktiskt blir mycket finare med ljusslingor. Gå lös med de elektriska underverken hemma och vira in även det som inte brukar viras in, för att skapa ditt eget ljusparadis!

3. Lek med siffror

Bildkälla, Bildkälla

Är du trött på din vanliga adventsljusstake? Du kan lätt göra en ny genom att måla eller klistra fast siffror på burkar, koppar, flaskor eller krukor. Se till att du använder färg som fäster på det material du använder, om du väljer att måla. Har du tummen mitt i handen? Här kan du köpa muggar dekorerade med siffror.

4. Dekorera med mossa

Bildkälla, Bildkälla

Det är grönt, gratis och doftar av skog. När vintern kommer kan vi inte få nog av mossa! Plocka med dig lite mossa hem från skogen och dekorera dina ljusarrangemang. Enkelt, men o så vackert!

 

5. Nötter och kottar 

Bildkälla, Bildkälla

Precis som mossa gör sig även olika slags kottar, stenar och nötter bra i dina ljusarrangemang.

6. Ljussätt med kanel

Bildkälla

Doften av kanel är den juligaste av dofter. Varför inte vira några kanelstänger runt ett stort blockljus och fästa med ett fint band? Eller fyll en cylinder eller ljuslykta med kanel, nejlikor och stjärnanis. Värmen från ljuset kommer få doften att sprida sig i ditt hem.

7. Gör din egen ljuskrona

Bildkälla, Bildkälla

Är du lite händig kan du göra en alldeles egen ljuskrona. Med hjälp av stråltråd, granris och ljusmanchetter kan du enkelt sno ihop en rustik ljuspjäs att hänga ovanför middagsbordet. Börja med att binda två runda ringar av ståltråden, varav den ena (den som ska sitta överst) är lite mindre. Kläm därefter fast fyra längre ståltrådbitar runt den större, nedre ringen. Bestäm hur långt avstånd mellan ringarna du vill ha och vira därefter ståltråden runt den övre mindre ringen, så att den sitter fast. Låt ståltrådarna fortsätta uppåt en bit innan du klämmer ihop ståltrådstumparna med varandra. Klä därefter in ljuskronan i granris och sätt fast ljusmanchetter. Du kan naturligtvis göra ljuskronan med enbart en ring och använda dig av andra grenar och blad när du dekorerar kronan. Återigen är det enbart din fantasi som sätter gränser.

8. Ljussätt dina bullar och bröd

Bildkälla, Bildkälla

Under julen ljussätter vi allt. Varför inte göra lussekransen till en ätbar luciakrona genom att stoppa några ljus i den? Ljus i vörtbrödet gör den till en klar sensation på julbordet. Men kom ihåg att använda ljusmanchetter – stearin i maten är inte härligt!

9. Skapa dina egna ljuslyktor

Bildkälla

Har du en gren, en såg och en borrmaskin kan du göra sådana här fina ljuslyktor. Doppa dem i guldfärg och de ser genast lyxiga ut. Hur du gör? Titta här.

10. Glöm inte utomhus!

Bildkälla, Bildkälla

På vintern vill vi helst av allt bara hålla oss inne. Men visst är det mysigt att mötas av ett ljus när du kommer hem efter mörkrets intrång? Använd elektriska ljusslingor för utomhusbruk och sätt upp runt dörren. Eller varför inte göra som inomhus och stoppa ner de i fina burkar med lock? Väntar du gäster kan det vara trevligt att ställa ut en ljuslykta.

11. Rulla dina egna ljus av bivax

Bildkälla

Ä du typen som gillar att göra allt själv men som är lite för lat för att stöpa dina egna ljus? Eller söker du helt enkelt bara efter en bra gå-bort-present? Varför inte rulla dina egna stearinljus av bivax? En instruktion om hur du går till väga hittar du här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!