Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ANNONS

Innehåll från Siemens espressomaskiner

Smakexperten Richard Juhlin – så dricker du cafékaffe hemma

Kaffe som på café – fast hemma. Så här kan du upptäcka fler smaknyanser och hitta din nya favoritdryck.

– Kaffedoften är ju otroligt hemtrevlig! säger Richard Juhlin.

Att dricka kaffe är en självklarhet för många av oss svenskar och ljudet av de första kaffedropparna är svårslagna på morgonkvisten. Richard Juhlin, som är en av världens främsta champagnekännare, älskar kaffe och ser stunden som något alldeles speciellt. 

– Jag dricker bara kaffe två gånger om dagen, men jag vill ha en stor mängd kaffe och mjölk. Det brukar bli två perfekta cappuccinos, säger han och fortsätter:

– Vid båda tillfällena ser jag till att vara ensam och sitter nästan meditativt och dricker kaffe under perfekta förutsättningar. Då kan jag njuta som allra mest!

Många dricker kaffe slentrianmässigt utan att stanna upp och njuta, men alla stämningshöjande moment innan du faktiskt dricker ditt kaffe är minst lika viktiga. Det menar Richard Juhlin.

– Till exempel när du öppnar påsen med de färska bönorna eller när du hör ljudet av malningen från maskinen. Allt det där väcker ju en förväntan och man kan nästan känna smaken av kaffet innan det kommer, säger han.

Alla kan bli bra på att prova kaffe

Övning ger färdighet – det gäller även om du vill bli en kaffeexpert. Allt handlar om att testa dig fram, prova nya inställningar på din kaffemaskin och lära dig definiera olika aromer. Luktsinnet är naturligtvis viktigt när det handlar om smak, men våra övriga sinnen bidrar också till helheten. Se dig omkring, ta in ljud, ljus, doft och miljö. Känn in allt du har omkring dig och fokusera sedan på vad du upplever.

– När vi lägger fokus på att medvetet känna efter får vi större möjlighet att upptäcka nya smaker. Då kan vi upptäcka smaker vi kanske inte trodde skulle finnas i en kaffekopp.  

Han fortsätter:

– Associera fritt, är det kanske nyklippt gräs du känner? Gräddkola, apelsinskal, tång? Ingenting är fel, det är din egen upplevelse som ska stå i centrum.

Läs mer om Richards EQ900 från Siemens här.

För Richard Juhlin, som är smakexpert, känns det självklart att välja en kaffemaskin som också är det.

– Det är renheten i smaken som jag är ute efter. Tydliga, fina toner där kaffebönorna jag använder kommer till rättvisa och lyfts fram, säger han.

I Siemens espressomaskiner fyller varje liten komponent en funktion för att uppnå bästa tänkbara resultat. Med en keramisk kvarn bränns inte bönan innan bryggningen och funktionen beanIdent känner av vilka kaffebönor du har valt och anpassar automatiskt  

inställningarna efter dem. Genom att få exakta inställningar kan maskinen lyfta fram varje bönsorts unika smakkaraktär. 

– Kaffemaskinen har även en automatisk rengöring av mjölksystemet, en smart ångpuff som blåser rent efter varje mjölkdryck. Oslagbart tycker jag, eftersom maskinen dessutom tar hand om rengöringen så att jag slipper! säger Richard Juhlin.

Richard Juhlins rekommendationer för en bättre kaffeupplevelse

1. Prova olika kaffesorter 

För att utveckla din smakpalett och förstå olika smakprofiler, prova flera kaffesorter från olika regioner och med olika rostningsgrader. 

2. Använd ett kaffehjul  

För att organisera och beskriva dina kaffeprovningsupplevelser kan du använda dig av ett kaffehjul. Det är ett verktyg där du kan notera egenskaper som doft, smak, syra, kropp och eftersmak. 

3. Lukta och smaka medvetet 

För att bli en riktig kaffekännare är det viktigt att ta dig tid att dofta och smaka på kaffet. Finns sötma eller syrlighet? Hur är eftersmaken? Försök att vara närvarande och fokuserad när du dricker din kopp.

4. Jämför och kontrastera

Jämför olika kaffeprover sida vid sida, på så sätt kan du lära dig upptäcka nyanser och skillnader i kaffesmaker och lära dig bedöma olika kvaliteter och egenskaper.

Om Siemens EQ900

EQ900 är espressomaskinen för en sann konnässör där du kan utforska alla nyanser i kaffe och uppleva nya smakupplevelser. Visste du att du enkelt kan spara dina favoritdrycker med ditt namn och individuella inställningar för just din favoritdryck? Dessutom har espressomaskinen dubbla bönbehållare. Genom att välja kaffesort och rostningsgrad i menyn för respektive bönbehållare anpassar maskinen automatiskt inställningarna för att ta fram den bästa aromen ur kaffebönorna. Med Home Connect kan du även styra din kaffemaskin med en mobil enhet, smartklocka eller varför inte starta den direkt från sängen?

Läs mer om Siemens EQ900.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Siemens espressomaskiner och ej en artikel av Sköna hem