Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ANNONS

Innehåll från Sköna hem

Foto: Martin Cederblad

Trendspaning med experten: Så inreder vi våra hem 2023

Hur ser trenderna ut under 2023? Ta hjälp av Sköna hems inredare Karolina Karlsson som guidar dig genom det allra senaste.  

Mörkt, men inte nödvändigtvis svart. Att måla dina väggar mörka och satsa på snickerier i samma ton är helt rätt – och du ska inte vara rädd för att ta fram penseln.

– Att rummet skulle kännas ”mindre” är inte riktigt sant. Absolut i en garderob utan fönster, men kommer ljus in kan en mörkare färg definiera rummet och skapa spänning istället, säger Sköna hems inredare Karolina Karlsson.

Att ha en fondvägg med djupare ton mot i övrigt ljusa väggar är däremot inte en god idé. Det blir för stor kontrast i rummet, menar experten.

– Tycker man det är läskigt behöver man inte börja med de allra mörkaste kulörerna, välj bara lite mörkare än du egentligen vågar.

För att få till inredningsstilen tipsar Karolina Karlsson om att lägga till en klick guld eller brandgult, och belysning förstås. 

– Det behövs mörker för att se ljuset.

Foto: Martin Cederblad

Ute efter inspiration? Få prenumerationserbjudande på Sköna hem.

Under året kommer vår inredningshistoria får ta mer plats i våra hem. Vilka arketyper och ideal har vi? Från familjen Flinta via pyramiderna och de kinesiska dynastierna återkommer vissa urformer.

– Här är ytorna viktiga, matt keramik, grova tyger och att måla väggarna med flammiga färger, det vill säga linolje-, kalk- eller mineralfärger. Det finns något evigt tilltalande med levande men stillsamma material och kulörer.

Foto: Martin Cederblad

Utgå från vad du själv gillar och vad som håller över tid. Vad tycker ditt öga är behagligt? 

– Det behöver inte vara stenåldersmöbler, utan kanske danskt 60–tal eller pinnstolen Lilla Åland från 1942, säger Karolina Karlsson.

Foto: Martin Cederblad
Låt tre kulörer få inredningen att spraka.

Ett färgstarkt hem med poppiga färger gör oss inte bara glada, det är dessutom helt rätt trendmässigt.

– Det är hett att låta tre kulörer (inte i gråskalan) få inredningen att spraka. Paletten väljer du själv. Kanske Arts and crafts-rörelsens varma palett eller skärpan i Bauhausskolans klara grundfärger?

Ett tips är att börja i din ”favoritfärg”, alla brukar ha en kulör de återkommer till. 

– Är du ”mesig”, välj en blek variant av den med svärta i. Lägg sedan till detaljer av andra kulörer, fem gula kuddfodral och en rosa tavla till dina blekblå väggar till exempel. Till slut har alla dina rum olika väggfärger! 

Foto: Martin Cederblad
Foto: Martin Cederblad

Vad är det bästa du vet med stil och inredning?

– Att allt handlar om komposition, former, storlek, färger och mönster. Det vi har omkring oss påverkar, det är inte bara yta och kuddpiff. Det är klart du mår bättre om dina rum känns ”rätt” i kroppen. 

Vilka trender eller inredningsdetaljer kommer du haka på i år?

– Färg! Alltid färg. Jag ska lyda mitt eget råd och blanda flera färger hemma. 

Vilket är ditt bästa inredningstips inför våren?

– En klassiker, byt gardiner (om du har sådana), längder i linnevoile som går lite i golvet. Har du inte gardiner, välj stora kuddar i grov bomull eller linne. Allt i pastelliga enfärgade milda toner. 

Prenumerera på Sköna hem – få Rituals kit på köpet

Läs mer om erbjudandet här. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Sköna hem och ej en artikel av Sköna hem